Pengalaman Sakit Telinga Otitis Media Part I

Meh nak cerita sikit isu telinga saya itu hari. Sebenarnya ia bermula saya selsema berpanjangan. Padahal saya baru saja selsema sebelum raya. Tak sampai 1 bulan, kembali selsema. Antibodi lemah sangat ke? Hmmm.. Yang peliknya, hingus tak pernah habis. 1 hari saya akan hembus setiap kali nak solat. Dan, kadar lendir tu banyak. Tak pernah kurang. 2 minggu, terus telinga dengung.

Pengalaman Sakit Telinga Otitis Media Part I
Ubat titis telinga. Untuk mencairkan wax telinga

Sampai sekarang pun masih berdengung tapi still dengar cuma sayup-sayup. Dan, saya boleh dengar balik suara saya. Macam bergema gitu. So, kalau ada yang bersembang dengan saya dan saya balas dengan suara perlahan, bukan maksud saya sopan. Haha. Cuma saya tak tahu tahap kekuatan suara yang saya lontarkan. Kiranya dalam 3 minggu ni saya bercakap dengan penuh keayuan lah. Kahkah!

Flashback sekejap. Isnin lepas saya ke klinik biasa untuk cek masalah dengung. Doktor klinik beritahu tahi telinga menutupi gegendang telinga. Jadi, dia beri ubat titis untuk melembutkan ear wax saya tu. 3 hari titis masih tak selesai sedangkan en suami dah cek ear wax dah lembut dan boleh dikeluarkan. Clear, tapi masih berdengung.

Pengalaman Sakit Telinga Otitis Media Part I
Posing sebelum digodek telinga

Saya tak tahan, Rabu minta en suami, teman jumpa pakar ENT. Puas pusing mencari klinik pakar dan akhirnya kami terjah KPJ.

Ok jom tengok pada gambar. Siapa yang belum pernah melihat gegendang telinga, itu lah ia. Membran yang nipis yang memisahkan telinga luar dan telinga dalam.

Pengalaman Sakit Telinga Otitis Media Part I
Gambar ini adalah telinga kiri saya, normal.
Gambar ini adalah telinga kanan saya, abnormal.

Itulah yang sedang bermasalah. Nampakkan merah sekeliling tu. Dan, masa LIVE ritu, ada cecair di sebalik gegendang tu. Cecair tu yang membuatkan suara saya bergema.

Jadi, doktor pakar beritahu dia mahu cek hidung saya. Serius tak bersedia! Ingat nak cek telinga, rupanya hidung. Dengan alat dia yang agak menakutkan. Haha.

Pengalaman Sakit Telinga Otitis Media Part I
Saluran ENT

Tapi sebelum tu, kalian perlu tahu bahawa saluran telinga, hidung dan tekak bersambung. Manakala gambar kedua adalah perbezaan telinga normal dan otitis media, iaitu keadaan telinga saya sekarang.

Sistem Telinga Tengah

Warna kuning itu lah cecair yang terperangkap dalam telinga tengah saya mengakibatkan dengung macam air masuk telinga. Tapi dengung yang lama sangat sampai tak selesa. Namun saya langsung tak ada rasa sakit.

Tiada huraian lanjut kerana saya belajar subjek biologi setakat tingkatan 5 saja. Kahkah! Kalau kalian nak tahu secara mendalam boleh google sahaja.

Ok, sambung lagi. Disebabkan doktor pakar dengar suara saya sengau, dia beritahu untuk cek hidung saya. Sambil itu, dia memegang satu alat besi yang panjang. Oh mai! Boleh tengok next gambar.

Nasal endoscope

Bila tengok tu, saya jadi cuak! Serius. Lain yang sakit, lain pula dikorek. Risau. Berdebar sangat. En suami saya terus menerus bagi kata-kata semangat.

“nak sihat kan, kena buatlah. abang ada” haha.

Doktor tengok ada banyak lendir dan saluran bengkak. Boleh rujuk gambar, ia adalah keadaan dalam hidung saya yang bersambung dengan saluran telinga (eustachian tube..kot. saya pun tak pasti. Kiki).

Saluran hidung saya. haha.

Saluran ini sempit dan menyukarkan lendir yang terkumpul di telinga tengah turun. Itulah punca saya menjadi tidak selesa dan pendengaran terbatas.

Jadi, doktor meneruskan sedut lendir. Nak tahu proses tu cemana? Kita sambut part II lah eh. Kena sabar tau! Hehe.

Mia Sowi,
Bersyukur nikmat yang diberi sebelum ia ditarik kembali

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi

Minyak wangi ni bagi saya ia menjadi popular bukan sebab boleh mengatasi bau badan. Namun, ia boleh menginjakkan semangat. Jadi, ia bukan lah keperluan, tapi kemestian yang wajib ada untuk semua orang. Terasa macam seperti tidak lengkap keluar rumah tanpa semburan minyak wangi.

Jom selongkar sebab perlu guna minyak wangi dalam aktiviti harian kalian.

Meningkatkan Mood Mengikut Persekitaran

Cuba kalian bayangkan, jika mengantuk dan rasa lemau, pasti kalian mencari kopi yang boleh memberi tenaga, kan? Begitu juga dengan semburan minyak wangi. Ia akan mengembalikan kesegaran tubuh badan kalian.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Semburan perfume boleh mengubah mood

Aroma dalam perfume boleh memainkan peranannya mengikut bahan yang digunakan.

Perfume juga mencerminkan mood kalian dalam menyelesaikan rutin harian. Terdapat pelbagai jenis aroma yang berbeza yang boleh menggambarkan mood kalian; sedih, nakal, malu, gembira. Jadi, kalian perlu mengenalpasti perfume yang bakal dipakai untuk menentukan mood seharian.

Perfume Menambahkan Keyakinan Diri

Kebiasaannya kalau kalian berbaju baru, atau gaun cantik, tahap keyakinan kalian tinggi, kan. Sama juga jika kalian memakai minyak wangi. Ia akan meningkatkan keyakinan diri tanpa perlu risau dengan masalah bau badan.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Minyak wangi membuatkan si pemakai berasa lebih yakin

Aroma yang harum membuatkan si pemakai berasa lebih yakin apabila berdepan dengan orang ramai.

Bayangkan kalau kalian terlupa spray perfume untuk ke pejabat, nak bersalam laga-laga pipi dengan kawan-kawan pun rasa was-was, kan. Oleh itu, kalian perlu berwangi-wangian untuk menambahkan keyakinan.

Merangsang Keintiman Suami Isteri

Hubungan suami isteri bertambah intim

Point yang ini hanya untuk mereka yang sudah berkahwin saja tau. Kalian boleh menggunakan minyak wangi untuk meningkatkan hormon seksual. Di rumah pun boleh sentiasa wangi untuk orang yang tersayang.

Aroma mengasyikkan boleh mencipta kebahagiaan suami isteri.

Jadi, kalian boleh cuba buat pilihan perfume tertentu untuk sentiasa mewujudkan sifat kasih sayang di rumah. Usahlah kalian sembur perfume waktu nak keluar rumah saja tau. Inilah rahsia kebahagiaan alam rumah tangga. Haha.

Haruman Mampu Mengimbau Memori

Aroma sangat berperanan dalam mencipta kenangan. Setiap badan akan menghasilkan bau tersendiri dan perfume yang digunakan juga boleh membezakan setiap personaliti. Masakan tidak seseorang itu mampu rindukan bauan yang dipakai oleh pasangan.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Terkenang memori lalu saat ku cium aroma itu

Setuju tak dengan statement ni? Confirm naik thumbs up kan! Hihi.

Selain itu, terdapat sebahagian wanita yang memakai minyak wangi yang sama dengan ibu mereka. Ia bertujuan untuk menghidupkan kenangan lalu bersama ibu. Itulah sentimental value yang ada.

Ingin Kesan Aromaterapi

Terdapat minyak wangi yang bukan sahaja memberi aroma yang harum yang boleh menutup bau badan. Malah ia boleh memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai. Dan, sudah tentu keperatusan minyak pati yang digunakan adalah sangat tinggi.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Sabreen keluaran Tasneem Naturel yang memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai

Perfume aromaterapi boleh membantu kalian berasa tenang dan emosi berada dalam keadaan yang stabil.

Contohnya adalah bau lavender dapat mengatasi masalah kemurungan yang dihadapi oleh sesetengah wanita selepas bersalin. Selain itu, ia juga membantu mengurangkan insomnia.

Disebabkan ini jugalah yang mengakibatkan ada sesetengah penggemar minyak wangi berasa ‘ketagih’ untuk menambah koleksi perfume yang mereka suka.

Jadi diharapkan 5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi ini dapat menyedarkan kalian kepentingan untuk menyembur perfume samada di rumah mahupun di luar rumah.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ramai yang telah melakukan kesalahan besar dalam memakai minyak wangi! Keharuman perfume tidak kekal lama hanya kerana cara kalian memakainya – sembur minyak wangi di pergelangan tangan kiri kemudian menekapnya dengan pergelangan tangan kanan, itu adalah salah!

Saya tahu ada antara kalian suka kumpul perfume berjenama, simpan duit dan berusaha untuk mendapatkan minyak wangi terbaik, jadi janganlah membazir walau setitik pun minyak wangi itu.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ini 5 tips minyak wangi kekal harum sepanjang hari dan membuatkan kalian berasa sentiasa segar.

Namun, kalian perlu tahu minyak wangi terdiri daripada 3 notes (lapisan). Top note (lapisan atas) adalah bauan pertama yang kalian hidu (biasanya akan hilang selepas 20 minit). Middle note (lapisan tengah) adalah bauan yang lebih ketara (wujud selepas 15 minit). Base note (lapisan dasar) adalah bauan yang paling kuat dan kekal lama.

Jadi, jika kalian ingin minyak wanyi kekal harum sehingga base note, ikuti tips ini.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Lembapkan Kulit Sebelum Sembur Minyak Wangi

Haruman kekal berpanjang apabila ia disembur pada kawasan berminyak. Pastikan kulit kalian telah bersedia dan lembapkannya dengan losyen sebelum spray minyak wangi. Kalian hanya perlu pastikan losyen tersebut tanpa wangian (unscented), jika tidak ia akan bercampur bau dengan perfume dan aroma itu akan bertukar.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Kenalpasti Point Untuk Sembur

Semburan pada kawasan yang lembap pada kulit boleh membuatkan ia harum dan wangi pada jangka masa yang lebih lama. Untuk lebih spesifik, kalian boleh sembur pada kawasan nadi, kerana ada pembuluh darah yang berada di atas permukaan kulit.

Contoh point ini di pergelangan tangan, siku, leher, dada, belakang lutut, buku lali dan kelangkang. Pada point nadi ini, akan berlaku tindakbalas secara semulajadi dan membantu aroma menguap (evaporate) dari kulit.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Sapu Vaseline Pada Point Nadi

Sedia maklum, untuk kekal wangi sepanjang hari, kalian perlu melembapkan kulit. Jadi, cadangannya adalah lapisi sedikit vaseline pada point di kulit untuk ia ‘mengunci’ aroma.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Aroma ‘Keras’ Lebih Kekal Lama

Ada sesetengah orang gemar minyak wangi berbau lembut. Selain itu lebih suka perfume yang lebih keras. Aroma lembut seperti citrus atau jasmine akan meruap lebih cepat kerana molekulnya lebih kecil. Manakala aroma seperti kayu atau musk akan ‘mix’ dengan kulit kalian lebih lama.

Jadi, tidak hairanlah perfume lelaki lebih tahan lama baunya berbanding perfume wanita. Namun, perfume Tasneem Naturel adalah unisex dan boleh juga dipakai oleh kanak-kanak. Perfume Tasneem Naturel juga diperbuat daripada batang, bunga dan daun ros. Sebab itu lah, aromanya juga kekal berpanjangan.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Simpan Perfume Di Dalam Almari

Elakkan meletakkan botol perfume kalian di kawasan yang terdedah dengan cahaya. Ini kerana molekul dan aroma minyak wangi itu akan rosak. Jadi, langkah yang betul adalah menyimpan botol perfume dalam almari atau tempat yang gelap.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Reminder!

Jika haruman kalian sudah hilang semasa lunchtime, ingat kembali cara kalian memakainya dan DON’T DAB!

Semoga perfume hacks ini dapat memberi info pada kalian semua.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Perfume atau minyak wangi adalah campuran aroma dan bahan tertentu sebagai ‘pengikat ikatan’ untuk memberi bau yang selesa kepada tubuh badan. Pendek cerita, nak bagi badan kalian bau wangi dan harum.

Ada sesetengah orang begitu fanatik dan sensitif dengan minyak wangi samada dari segi bentuk botol, kepekatan pati minyak, jenis haruman, ketahanan bau, harga dan sebagainya.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Namun, pernah tak kalian mempunyai pengalaman di mana semasa menyembur minyak wangi terasa perit dan menyengat di hidung sampai terbersin?

Ia merupakan tindakbalas badan kalian terhadap bauan tersebut. Jika kalian mengalami respon sebegini, perfume tersebut menggunakan wangian sintetik.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perbandingan wangian sintetik dan wangian semulajadi

Dan, disebabkan itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk terbaharu iaitu minyak wangi. Perfume ini tidak sama dengan mana-mana minyak wangi yang ada di pasaran samada antarabangsa atau tempatan mahupun ‘inspired’. Wangian ini, essential oil perfume, dicipta sendiri oleh Founder Tasneem Naturel.

Ia diberi nama Rouzan dan Sabreen. Kedua-dua minyak wangi ini menggunakan ros sebagai bahan utama pembuatannya. Untuk Rouzan, wangiannya berasaskan kelopak, batang dan daun bunga ros. Manakala bunga ros, vanila dan patchouli adalah bahan wangian untuk Sabreen.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Rouzan dan Sabreen

Minyak Wangi Tasneem Naturel ini dikategorikan dalam kumpulan Parfum di mana 40% kepekatan cecair adalah bersumberkan pati minyak wangi. Maksudnya bahan tambahan untuk mengubah kualiti kepekatan itu sedikit.

Oleh disebabkan minyak wangi ini diperbuat daripada bahan semulajadi, Sabreen dan Rouzan ini macam ‘hidup’. Makin lama pakai, makin harum bau dia. Ala-ala connected dengan alam semula jadi. Hehe.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Cara Membuat Aromatherapy Perfume

Perfume ini juga dikenali sebagai minyak wangi aromaterapi. Apabila kalian menggunakan Sabreen dan Rouzan ini, ia bukan saja memberi bau yang wangi dan menyenangkan, malah beri kesan terapi. Essential oil daripada ros akan menyerap masuk ke dalam badan dan berfungsi untuk menenangkan hormon tubuh badan. Kesannya adalah si pemakai akan berasa rileks dan tenang sepanjang masa.

Sudah ramai yang menggunakan perfume ini. Rata-rata memberitahu minyak wangi Tasneem Naturel ini setanding dengan bauan antarabangsa.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Jika kalian ingin dapatkan Minyak Wangi Aromaterapi keluaran Tasneem Naturel, boleh hubungi ejen berdekatan atau Whatsapp +6017 984 5321 untuk membuat pesanan.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

Setiap Mak yang disahkan mengandung tentu sangat teruja dan tidak sabar untuk menyediakan barang keperluan bayi. Sehabis baik kalian tentu nak menjadi yang terbaik untuk setiap anak yang bakal lahir nanti.

Kelengkapan bayi adalah barang yang paling seronok untuk dibeli atau ‘window shopping’. Hal ini kerana terdapat pelbagai brand, pilihan dan warna yang menarik di pasaran. Contoh barang keperluan bayi adalah napkin, set pakaian, lampin pakai buang (diaper), kain bedung, dan peralatan jagaan harian bayi.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi yang comel begini tidak sepatutnya terdedah dengan produk yang mengandungi bahan kimia terlarang

Dalam keterujaan Mak membeli dan menyediakan keperluan bayi, harus diingatkan untuk membaca label dan bahan digunakan dalam produk bayi. Sedia maklum, kulit bayi sangat lembut, sensitif dan ‘fragile’ amat tidak sepatutnya terdedah dengan bahan kimia yang berbahaya.

Disebabkan keprihatinan terhadap Mak dan Ayah yang mementingkan nilai kesihatan bayi, Tasneem Naturel telah melancarkan produk jagaan harian bayi dan kanak-kanak, iaitu Set Baby Spa.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi pun feeling-feeling nak berspa

Set ini mudah diangkut bersama semasa ‘travel’ kerana saiz setiap botol adalah kecil, 30ml sahaja. Ia juga dianggap ‘trial pack’ dan sesuai untuk Mak dan Ayah yang baru ingin mencuba item ini.

Kesemua item dalam Set Baby Spa ni mengandungi essential oil yang akan memastikan bayi sentiasa tenang, selesa dan beroleh tidur yang lena. Ia penting untuk pertumbuhan kesihatan seseorang bayi.

Set Baby Spa ini mempunyai 3 item yang mewakili langkah jagaan yang teratur.

#Langkah Pertama – Mandian Seluruh Badan (Head To Toe)

Waktu mandi adalah masa yang terbaik untuk memantau perkembangan deria bayi. Pada waktu ini, bayi berpeluang untuk menyentuh, melihat, menghidu dan mendengar. Mandian Baby Spa boleh diratakan ke seluruh badan. Ia diformulasikan dengan bahan semulajadi yang bebas daripada paraben, SLS yang boleh mengakibatkan keradangan pada kulit bayi.

#Langkah Kedua – Mengurut Bayi (Massage Oil)

Tahukah kalian, melalui sentuhan dapat merangsang perkembangan, komunikasi dan pembelajaran si anak kecil? Bayi akan memberi respon yang baik dengan senyuman apabila Mak membelai pipinya dan menggosok lembut belakang badannya. Saat istimewa inilah yang akan mencipta ‘bonding‘ antara Mak dan anak.

Dalam set baby spa ini juga disediakan panduan teknik mengurut bayi, khas untuk Mak yang baru pertama kali ingin mengurut bayi kalian. Apabila dah diurut secara rutin, ia pasti menjadi momen yang ditunggu-tunggu oleh si anak kecil.

#Langkah Ketiga – Melembapkan Kulit Bayi (Losyen)

Penjagaan kulit bayi harus dititikberatkan. Ia mudah menjadi kering apabila terdedah dengan cuaca persekitaran. Pemakaian losyen yang dirumuskan dengan bahan semulajadi ini dapat mengelakkan kulit luka dan melecet jika berlaku geselan.

Saya akan berasa sangat bangga kerana produk Set Baby Spa ini dimiliki oleh setiap Mak di luar sana. Ia akan menjadi sebahagian daripada detik istimewa dalam hari kalian yang sibuk dengan urusan kerja, dan dapat meluangkan masa mengeratkan ikatan kasih sayang dengan si manja.

Yang penting, ia produk berasaskan bahan semulajadi dan Mak tidak perlu ragu-ragu untuk menggunakan pada bayi. Untuk dapatkan Set Baby Spa ini boleh hubungi saya +60179845321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

5 Menu Sahur Berkhasiat Untuk Anak Belajar Puasa

Selamat datang Ramadhan. Sudah pasti ia menjadi momen yang sangat dinantikan oleh Mak dan Ayah yang mempunyai anak kecil yang baru nak belajar puasa. Dan, yang paling sibuk adalah Mak kerana memikirkan menu yang berkhasiat untuk bersahur dan berbuka.

Mak akan menjadi orang yang super duper cerewet dalam menyediakan hidangan untuk anak-anak. Ia hanya untuk memastikan anak cukup zat seperti kalsium, protein dan lemak, untuk anak kekal bertenaga sepanjang hari.

5 Menu Sahur Berkhasiat Untuk Anak Belajar Puasa

Selain daripada sibuk memikirkan resepi sahur yang berkhasiat, Mak juga akan berdepan dengan kerenah anak yang susah untuk bangun bersahur pada awal pagi. Jadi, solusi untuk menarik anak bangun dini hari adalah menyediakan makanan untuk sahur yang sihat, berkhasiat dan lazat.

Ini 5 menu sahur yang berkhasiat untuk anak anda!

Ayam Goreng Bersalut Tepung

Inilah menu yang tidak pernah ditelan zaman. Siapa yang tak suka ayam goreng yang rangup? Hihi.

Untuk lebih berkhasiat, Mak boleh menyalut ayam dengan menggunakan oat. Tentu tekstur ayam lebih crunchy ketika menggigitnya.

Telur Dadar Inti Ayam

Anak-anak memang suka dengan telur, kan. Kali ni, Mak cuba berinovasi dengan meletakkan isi ayam yang dipotong kecil ke dalam telur. Kemudian, nak terasa lemak, masukkan 2-3 sudu mayonis.

Dengan hirisan sayur seperti carrot dan daun sup, sudah boleh membangkitkan semangat anak untuk bangun sahur.

Spageti

Rasanya kebanyakan anak suka sangat dengan spageti, kan. Jadi, Mak perlu cuba menu sahur ini untuk menarik perhatiannya untuk bangun sahur.

Elok dipadankan dengan bebola daging yang bukan hanya sedap dimakan, tapi kaya dengan protein. Untuk anak yang susah makan sayur, mungkin Mak boleh kisar halus carrot dan bayam. Kemudian, masak bersama sos bolognese. Tentu anak kalian tidak menyedarinya.

Roti Bakar Diapit Pisang Sos Coklat

Fuh! Ini bukan anak je yang suka makan, Mak dan Ayah pun nak tumpang sekaki. Hihi.

Pisang bukan saja kaya dengan zat potassium yang boleh memberi tenaga malah ia bagus untuk proses pencernaan. Roti membekalkan karbohidrat yang diperlukan oleh badan. Manakala coklat sebagai medium penyedap selera.

Telur Hancur Ayam Berkeju

Telur hancur adalah makanan paling digemari oleh anak. Namun, jika dihidang kosong tanpa aksesori, ia tidak mencukupi zat yang diperlukan dalam badan.

Oleh itu, Mak boleh cuba masukkan ayam, carrot, tomato dan keju, Ia bukan saja menyelerakan tekak anak kalian. Tapi memberi menu yang berkhasiat untuk anak kekal cergas dan aktif di bulan Ramadhan.

Dengan menu sahur yang berkhasiat ini, saya jamin anak kalian pasti akan menanti-nanti saat untuk bangun sahur. Kemudian mereka akan menikmati menu sahur dengan lahap!

Tak ada lagi kerisauan Mak yang buntu untuk menyediakan menu sahur berkhasiat untuk anak-anak. Selamat mencuba!

April Bulan Kesedaran Autism

Sebenarnya saya mendapat info tentang bulan April adalah bulan kesedaran Autism sejak tahun 2018. Ia berlaku secara tidak langsung apabila saya mengikuti satu Facebook seorang bapa yang mempunyai anak autism. Ralit follow sebab bapanya siap cipta lagu dan buat ilustrasi komik untuk menarik perhatian orang ramai tentang autisma ini.

Dan, pada April 2019, selepas 6 bulan menjalani beberapa sesi terapi (cara kerja, pertuturan dan pendengaran), anak lelaki saya, Aysar, disahkan oleh doktor padeatrik sebagai autistic spectrum disorder(ASD). Ia bermaksud kanak-kanak tersebut mempunyai simptom atau ciri-ciri austima yang ringan dan/atau mungkin mempunyai simptom yang teruk.

Apa itu Autism?

Autisme adalah kecelaruan perkembangan. Ia boleh dilihat seawal 6 bulan pertama kelahiran. Namun, kebiasaannya ia disedari dalam tempoh 3 tahun pertama kehidupan.

Autisme ini melibatkan gangguan seseorang itu dalam berinteraksi (sosial), komunikasi secara lisan atau non-verbal. Seseorang yang mempunyai autisme ini mempunyai minat yang sangat terhad. Contohnya, memilih makan dan melakukan tingkahlaku yang pelik serta cenderung untuk menyakiti diri mereka (memukul kepala atau menggigit diri sendiri).

Ciri-ciri Autism

  1. Kemahiran Sosial

Anak-anak autism ini berasa susah untuk berinteraksi dengan orang persekitaran. Mereka juga mempunyai masalah dalam bersosial. Anak-anak istimewa ini ada perasaan untuk berkawan namun tidak tahu bagaimana untuk mendekati kawan-kawan.

Jika anak kalian berada dalam spektrum ini, mungkin ada simptom berikut yang boleh diperhatikan pada usia 8-10 bulan :

  • dia tidak memberi respon pada namanya semasa umur 1 tahun
  • dia tidak menghiraukan persekitaran (bermain, berbual, berkongsi)
  • dia lebih suka menyendiri
  • dia mengelak untuk disentuh
  • dia tidak suka dipujuk jika dalam keadaan merajuk
  • dia tidak faham perasaan (diri sendiri atau orang lain)
  • dia malas untuk menyambut tangan Mak ketika bertatih

2. Komunikasi

Kebanyakan anak autisme ini tiada keupayaan untuk bercakap. Jika ada pun ketika bayi, tetapi kebolehan bercakap hilang selepas itu. Namun, anak autisme mula bercakap kemudian.

Berikut adalah masalah alam berkomunikasi bagi anak autisme:

  • lambat dalam pertuturan
  • bersuara robot
  • mengulangi perkataan yang sama
  • sukar menyebut dengan baik
  • tidak memberi respon dalam bercakap
  • tidak dapat mengenalpasti lawak atau perli
  • tidakberkebolehan untuk fokus lama dalam sesi perbualan

Info-info yang saya kongsi ini melalui penerangan doktor dan bahan bacaan. Tidak semua senarai ini ada dan berlaku pada Aysar. Dan, disebabkan itu, Aysar tidak layak mendapat kad OKU.

Bukan untuk menafikan keadaan anak, namun doktor pakar memberitahu Aysar masih berpotensi untuk menyertai dan bersekolah di sekolah arus perdana jika saya dan suami ‘ambil reverse action’.

Setiap Mak dan Ayah lebih mengenali dan mengetahui keadaan sebenar anak mereka. Nantikan sambungan Part II kisah Aysar dengan apa itu reverse action.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga

Kebiasaannya, apabila lahirnya anak, aktiviti untuk seseorang Mak atau Ayah sudah berkurangan. Contohnya, pergi bercuti, meluangkan masa bersama kawan-kawan, rehat yang cukup, menonton slot televisyen kegemaran dan sebagainya.

Dan, tidak kurang juga ramai yang berasa leceh, mengeluh dan juga merungut dalam membesarkan anak. Rata-rata Mak dan Ayah inginkan keadaan ‘tanpa anak’ buat seketika. Mereka mendambakan dapat berehat dan melepaskan nafas yang tercungap selepas ‘berperang’ dengan anak.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Ilustrasi ini menggambarkan saya yang inginkan ‘me time’, namun mati kutu sebab tak tahu nak buat apa, tak biasa tanpa anak

Ramai di antara Mak dan Ayah juga tahu penjagaan diri penting untuk kebahagiaan. Namun, adakah kita sedar penjagaan diri yang bagaimana untuk dititikberatkan? Exercise, ya! Makan, sudah pasti! Dan, selalunya kalian akan tidur secukupnya atau melakukan aktiviti yang santai untuk diri sendiri.

Sesetengah Mak menganggap bersosial dengan kawan atau ahli keluarga adalah terapi buat mereka. Ia juga termasuk dalam kepentingan menjalani kehidupan yang bahagia dan gembira.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Luang masa dengan kawan-kawan juga salah satu aktiviti Me-Time

Semasa meluangkan masa bersama yang tersayang, kalian akan lebih menjadi diri sendiri, dan menghargai persekitaran tanpa perlu menyendiri di gimnasium, spa, atau tidur di katil.

Inilah yang dimaksudkan dengan ‘me-time’. Pulih kembali (recharge) dan menetapkan kembali (reset).

Manfaat ‘me-time’

  • merehatkan minda/otak
  • meningkatkan daya fokus
  • menggalakkan produktiviti
  • memberi ruang untuk muhasabah diri
  • menyediakan ruang untuk rasional
  • meningkatkan hubungan

Bagi saya, seorang Mak kepada 2 orang anak, saya tidak mementingkan kuantiti untuk ‘me-time’. Tapi kualiti kepada aktiviti tersebut. Kualiti ini tidak bermaksud saya akan duduk menyepi seorang diri, namun ia lebih kepada apa yang saya nak buat. Contohnya, menonton drama Korea, menulis di blog, balik kampung dan buat aktiviti di luar rumah.


Salah satu cara untuk Me-Time dengan anak kecil

Terdapat beberapa ‘trick’ untuk mewujudkan ‘alone me-time’

  1. Bangun awal 30 minit berbanding ahli keluarga yang lain
  2. Jika ada bilik sendiri di office, tutup pintu dan pamerkan ‘Do Not Disturb’
  3. Off setiap gajet dalam tempoh beberapa ketika
  4. Menikmati lunch atau breakfast di taman rekreasi
  5. Catatkan atau pilih 1 tarikh untuk keluar bersendirian

Namun, dalam mencari atau memilih aktiviti ‘me time’, sebagai Mak dan Ayah, kalian sebaiknya melibatkan anak dalam setiap program.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Saya dan anak-anak serta En suami ketika melawat Zoo Johor

Anak-anak memberi pelbagai makna seperti sayang, cinta, kegembiraan, cuma perlu diselitkan dengan kesabaran dalam mendidik mereka. Selalunya jika saya pening dengan keadaan huru-hara di rumah, saya akan guna balm calm untuk menghilangkan stress.

Dan, yang pasti, setiap kegigihan dan keperitan dalam membesarkan anak, ia ada kelucuan yang akan membuatkan Mak tersenyum semasa ‘me time’.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Selalu sangat saya mendapat keluhan daripada Mak yang buntu, stress, tertekan dengan kehidupan bersama anak kecil. Sebenarnya jika diteliti emosi Mak yang sering terganggu, mungkin sebab kepenatan dalam menguruskan anak-anak yang masih kecil.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Namun, dalam tekanan Mak setiap hari, di mata anak kecil, mereka mempunyai persepsi yang berbeza. Kadang-kadang anak kecil menganggap ia sebagai keajaiban dan keseronokan dalam kehidupannya.

Saya ada terjumpa satu video semasa sedang menonton cerita di Youtube. Video ini sangat menyentuh perasaan saya sebagai seorang Mak yang garang dengan anak. Biasalah, itu tak boleh, ini tak boleh. Sedangkan pada anak kecil, sahabat paling rapat dengannya adalah seorang Mak.

Teringat saya semasa keluar berjalan-jalan dengan 2 orang anak tanpa suami. Mereka begitu teruja sehingga terlalu banyak bercakap untuk mengutarakan idea aktiviti yang boleh dilakukan bersama semasa kami keluar. Padahal saya hanya ingin keluar mengepos balm Tasneem Naturel di pejabat pos yang terletak 3 kilometer dari rumah. Haha.

Di situ, saya dapat melihat persepsi seorang anak terhadap kehidupan harian yang kita sebagai Mak menganggap biasa-biasa saja. Namun pada mereka. ia sesuatu yang mengasyikkan.

Eh, jom kita berbalik pada video tadi tu. Hehe. Video pendek berdurasi 1 minit 24 saat itu memaparkan kehidupan seharian seorang Mak yang berjuang, bertungkus-lumus, kalut dan huru-hara demi membesarkan anaknya. Ia membuatkan kita sentiasa mengingati pengorbanan seorang ibu dalam kehidupan.

Dalam video yang menyentuh perasaan ini mempertontonkan tugasan harian seorang Mak ; membeli barangan runcit, tidak cukup tidur, menukar lampin yang sememeh, dan beberapa perkara yang kebiasaan dilakukan oleh seorang Mak di rumah setiap hari.

Kelihatan di dalam video ini Mak tersebut berasa ia sesuatu yang normal dan seolah-olah gagal menguruskan hal anak-anak. Namun, pada persepsi anaknya, dia terasa seperti momen yang dilalui itu adalah kenangan yang penuh dengan kasih sayang.

Melalui video ini, ia membuka mata saya (baca : kita) setiap apa yang berlaku dalam kehidupan harian, tidak sama persepsi yang diterima atau difikir oleh anak. Mungkin ia biasa-biasa pada Mak dan Ayah, tetapi ia memberi kesan yang seronok pada persepsi si anak kecil.

Selamat berbahagia.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Kalau Mak tengok anak tidak tenang dan merengek tanpa sebab, mungkin kerana perutnya kembung. Sebenarnya anak berumur 3-4 bulan adalah normal jika mengalami kembung perut. Hal ini kerana ususnya belum berfungsi dengan sempurna.

Selain itu, apabila sudah berusia 6 bulan ke atas, bayi ini juga akan kerap berasa tidak selesa pada perut. Ia disebabkan oleh makanan pejal sudah diperkenalkan kepadanya.

Simptom Perut Kembung

Dalam perut mengandungi gas atau udara, ia menjadi masalah apabila gas itu berlebihan. Pada orang dewasa atau anak yang sudah besar, gas tersebut mudah dikeluarkan. Iaitu melalui kentut atau sendawa. Tetapi pada anak kecil, mereka memerlukan bantuan utk mengeluarkan gas dari perutnya.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Salah satu, simptom yang boleh diperhatikan oleh Mak untuk mengetahui samada bayi kembung adalah melihat pegerakan badannya. Jika anak kecil kalian menggeliat dan kakinya menendang-nendang berulang kali, itu lah tanda perutnya tidak selesa.

Ataupun, Mak boleh lihat pada jari-jemari anak. Jika bayi sedang menggeliat sambil menggenggam jarinya, ia bermakna sedang mengalami kembung perut.

Tips Untuk Atasi Kembung Perut Pada Bayi

  1. Baringkan bayi secara terlentang. Kemudian angkat kakinya dan gerakkan seperti aksi mengayuh basikal. Teknik ini boleh membantu mengeluarkan gas dari perut bayi.

2. Urut perut bayi dengan menggunakan balm Tasneem Naturel secara perlahan-lahan dengan mempraktikkan urutan ‘I Love U’. Ia juga boleh menggantikan minyak telon.

3. Bayi perlu diberi susu sebelum mereka berasa lapar. Ini kerana untuk mengelakkan angin masuk semasa bayi sedang menangis kelaparan. Posisi badan bayi ketika menyusu harus sedikit tegak supaya susu masuk ke dalam perut secara perlahan-perlahan dan selamat.

Kembung perut pada bayi yang berlarutan juga mungkin simptom terjadinya masalah pada bahagian pencernaan. Kalian usah panik jika perut bayi mengeras kerana kembung Cuba dahulu beberapa tips seperti di atas.

Namun, jika bayi kalian masih mengalami kembung perut dalam tempoh yang lama, sila bawa berjumpa dengan doktor.