BLOG

April Bulan Kesedaran Autism

Sebenarnya saya mendapat info tentang bulan April adalah bulan kesedaran Autism sejak tahun 2018. Ia berlaku secara tidak langsung apabila saya mengikuti satu Facebook seorang bapa yang mempunyai anak autism. Ralit follow sebab bapanya siap cipta lagu dan buat ilustrasi komik untuk menarik perhatian orang ramai tentang autisma ini.

Dan, pada April 2019, selepas 6 bulan menjalani beberapa sesi terapi (cara kerja, pertuturan dan pendengaran), anak lelaki saya, Aysar, disahkan oleh doktor padeatrik sebagai autistic spectrum disorder(ASD). Ia bermaksud kanak-kanak tersebut mempunyai simptom atau ciri-ciri austima yang ringan dan/atau mungkin mempunyai simptom yang teruk.

Apa itu Autism?

Autisme adalah kecelaruan perkembangan. Ia boleh dilihat seawal 6 bulan pertama kelahiran. Namun, kebiasaannya ia disedari dalam tempoh 3 tahun pertama kehidupan.

Autisme ini melibatkan gangguan seseorang itu dalam berinteraksi (sosial), komunikasi secara lisan atau non-verbal. Seseorang yang mempunyai autisme ini mempunyai minat yang sangat terhad. Contohnya, memilih makan dan melakukan tingkahlaku yang pelik serta cenderung untuk menyakiti diri mereka (memukul kepala atau menggigit diri sendiri).

Ciri-ciri Autism

  1. Kemahiran Sosial

Anak-anak autism ini berasa susah untuk berinteraksi dengan orang persekitaran. Mereka juga mempunyai masalah dalam bersosial. Anak-anak istimewa ini ada perasaan untuk berkawan namun tidak tahu bagaimana untuk mendekati kawan-kawan.

Jika anak kalian berada dalam spektrum ini, mungkin ada simptom berikut yang boleh diperhatikan pada usia 8-10 bulan :

  • dia tidak memberi respon pada namanya semasa umur 1 tahun
  • dia tidak menghiraukan persekitaran (bermain, berbual, berkongsi)
  • dia lebih suka menyendiri
  • dia mengelak untuk disentuh
  • dia tidak suka dipujuk jika dalam keadaan merajuk
  • dia tidak faham perasaan (diri sendiri atau orang lain)
  • dia malas untuk menyambut tangan Mak ketika bertatih

2. Komunikasi

Kebanyakan anak autisme ini tiada keupayaan untuk bercakap. Jika ada pun ketika bayi, tetapi kebolehan bercakap hilang selepas itu. Namun, anak autisme mula bercakap kemudian.

Berikut adalah masalah alam berkomunikasi bagi anak autisme:

  • lambat dalam pertuturan
  • bersuara robot
  • mengulangi perkataan yang sama
  • sukar menyebut dengan baik
  • tidak memberi respon dalam bercakap
  • tidak dapat mengenalpasti lawak atau perli
  • tidakberkebolehan untuk fokus lama dalam sesi perbualan

Info-info yang saya kongsi ini melalui penerangan doktor dan bahan bacaan. Tidak semua senarai ini ada dan berlaku pada Aysar. Dan, disebabkan itu, Aysar tidak layak mendapat kad OKU.

Bukan untuk menafikan keadaan anak, namun doktor pakar memberitahu Aysar masih berpotensi untuk menyertai dan bersekolah di sekolah arus perdana jika saya dan suami ‘ambil reverse action’.

Setiap Mak dan Ayah lebih mengenali dan mengetahui keadaan sebenar anak mereka. Nantikan sambungan Part II kisah Aysar dengan apa itu reverse action.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga

Kebiasaannya, apabila lahirnya anak, aktiviti untuk seseorang Mak atau Ayah sudah berkurangan. Contohnya, pergi bercuti, meluangkan masa bersama kawan-kawan, rehat yang cukup, menonton slot televisyen kegemaran dan sebagainya.

Dan, tidak kurang juga ramai yang berasa leceh, mengeluh dan juga merungut dalam membesarkan anak. Rata-rata Mak dan Ayah inginkan keadaan ‘tanpa anak’ buat seketika. Mereka mendambakan dapat berehat dan melepaskan nafas yang tercungap selepas ‘berperang’ dengan anak.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Ilustrasi ini menggambarkan saya yang inginkan ‘me time’, namun mati kutu sebab tak tahu nak buat apa, tak biasa tanpa anak

Ramai di antara Mak dan Ayah juga tahu penjagaan diri penting untuk kebahagiaan. Namun, adakah kita sedar penjagaan diri yang bagaimana untuk dititikberatkan? Exercise, ya! Makan, sudah pasti! Dan, selalunya kalian akan tidur secukupnya atau melakukan aktiviti yang santai untuk diri sendiri.

Sesetengah Mak menganggap bersosial dengan kawan atau ahli keluarga adalah terapi buat mereka. Ia juga termasuk dalam kepentingan menjalani kehidupan yang bahagia dan gembira.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Luang masa dengan kawan-kawan juga salah satu aktiviti Me-Time

Semasa meluangkan masa bersama yang tersayang, kalian akan lebih menjadi diri sendiri, dan menghargai persekitaran tanpa perlu menyendiri di gimnasium, spa, atau tidur di katil.

Inilah yang dimaksudkan dengan ‘me-time’. Pulih kembali (recharge) dan menetapkan kembali (reset).

Manfaat ‘me-time’

  • merehatkan minda/otak
  • meningkatkan daya fokus
  • menggalakkan produktiviti
  • memberi ruang untuk muhasabah diri
  • menyediakan ruang untuk rasional
  • meningkatkan hubungan

Bagi saya, seorang Mak kepada 2 orang anak, saya tidak mementingkan kuantiti untuk ‘me-time’. Tapi kualiti kepada aktiviti tersebut. Kualiti ini tidak bermaksud saya akan duduk menyepi seorang diri, namun ia lebih kepada apa yang saya nak buat. Contohnya, menonton drama Korea, menulis di blog, balik kampung dan buat aktiviti di luar rumah.


Salah satu cara untuk Me-Time dengan anak kecil

Terdapat beberapa ‘trick’ untuk mewujudkan ‘alone me-time’

  1. Bangun awal 30 minit berbanding ahli keluarga yang lain
  2. Jika ada bilik sendiri di office, tutup pintu dan pamerkan ‘Do Not Disturb’
  3. Off setiap gajet dalam tempoh beberapa ketika
  4. Menikmati lunch atau breakfast di taman rekreasi
  5. Catatkan atau pilih 1 tarikh untuk keluar bersendirian

Namun, dalam mencari atau memilih aktiviti ‘me time’, sebagai Mak dan Ayah, kalian sebaiknya melibatkan anak dalam setiap program.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Saya dan anak-anak serta En suami ketika melawat Zoo Johor

Anak-anak memberi pelbagai makna seperti sayang, cinta, kegembiraan, cuma perlu diselitkan dengan kesabaran dalam mendidik mereka. Selalunya jika saya pening dengan keadaan huru-hara di rumah, saya akan guna balm calm untuk menghilangkan stress.

Dan, yang pasti, setiap kegigihan dan keperitan dalam membesarkan anak, ia ada kelucuan yang akan membuatkan Mak tersenyum semasa ‘me time’.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Selalu sangat saya mendapat keluhan daripada Mak yang buntu, stress, tertekan dengan kehidupan bersama anak kecil. Sebenarnya jika diteliti emosi Mak yang sering terganggu, mungkin sebab kepenatan dalam menguruskan anak-anak yang masih kecil.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Namun, dalam tekanan Mak setiap hari, di mata anak kecil, mereka mempunyai persepsi yang berbeza. Kadang-kadang anak kecil menganggap ia sebagai keajaiban dan keseronokan dalam kehidupannya.

Saya ada terjumpa satu video semasa sedang menonton cerita di Youtube. Video ini sangat menyentuh perasaan saya sebagai seorang Mak yang garang dengan anak. Biasalah, itu tak boleh, ini tak boleh. Sedangkan pada anak kecil, sahabat paling rapat dengannya adalah seorang Mak.

Teringat saya semasa keluar berjalan-jalan dengan 2 orang anak tanpa suami. Mereka begitu teruja sehingga terlalu banyak bercakap untuk mengutarakan idea aktiviti yang boleh dilakukan bersama semasa kami keluar. Padahal saya hanya ingin keluar mengepos balm Tasneem Naturel di pejabat pos yang terletak 3 kilometer dari rumah. Haha.

Di situ, saya dapat melihat persepsi seorang anak terhadap kehidupan harian yang kita sebagai Mak menganggap biasa-biasa saja. Namun pada mereka. ia sesuatu yang mengasyikkan.

Eh, jom kita berbalik pada video tadi tu. Hehe. Video pendek berdurasi 1 minit 24 saat itu memaparkan kehidupan seharian seorang Mak yang berjuang, bertungkus-lumus, kalut dan huru-hara demi membesarkan anaknya. Ia membuatkan kita sentiasa mengingati pengorbanan seorang ibu dalam kehidupan.

Dalam video yang menyentuh perasaan ini mempertontonkan tugasan harian seorang Mak ; membeli barangan runcit, tidak cukup tidur, menukar lampin yang sememeh, dan beberapa perkara yang kebiasaan dilakukan oleh seorang Mak di rumah setiap hari.

Kelihatan di dalam video ini Mak tersebut berasa ia sesuatu yang normal dan seolah-olah gagal menguruskan hal anak-anak. Namun, pada persepsi anaknya, dia terasa seperti momen yang dilalui itu adalah kenangan yang penuh dengan kasih sayang.

Melalui video ini, ia membuka mata saya (baca : kita) setiap apa yang berlaku dalam kehidupan harian, tidak sama persepsi yang diterima atau difikir oleh anak. Mungkin ia biasa-biasa pada Mak dan Ayah, tetapi ia memberi kesan yang seronok pada persepsi si anak kecil.

Selamat berbahagia.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Kalau Mak tengok anak tidak tenang dan merengek tanpa sebab, mungkin kerana perutnya kembung. Sebenarnya anak berumur 3-4 bulan adalah normal jika mengalami kembung perut. Hal ini kerana ususnya belum berfungsi dengan sempurna.

Selain itu, apabila sudah berusia 6 bulan ke atas, bayi ini juga akan kerap berasa tidak selesa pada perut. Ia disebabkan oleh makanan pejal sudah diperkenalkan kepadanya.

Simptom Perut Kembung

Dalam perut mengandungi gas atau udara, ia menjadi masalah apabila gas itu berlebihan. Pada orang dewasa atau anak yang sudah besar, gas tersebut mudah dikeluarkan. Iaitu melalui kentut atau sendawa. Tetapi pada anak kecil, mereka memerlukan bantuan utk mengeluarkan gas dari perutnya.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Salah satu, simptom yang boleh diperhatikan oleh Mak untuk mengetahui samada bayi kembung adalah melihat pegerakan badannya. Jika anak kecil kalian menggeliat dan kakinya menendang-nendang berulang kali, itu lah tanda perutnya tidak selesa.

Ataupun, Mak boleh lihat pada jari-jemari anak. Jika bayi sedang menggeliat sambil menggenggam jarinya, ia bermakna sedang mengalami kembung perut.

Tips Untuk Atasi Kembung Perut Pada Bayi

  1. Baringkan bayi secara terlentang. Kemudian angkat kakinya dan gerakkan seperti aksi mengayuh basikal. Teknik ini boleh membantu mengeluarkan gas dari perut bayi.

2. Urut perut bayi dengan menggunakan balm Tasneem Naturel secara perlahan-lahan dengan mempraktikkan urutan ‘I Love U’. Ia juga boleh menggantikan minyak telon.

3. Bayi perlu diberi susu sebelum mereka berasa lapar. Ini kerana untuk mengelakkan angin masuk semasa bayi sedang menangis kelaparan. Posisi badan bayi ketika menyusu harus sedikit tegak supaya susu masuk ke dalam perut secara perlahan-perlahan dan selamat.

Kembung perut pada bayi yang berlarutan juga mungkin simptom terjadinya masalah pada bahagian pencernaan. Kalian usah panik jika perut bayi mengeras kerana kembung Cuba dahulu beberapa tips seperti di atas.

Namun, jika bayi kalian masih mengalami kembung perut dalam tempoh yang lama, sila bawa berjumpa dengan doktor.

Langkah Yang Perlu Diambil Jika Anak Demam dan Selsema

Sudah pasti Mak lah orang yang paling tak senang duduk apabila anak demam. Ye lah, risau tak perasan tiba-tiba suhu naik mendadak. Kalau tengah malam memang tak lena tidur. Lagi haru kalau demam berpakej dengan batuk dan selsema.

Sebenarnya demam masa batuk dan selsema, masa tu badan tengah bertarung dengan kuman. Itulah punca batuk dan selsema. Normal bila suhu tinggi dalam 1-2 hari.

Langkah Yang Perlu Diambil Jika Anak Demam dan Selsema

Dan biasanya suhu naik tengah malam antara jam 12-4 pagi kerana masa ni kuman aktif. Jadi jangan pelik kalau siang badan anak sejuk, malam suhu mencanak naik.

Jom kita tengok langkah yang boleh diambil oleh Mak dan Ayah untuk memantau keadaan anak yang demam semasa di rumah.

Termometer

Demam Biasa

“38-38.3 darjah selsius”

Demam Berjaga

“38.5-38.9 darjah selsius”

Demam Panas

“38.9 darjah selsius”

Seharusnya setiap keluarga wajib menyediakan termometer di rumah, yang digital lebih baik. Ia sebagai langkah berjaga-jaga dan mudah untuk dipantau semasa di rumah.

Sebaiknya Mak perlu menyukat suhu badan anak setiap 2 jam untuk memastikan kepanasan badan anak terkawal. Jika keadaan anak tidak bermaya dan lemah, lekas bawa anak berjumpa dengan doktor.

Bubur nasi

Anak kecil yang demam memang tidak lalu untuk makan. Namun, Mak boleh sediakan bubur nasi yang berkhasiat untuk anak. Elakkan perut anak kosong kerana ia akan mengakibatkan gas banyak di dalam perut.

Vitamin C

Sesetengah anak yang demam, mulut mereka tawar dan payau. Kemungkinan besar tiada selera untuk makan. Jadi, Mak boleh beri vitamin C kepada anak sebagai makanan tambahan untuk memberi tenaga.

Air

Kadar pengambilan air kosong sangat membantu dan diperlukan oleh tubuh badan anak kecil. Tambahan pula ketika demam, air wajib diambil oleh anak kecil untuk mengelakkan badan kekurangan air, dehidrat.

Bagi anak bawah usia 4 tahun, pengambilan air dengan kadar 4-5 gelas sehari. Ia bersamaan 1 liter air kosong.

Balm Bayi

CF Rub boleh dijadikan ubat alternatif untuk Mak sekalian. Ia boleh bantu dalam merawat dan mengawal suhu anak yang demam, batuk dan selsema. Boleh disapu pada dahi anak.

Dalam CF Rub ada minyak kayu putih yang membantu mencairkan kahak. Juga ada essential oil tea tree yang bantu melawan kuman dalam badan.

Jadi, kahak dalam dada anak akan cair, ia akan keluar melalui najis atau muntah. Oleh itu, selsema dan batuk anak akan cepat sembuh. Anak lebih selesa bernafas. Mak pun senang hati.

Sapu Tangan / Kain Bersih

Teknik sponging sangat berkesan dalam mempercepatkan turunnya suhu badan. Dengan menggunakan kain bersih dan rendam dalam air kemudian lap ke bahagian pelipat seperti siku, peha, lutut dan ketiak.

Semua Mak dan Ayah ingin melihat anak sihat dan ceria, sama-sama kita doakan sejahteraan untuk mereka.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiada yang menggembirakan Mak dan Ayah selain mendapat cahaya mata hasil daripada perkahwinan. Namun, terdapat banyak ilmu pengetahuan yang perlu digali oleh ibubapa untuk menguruskan bayi. Contohnya, penjagaan bayi seperti memandikan, menguruskan waktu tidur, dan keperluan sendawakan bayi baru lahir.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Sebelum saya berkongsi cara sendawakan bayi, ingin saya menyebarkan kebaikan sendawa pada bayi.

  1. Elak kembung perut bayi
  2. Memudahkan bayi mendapat tidur yang nyenyak
  3. Meningkatkan mood ceria dan aktif pada bayi

Dalam proses untuk menyendawakan bayi, Mak dan Ayah perlu banyak bersabar. Adakalanya, anak kecil memerlukan masa untuk ‘burp’ angin yang terperangkap di dalam badannya. Jom ikuti langkah-langkah ini.

Guna Bahu Untuk Sandarkan Bayi

Dengan menggunakan sebelah tangan, dukung bayi dan sandarkan kepalanya rapat ke bahu Mak. Sementara tangan sebelah lagi, gosok secara membulat dan tepuk dengan 3 jari secara lembut dan perlahan.

Teknik ini boleh dilakukan samada posisi duduk atau berdiri. Kemungkinan besar bayi akan jeluak(muak) atau muntah susu sedikit, jadi sediakan tuala kecil di bahu Mak untuk mengelakkan dari baju basah/kotor.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Pangku Bayi Di Atas Riba

Cara kedua adalah meletakkan bayi di atas riba Mak dengan menggunakan lengan untuk menyokong dada bayi. Manakala jari tangan sebelah satu lagi untuk menepuk belakang badan bayi secara perlahan-lahan.

Lentokkan badan sedikit ke hadapan untuk memudahkan sendawa. Bagi memastikan keselamatan bayi baru lahir, pastikan leher dan kepalanya disokong.

Tiarapkan Bayi Di Atas Paha

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiarapkan bayi di atas paha Mak secara melintang dan sokong dadanya dengan sebelah tangan. Pastikan bahagian kepala lebih tinggi berbanding badannya. Manakala tangan satu lagi, usap belakang badan bayi secara naik dan turun.

Namun, berhenti menyendawakan bayi sekiranya bayi kelihatan resah atau menangis. Selain itu, untuk memudahkan proses sendawa, boleh menggunakan balm bayi tasneem. Ia mengandungi essential oil untuk membuatkan perut bayi lebih selesa.

Mak dan Ayah juga boleh mengikuti video ini untuk lebih memahami cara sendawakan bayi baru lahir. Semoga bermanfaat.

Pengedar Tasneem Naturel Johor Bahru

Hari ini kita berkenalan dengan ejen Tasneem Naturel yang jauh nun di selatan tanah air, Johor Bahru. Namanya Farha. Farha merupakan seorang Eksekutif Kanan Hartanah di sebuah syarikat pemaju. Farha mempunyai 3 orang anak iaitu Faatih, Khaleeda dan Ferhaad.

Pengedar Tasneem Naturel Johor Bahru

Farha gemar memuatnaik di laman sosialnya tentang perbualan bersama anak perempuan tunggalnya, Khaleeda dengan hashtag dialogmisskhaleeda.

Walaupun Farha mempunyai pekerjaan tetap, tetapi Farha mempunyai minat mendalam dalam perniagaan online. Perniagaan pertama Farha adalah perniagaan tudung custom made jenamanya sendiri iaitu Lil’AisyaRisya.

Farha gigih menerima tempahan, mereka design dan menjahit tudung mengikut citarasa pembeli. Suatu pekerjaan yang leceh dan memakan masa yang lama. Namun, sejak melahirkan anaknya yang kedua, aktiviti menjahit tudung ini terpaksa dikurangkan akibat kengkangan masa.

Malam pertama cubaan menggunakan Sleep Time, Farha mampu tidur lena hingga ke pagi! Subhanallah!

Farha lantas mencuba Calm pada anak sulungnya yang mild autism, T Rub pada Khaleeda yang memang ada masalah berak sembelit, CF Rub ketika anak-anaknya demam selsema dan Skeenz apabila digigit nyamuk. Alhamdulillah kesemua balm Tasneem Naturel ini serasi dengan Farha sekeluarga.

Lantas apabila terdapat promo menjadi ejen pada akhir Julai 2018, Farha tanpa teragak-agak mendaftar menjadi pengedar tasneem naturel dan kini giat menyebarkan kebaikan produk Tasneem Naturel kepada orang lain.

Jika ingin dapatkan balm Tasneem Naturel di kawasan sekitar Johor Bahru, boleh hubungi Farha di Whatsapp. Ataupun boleh juga jenguk kedai Farha di Shopee. Jika ada masa terluang, meh singgah di FB Page Tasneem Naturel Johor Bahru.

Pengedar Tasneem Naturel Seberang Perai

Assalamualaikum dan selamat berkenalan.

Nama saya Salina binti Yahaya atau lebih mesra dengan panggilan Ina sahaja. Saya berumur 29 tahun. Saya merupakan anak ke lima daripada lapan orang adik beradik. Saya menetap di Pulau Pinang bersama keluarga. Saya mempunyai seorang cahaya mata perempuan yang berumur 3 tahun. Sementara nak membesar ni bermacam-macam telatahnya.

Pengedar Tasneem Naturel Seberang Perai

Ina bekerja sebagai Pembantu Am di sebuah kilang swasta di kawasan perindustrian Juru. Dah berkhidmat selama 6 tahun, agak lama juga lah sebab tu boleh bertahan sehingga kini. Tiada kerja lain selain itu yang Ina lakukan. Zero lah katakan. Ingin mencuba tapi rasa takut sebab tidak pernah menceburi sebarang bisnes online.

Hobi Ina paling simple tapi agak rengah lah juga nak lakukan. Tidak semua Mak suka lakukan. Hehe. Suka sangat memasak, pantang saja jumpa resepi baru pasti nak cuba. Bab mengemas rumah ni kita aja yang lakukan. Kalau suami yang buat, mula rasa tidak puas hati. Haha.

Masa yang terluang akan dihabiskan bersama-sama keluarga. Apa yang penting ibu bapa diutamakan selagi mereka masih ada. Bila ada masa terluang ina serta keluarga selalu beriadah bersama-sama. Sama ada keluar membeli-belah mahupun berkelah.

Pertama kali menceburi bisnes online pada tahun 2018. Masa tu tak berapa serius sebab ingin mencuba aja. Itu pun kosong-kosong pengetahuan tentang bisnes online.

Mula mengenali Tasneem Naturel melalui Facebook. Sebab ada terbaca post yang mengatakan sesiapa yang ingin buat kerja part time dengan untung bersih RM 12. Waktu tu terus timbul rasa minat dan ingin mencuba yang semakin mendalam. Bak kata pepatah “tidak kenal maka tidak cinta”.

Pada Julai 2018, bulan pertama menjadi agen setelah berjaya mendaftar diri menjadi pengedar Tasneem Naturel yang sah di sekitar Penang. Ataupun lebih tepat di kawasan Bukit Minyak, Seberang Perai, dan Simpang Ampat.

Untuk mendapat balm Tasneem Naturel boleh hubungi Ina di Whatsapp. Jika ada masa yang terluang bolehlah singgah di IG Ina, Anak Ceria dan Sihat dan FB Salina Yahaya. Sebarang perkhidmatan pembelian balm secara COD, boleh sahaja dialu-alukan, di sekitar Bukit Minyak dan Simpang Ampat.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Setiap pasangan Mak dan Ayah mendambakan tidur malam yang lena. Namun, ia hanyalah impian semata-mata apabila kalian sudah mempunyai anak kecil. Hihi.

Kerapkali dapat rungutan daripada Mak dan Ayah yang terpaksa bersengkang mata pada malam hari kerana ada anak yang susah tidur malam. Kadang-kadang tu, bayi yang selalu terjaga malam dan susah untuk tidur semula.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Kalian juga begini?

Jangan risau ia adalah satu proses yang normal. Tetapi, harus diambil langkah agresif supaya anak kecil tidak terbiasa dengan jadual tidur sebegitu. Ia boleh menganggu perkembangan emosi anak itu sendiri.

Sleep Time Balm bukan ubat tidur

Balm Sleep dari Tasneem Naturel ini berfungsi untuk memudahkan anak kecil tidur dengan lena. Dan, ia bukanlah ubat tidur.

Balm ini mengandungi minyak pati dari tumbuhan yang terpilih untuk membantu meningkatkan dan menstabilkan hormon tidur-jaga dalam badan anak kecil.

Salah satu essential oil yang digunakan adalah lavendar. Fungsi lavendar sudah diketahui umum iaitu memberi ketenangan secara semulajadi.

Selain itu, Cedar, Vetiver, Ylang Ylang, Marjoram dan Oren, antara minyak pati yang digunakan untuk membantu anak kecil supaya tidur lebih lena, nyenyak dan lama.

Sleep Time ini didatangkan dengan 3 bentuk – balm, mandian, roll on – yang berbeza tekstur. Ia membantu untuk memudahkan para Mak menggunakan Sleep Time ini mengikut keselesaan semasa.

Sleep Time Roll On

Menimbulkan mood tenang dan selesa sebelum tidur

Ia menggalakkan rehat yang secukupnya dan memberi kepuasan semasa tidur

Sleep Time Body Wash

Sesuai digunakan sebelum anak masuk tidur.

Ia memberi pengalaman mandi dengan perasaan yang tenang dan tidak mengeringkan kulit.

Sleep Time Balm

Mudah dibawa travel hanya perlu tumpang sedikit ruang kecil di dalam handbag vogue Mak.

Perlu dicalit sedikit sahaja sudah mencukupi. Sapu pada bahagian yang disarankan.

Apa kata pengguna Sleep Time dari Tasneem Naturel?

Percubaan kedua malam tadi..ok sangat. mood nak tidur, anak ok je lepas sapu sleep balm tu nyenyak sampai pagi. Tak terjaga pon, tak meragam macam selalu.

– Pengguna Sleep Time Balm, Malaysia

Anak saya dah lepas makan, nak tidur.Urut kaki, belakang telinga, terus tidur. Lama tidur, dari 8.30 malam hingga 6.56 pagi.

– Puan Zue

Alhamdulillah, lepas beli balm, anak dah tak meragam malam. Lena je tidur. Berjaga malam pun sekali dua je untuk susu. Pastu lena balik.

Dah habis nanti, boleh repeat order lagi.

– Pengguna Balm Tidur, Malaysia

Jika kalian ingin dapatkan balm Sleep Time ini , RM49, boleh klik terus pada gambar Whatsapp di bawah ini

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Ramai di kalangan Mak yang risau dengan biji-biji merah halus yang muncul pada bayinya. Ye lah, Mak mana yang boleh tahan tengok dan dengar anak kecil mereka merengek dan tidak selesa.

Kebanyakan bayi yang baru lahir kulit mereka sangat lembut, halus dan gebu. Namun, kulit nipis ini terlalu sensitif dengan sebarang perubahan. Baru saja discaj wad, naik bintik-bintik. Ataupun dipanggil dengan ruam bayi.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Selalunya anak kecil tak tahan dengan panas dan peluh mereka. Akibatnya naik merah-merah gatal, di bahagian pelipat contohnya leher, siku, pipi, peha dan sebagainya.

Jenis Ruam Bayi

  1. Cradle cap
  2. Ekzema
  3. HFMD
  4. Hives
  5. Jerawat neonatal
  6. Ruam susu
  7. Ruam lampin
  8. Ruam panas

Kadang-kadang ada Mak yang acuh tak acuh untuk mencuba krim-krim ruam di pasaran. Bukan apa, risau dengan bahan yang digunakan di dalam krim tersebut. Mungkin ada bahan kimia terlarang dan pewangi yang sintetik.


Ruam susu pada pipi membuatkan bayi tidak selesa dan Mak Ayah perlu cari cara menghilangkan ruam secepat mungkin

Antara bahan kimia yang perlu dijauhi dan dikhuatiri boleh menyebabkan iritasi pada kulit adalah paraben, triclosan, mineral oil dan sebagainya.

Rawat Ruam Dengan Skeenz

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Tasneem Naturel telah mengeluarkan 1 balm khas untuk merawat kulit sensitif, Skeenz. Ia berasaskan bahan semulajadi dan essential oil terpilih khusus untuk menyelesaikan masalah gatal-gatal pada kulit.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm ini menjadi pilihan ramai Mak dan Ayah yang prihatin dengan nilai kesihatan anak masing-masing. Skeenz diperakui selamat dan ada kelulusan daripada KKM.

Vitamin E, Argan Oil, Sunflower Seed Oil, Rosemary, Beeswax, Shea Butter, Olus Oil dan Blackcurrant Oil ini adalah bahan yang banyak membantu dalam merawat kulit supaya kembali pulih sedia kala. Dan, yang penting bahan premium ini selamat digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm Skeenz ini sesuai untuk masalah kulit seperti ekzema pada bayi, ruam susu, ruam di muka, ruam lampin, ruam di badan, kulit melecet, kulit sensitif, gatal akibat kena gigitan nyamuk dan sebagainya. Ini antara respon Mak dan Ayah yang pernah guna balm Skeenz.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Ni masa hari ke5 pakai skeenz. So, sekarang jangan cakap lah. Kulit my princes dah flawless.

– Pengguna Skeenz, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Tengok ni (gambar pertama) sebelum pakai Skeenz. (Gambar kedua) ni gambar selepas 6 hari pakai Skeenz.

-Pengguna Skeenz, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Memang elok pakai, kalau kena gigit nyamuk ke, kesan merah tu mudah hilang. Anak biras tak boleh kena habuk, mesti naik merah-merah. Guna Skeenz je sapu mesti hilang.

– Mama Baby, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm Skeenz ni tidak panas dan tidak pedih walaupun digunakan oleh bayi seawal lahir. Sesuai digunakan 2 kali sehari pada setiap kali selepas mandi.

Balm ini boleh didapati melalui agen sah Tasneem Naturel di seluruh Malaysia. Untuk tempahan secara online boleh klik button di bawah, +6017 984 5321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema