Anak Tantrum! Ini Antara Kesilapan Yang Kerap Ibu Bapa Lakukan. Nombor 4 Point Paling Win

Dalam keadaan kita sedang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini, sudah semestinya kita menghabiskan masa bersama-sama anak tersayang. Namun sudah tentu anak tidak betah untuk duduk diam sahaja bukan.

Kadang membuatkan emosi ibu bapa itu teruji kesabarannya dalam melayani keletah anak-anak. Tapi tahu tak bahawa ada beberapa perkara yang tidak semestinya betul dilakukan oleh kita sebagai seorang dewasa.

Semasa anak tantrum ibu bapa perlu elak ;

1. Menengking Anak

Menengking dan meninggikan suara akan membuat anak menangis dan meraung lebih kuat.

2. Meninggalkan Anak

Berpura-pura meninggalkan atau menjauhi anak, akan menyebabkan anak lebih beremosi dan sedih. Anak akan menangis lebih teruk, dan mungkin bertindak membaling barang.

3. Sentiasa Memenuhi Keinginannya

Ini akan membuat anak berfikir, tindakan mengamuk dan menangis akan membuatkan anda memenuhi keinginannya.

4. Tiada Penjelasan

Apabila anak mula bertenang, anda terus membiarkannya sendirian sehingga anak keliru dan membuat keputusan bahawa sikap tantrumnya adalah betul.

Sebaiknya ibu bapa berperanan penting dalam mengatasi anak tantrum ini. Sebenarnya tantrum berkait rapat dengan emosi seseorang anak itu sendiri. Jadi ini adalah langkah bijak ibu bapa boleh pratikkan dengan anak.

Ketika anak tantrum, berikan pelukan. Pelukan akan membuatkan anak dan ibu bapanya bertenang. Sebaiknya apabila anak tantrum, biarkan dia melepaskan emosinya sama ada menangis atau berteriak. Jika perlu bawanya ke ruang lain yang sepi dan tersorok daripada orang lain. Namun pastikan anda ada bersamanya.

Pastikan anda menetapkan pendirian dan tegas dengan keputusan agar anak faham kemahuannya ada batasan dan syarat yang perlu dipatuhi. Sebaiknya apabila anak mula bertenang, ajak anak berbual. Terangkan kepada tindakan tantrumnya itu salah, ada cara bagaimana ingin mendapatkan sesuatu dengan betul.

Essential Oil Sebagai Penenang Emosi

Dalam menangani situasi sebegini, apa kata anda mencuba produk berasaskan essential oil seperti Balm Calm Time daripada Tasneem Naturel.

Balm Calm Time sememangnya menggunakan 8 jenis essential oils yang terdiri daripada lavender, orange, mandarin, geranium, marjoram, frankincense, bergamot, dan roman chamomile.

Namanya pun calm, jadi sudah tentu fokusnya menenangkan perasaan dan emosi anak-anak. Gabungan essential oils ini mampu membuat anak bertenang selepas mengamuk, menangis dan tantrum.

Boleh guna sekerapnya jika anak memang jenis hyper active (jenis yang suka bermain tanpa henti), kuat menangis dan kuat mengamuk.

Jika berminat, boleh terus hubungi nombor ini (012-2274537) atau klik saja icon Whatsapp di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge