4 Tips Penulisan Viral Gaya Khairul Hakimin Muhammad

Trend untuk menjadikan sesuatu posting itu berpengaruh di media sosial semakin mendapat perhatian netizen. Namun, terdapat beberapa tips yang menyebabkan post atau artikel berkenan membuatkan ia tersebar ke merata tempat.

Suka untuk saya berkongsi pengalaman berguru dengan Bapa Viral Kebangsaan, Tuan Khairul Hakimin Muhammad. Rupanya dapat setiap penulisan di media sosial hanya memerlukan 4 pegangan asas sahaja.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

1. Fakta

Ia merupakan elemen yang sangat penting dalam sesuatu posting kalian. Contoh :

Suatu pagi, kalian keluar pergi sarapan di kedai. Dan, sudah tentu kalian akan snap gambar makanan. Kebiasaannya, kalian akan bubuh caption ‘Alhamdulillah. Kenyang dah bersarapan’. Betul tak? Jangan menafikan tau. Sebab saya dulu pun buat macam tu juga. Hehe.

Alangkah baiknya jika kalian berkongsi lokasi kedai, tempoh masa kedai dibuka, menu, harga dan sebagainya. Secara tak langsung, pembaca tahu tempat kalian tuju itu. Ia juga menyebabkan pembaca rasa terpanggil untuk mencuba menu yang kalian makan tu. Kan elok kalau kita berkongsi benda yang bagus.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

2. Emosi

Ini bahagian untuk memaksa pembaca bersama-sama menghayati penulisan kalian. Ia boleh menarik perasaan pembaca untuk lebih dekat dengan cerita kalian.

Ala, cerita mana tak best kalau tak ada emosi. Oh ya, emosi ni bukan perasaan yang sedih saja tau. Ia meliputi marah, geram, menyampah, memuji, terinspirasi, suka, teruja, menangis, gelak ketawa dan sebagainya.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Pengaruh emosi inilah yang menyebabkan pembaca akan mengikuti penulisan kalian. Samada ingin audience yang negatif atau positif, ia bergantung pada emosi dalam penulisan kalian.

3. Bahasa

Bahagian ini yang sangat penting dalam penulisan kalian di dalam media sosial. Elemen ini perlu dijaga rapi walauapapun bahasa yang kalian guna. Menurut Tuan Khairul Hakimin Muhammad, beliau mewajibkan setiap penulisan menggunakan ejaan yang betul.

Hal ini kerana sekiranya posting kalian berpengaruh dan viral, ia memudahkan untuk diterjemah kepada bahasa asing. Kalau perasan di Facebook ada tertera ‘see translation’, ia berfungsi untuk menterjemah penulisan kalian kepada beberapa jenis bahasa di dunia.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

4. Impak positif

Sebelum menekan POST NOW di mana-mana media sosial, kalian perlu memikirkan samada penulisan tersebut memberi kesan yang baik atau sebaliknya. Status yang positif mendorong audiens untuk menekan butang share.

Ingat, audiens yang positif datangnya dari penulisan yang berbentuk positif. Begitu juga sebaliknya. Jadi, kalian perlu berhati-hati dalam penulisan, ya!

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Media sosial bukan sahaja tempat untuk berkongsi kisah harian. Tetapi ia juga boleh menjadi tempat jual-beli tanpa kos, platform kerja-kerja komuniti dan juga pertubuhan.

Walaubagaimanapun, sudah pasti kalian juga ingin mempunyai follower yang ramai. Bukan hanya untuk mendapat perhatian netizen, sebaliknya ingin meluaskan sebaran maklumat berkaitan dengan produk dan aktiviti sampingan.

Terfikir sejenak. Bagaimana nak peroleh follower yang ramai? Apa caranya? Strategi apa yang diperlukan? Apa tindakannya? Bagaimana untuk mengekalkannya?

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Baca saja buku ini. Setiap strategi yang dikongsikan oleh penulisnya, Tuan Khairul Hakimin sudah terbukti berkesan apabila jumlah follower beliau semakin meningkat secara mendadak.

Kalian boleh klik link di sini.

Please follow and like ME :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge