BLOG

Jalan-Jalan Cari Makan : FizoMawar Kitchen, Kota Bharu

Jalan-Jalan Cari Makan : FizoMawar Kitchen, Kota Bharu
Cak! Snap sikit. Bukti dah sampai restoran FizoMawar Kitchen

Itu hari adik saya mengajak cuba menu di FizoMawar Kitchen. Dah lama nampak kedainya di Tambatan Diraja Kota Bharu, cuma kali ni baru betul-betul nak singgah.

Restoran ni ada 2 tingkat, tempat makan terletak bahagian atas dan juga kaunter air. Manakala di bawah ada dapur dan tempat pembayaran. Anak-anak kecil suka lah kalau bab tangga ni. Boleh melompat sambil mengira. Hehe.

Lampu panjang-panjang menyinari tangga kami
Ruang makan yang dipenuhi dengan meja.
 Baby chair pun banyak, so tak risau kalau bawa anak kecil
Kaunter air terletak bahagian atas. Depan meja kami duduk

FizoMawar Kitchen ni memang sesuai untuk makan bersama keluarga. Kawasan yang luas untuk pelanggan yang datang secara berkumpulan. Lepas tu, banyak juga disediakan kerusi anak kecil. Overall, selesa.

Kebanyakan menu berasaskan nasi ala thai, western food dan pelbagai jenis air. Malam tu, kami order Chicken Maryland, oblong dan pad thai. Sedap-sedap belaka. Yumms.

Kami juga buat pesanan air, teh o yen, borachinno dan thai cocoa ice blended. Paling saya minat dengan packaging air. Lain dari yang lain. Ada gaya tersendiri.

Variasi air dari FizoMawar Kitchen
Susah-susah je nak buka pengikat getah tu. 
Ambil straw, cucuk je plastik tu. Setel! Haha
Jalan-Jalan Cari Makan : FizoMawar Kitchen, Kota Bharu
Thai Cocoa Ice Blended

Kalau kawan-kawan nak cuba, boleh datang ke restoran ini yang terletak di Tambatan Diraja bersebelahan dengan Jabatan Kastam Kelantan.

Mia Sowi,
Beraso ‘telor’ ambo sebut teh o yen.

**disclaimer: bukan mencarut. Haha.

Jalan-Jalan Cari Makan : FizoMawar Kitchen, Kota Bharu

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Kebiasaan ramai Mak dan Ayah meletakkan harapan yang tinggi untuk anak kecil cepat bercakap. Namun, kerap kali kita melihat cara berkomunikasi yang tidak tepat antara Mak Ayah dengan anak kecil.

Untuk perbaiki komunikasi dengan anak lambat bercakap adalah anak melihat tepat pada muka Mak dan Ayah semasa bercakap. Ia merupakan satu langkah permulaan yang betul untuk anak kalian mengeluarkan bunyi.

Ada beberapa cara untuk menggalakkan anak melihat Mak :

Duduk separas dengan anak

Kalau anak berada di lantai, Mak pun kena duduk di lantai. Anak meniarap, Mak turut meniarap. Yang penting, mudah untuk melakukan eye contact.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Guna permainan

Step ni paling mudah untuk mendapat perhatian anak. Letakkan mainan depan muka. Apabila anak dah pandang mainan, cuba gerakkan permainan itu perlahan-perlahan. Anak akan mengikut gerakan dan sambil itu Mak buat bunyi permainan tersebut.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Tengok cermin

Selalu tengok anak enjoy sangat melihat diri mereka dalam cermin. Ini kerana anak suka melihat reflection pada diri sendiri berbanding melihat diri Mak! Hehe. Duduk bersebelahan dengan anak dan pandang cermin. Antara aktiviti yang boleh dibuat adalah bunyi haiwan, meneka anggota muka, buat mimik muka dan sebagainya.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Perkataan ‘look at me, kid’ tidak memberi manfaat pada anak. Malah ia dianggap sebagai arahan kepada mereka. Sebaiknya, kalian usaha supaya dapat ‘menangkap’ mata anak kecil dengan aktiviti yang menarik.

Khasiat Essential Oil Dalam Rutin Harian

Sejak awal 2016, ramai yang mula mengetahui kebaikan essential oil. Ia seolah-olah memberi jalan alternatif dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan kesihatan. Essential oil juga banyak membantu untuk menstabilkan emosi, menimbulkan rasa ketenangan dan menghilangkan mood stress.

Khasiat Essential Oil Dalam Rutin Harian

Mengapa Essential Oil?

Essential oil ini mempunyai aroma tersendiri. Namun, ia bukan minyak wangi. Ia merupakan bahan ekstrak daripada tumbuhan dalam bentuk cecair yang sangat pekat dan mudah meruap. Walaubagaimanapun, ia selamat digunakan tanpa ada kesan sampingan.

Essential Oil dapat menyokong sistem dalam badan agar dapat berfungsi secara optimum. Ia mengandungi bahan kimia aktif yang sangat baik untuk kesihatan badan.

Khasiat Essential Oil Dalam Rutin Harian

Contohnya, essential oil ini menyokong sistem pernafasan, aliran darah dan otot. Ia juga membantu menyelaraskan emosi dan mood agar lebih teratur. Ia juga akan mendorong seseorang untuk lebih cergas dan produktif.

Di dalamnya essential oil ini, ada molekul yang sangat halus dan mudah diserap masuk ke dalam salur darah, membolehkannya dibawa ke seluruh badan dan juga otak bagi memberikan kesan yang diingini.

Bagaimana Untuk Menggunakan Essential Oil?

Essential oil ini perlu meresap ke dalam kulit untuk mendapat fungsi tersendiri. Ini 2 cara yang boleh diikuti :

  1. Topical (sapuan)

Ini bermaksud sapuan serta urutan pada kulit.

Khasiat Essential Oil Dalam Rutin Harian

Untuk penggunaan pada anak kecil, essential oil ini perlu di ‘dilute’ (cairkan) terlebih dahulu. Proses dilution ini juga tidak menghilangkan zat atau khasiat essential oil tadi. Malah, ia lebih banyak untuk di sapu pada kawasan yang lebih besar.

Yang menariknya, balm Tasneem Naturel tidak perlu dicairkan dan boleh terus disapu pada anak kecil. Ia tidak panas, tidak melekit dan memberi keselesaan pada anak kecil.

2. Aromatically (bauan)

Cara bauan adalah cara yang paling senang untuk mendapat manfaat essential oil. Cuma plug in diffuser dengan essential oil kegemaran dan boleh menikmati aroma essential oil yang menenangkan.

Khasiat Essential Oil Dalam Rutin Harian

Lebih menarik lagi, essential oil mampu merangsang ‘amigdala’ iaitu bahagian otak yang dipanggil ‘pusat emosi’ di mana semua emosi (sedih, marah, kecewa, gembira) disimpan.

Keadaan seperti mudah cemas, kemurungan, autisme, fobia, dan lain-lain sering dikaitkan dengan fungsi amigdala yang terganggu akibat pelbagai sebab.

Jadi, dengan menghidu atau sapu essential oil ini, ia akan membantu unutk melegakan ketakutan, tekanan, trauma, serta menaikkan mood dan minda yang lebih positif.

Untuk dapatkan balm Tasneem Naturel, boleh dapatkan dengan klik button Whatsapp atau terus beli di Shopee

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Pengedar Tasneem Naturel Sendayan

Lin Jamal berasal dari Johor dan kini menetap di Seremban. Sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak. Pernah memegang jawatan arkitek landskap di dua buah syarikat swasta sebelum meletakkan jawatan pada 2013.

Tidak betah untuk duduk diam di rumah, Lin mula berniaga di atas talian. Pernah menjual set cadar dan comforter, tudung, telekung, popia bersalut cheese, kad pintar anak-anak dan macam-macam lagi. Tapi semua dilakukan tanpa ilmu bisnes yang benar. Bak kata orang, main redah saja.

Pengedar Tasneem Naturel Sendayan
Lin Jamal bersama famili kecilnya

Sebenarnya Lin seorang yang gemar makan. Lihat saja post di facebook dan blognya, kebanyakannya mengenai makanan. Haha. Selain itu, Lin juga gemar melakukan aktiviti riadah. Ada masanya gemar untuk duduk di rumah saja. Duduk rumah pun tak menang tangan dibuatnya.

Pengedar Tasneem Naturel Sendayan
Buah Melaka dan karipap buat hidangan makan petang
Pengedar Tasneem Naturel Sendayan
Ini dah macam menu raya. Hihi

Mula mengenali Tasneem Naturel melalui adik iparnya yang kini menjadi ‘mak bisnes’. Bauan pertama yang membuatkan Lin jatuh cinta, Calm Time balm. Bau chamomile yang sangat menyenangkan. Di dalam hati berkata, mesti kena beli balm ni. Terasa serasi sangat dengan jiwa.

Sebelum ini, Lin memang sudah mencuba produk berasaskan minyak pati untuk kegunaan harian dan sangat sesuai dengan kulitnya yang agak sensitif dan kering. Tetapi disebabkan permintaan yang kurang ketika itu, Lin sukar mendapat stok.

Pengedar Tasneem Naturel Sendayan
Tasneem Naturel kini berwajah baru

Disebabkan minat dengan produk berasaskan minyak pati, tawaran untuk menyertai keluarga besar Tasneem Naturel disambut dengan tangan terbuka. Lagi pula ketika itu Lin tergapai-gapai dalam dunia bisnes. Alang-alang mencuba, baik kita sebarkan juga kebaikan produk ini kepada orang lain.

Maka, bermula Disember 2017, Lin mendaftar menjadi Pengedar Tasneem Naturel yang sah sekitar kawasan Seremban dan Sendayan.

Untuk dapatkan balm Tasneem Naturel oleh hubungi Lin di Whatsapp. Jika ada masa terluang, boleh lah singgah di blognya linjamal.blogspot.com dan FB Page Tasneem Sendayan.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Semasa kali pertama temujanji anak saya dengan pegawai Occupational Therapy, saya diajar bagaimana untuk membuat joint compression. Atau dalam bahasa melayu adalah pemampatan sendi.

Cara ini adalah solusi yang cepat, bebas dan berkesan untuk membantu anak kalian berasa lebih teratur, tenang dan fokus dalam aktiviti harian.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Apabila diregang dan dimampat pada sendi, otot dan tulang, ia akan mewujudkan tindakbalas kimia dalam badan. Rangsangan ini juga akan menghasilkan hormon tertentu untuk membuatkan diri tenang dan rileks.

Cara Untuk Melakukan Joint Compression

Tonton video pendek ini dan pelajari cara melakukan joint compression dengan anak kalian.

Waktu yang sesuai untuk melakukan Joint Compression :

Joint compression ini digunakan untuk membantu menenangkan anak. Ia boleh dilakukan beberapa kali sehari jika diperlukan. Berikut adalah beberapa masa yang dicadangkan untuk mencuba teknik ini bersama dengan anak kalian.

  • Sebelum memasuki persekitaran yang tertekan seperti sekolah, sukan, atau kerja
  • Sebelum anak tidur
  • Sebelum anak perlu menyelesaikan kerja rumah
  • Sebelum anak mempunyai ujian besar atau persembahan untuk diberikan di sekolah
  • Semasa diet atau pelan induksi harian di rumah atau sekolah
  • Apabila anak terlalu aktif dan tidak dapat duduk diam
  • Apabila anak mengalami kesukaran berfokus
  • Boleh dilakukan secara proaktif untuk mengekalkan tingkah laku yang sihat, motivasi, dan perhatian
Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Siapa yang boleh mendapat manfaat Joint Compression?

Kanak-kanak dari semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada teknik ini, tetapi terutama yang berikut:

  • Kanak-kanak dengan ADD, ADHD
  • Kanak-kanak dengan Gangguan Pemprosesan Sensori
  • Kanak-kanak dengan autisme
  • Kanak-kanak yang mempunyai masalah kebimbangan, tingkah laku, atau emosi

Selain itu, Mak dan Ayah boleh ikhtiar juga dengan balm calm time yang boleh menenangkan emosi anak. Di dalamnya ada essential oil yang berfungsi untuk memberi mood yang ceria dan rileks.

Ini antara respon Mak yang menggunakan balm Calm Time.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Untuk dapatkan balm ini, boleh terus hubungi saya +6017 984 5321

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak

Sejak menetap di Ipoh, mee kari dan mee kicap antara menu yang selalu saya buat pesanan. Setiap kedai berbeza rasa. Pasti lah ada resepi tersendiri, kan.

Kali ni saya mengubah angin ke Gopeng. Lebih spesifik Sungai Itek. Kena masuk ke dalam kawasan pedalaman. Lalu sungai, kebun durian, memang desa yang tercinta lah. Hehe.

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak
Halaman depan kedai
Keow teow kicap yang mengiurkan
Mee kari yang seksi

Ada sedikit perubahan di kedai ini berbanding 2-3 kali pernah saya datang dulu. Lebih cantik dan ada papan untuk meninggalkan tanda ‘I was here’. Berdekatan papan itu ada pula papan kalendar lejen, mengubah tarikh dan hari secara manual.

Secara keseluruhan, makanannya tiada perubahan malah mengigau-igau untuk menambah. Boleh tengok video saya makan pada gambar akhir post ini. Haha.

Papan kalendar lejen
Papan harga menu yang disediakan

Harga makanan di kedai ni berpatutan dan berbaloi untuk dicuba. Serendah RM4 untuk semangkuk menu mee dan laksa. Oh ya, boleh juga request untuk saiz hidangan kanak-kanak.

Kalian boleh datang sendiri ke kedai Mee Kari Ami, Sungai Itek, Gopeng. Kalau tak jumpa, boleh waze atau google. Dibuka setiap hari kecuali Rabu, 830pagi hingga 7petang. Tak rugi untuk cuba.

Jom layan gambar tengok suasana kedai.

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak
Tu diaa, penuhhh!
‘i was here’
Bahagian dapur
Kosong. Tak berebut tempat duduk
Ada fosil belangkas pulak. Haha

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sudah menjadi trend masa kini, para Mak dan Ayah berlumba-lumba menyediakan atau menghadiahi anak kecil mereka dengan permainan yang merangsang minda.

Sebolehnya seawal umur 3 bulan, mereka sudah memperkenalkan bayi dengan permainan berbentuk pembelajaran (edutoys). Salah satunya adalah permainan berbentuk puzzle.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sebenarnya ada banyak manfaat permainan puzzle yang boleh merangsang perkembangan bayi dan anak kecil. Pastikan Mak dan Ayah tahu manfaat bermain puzzle di bawah ini.

Penyelesaian masalah

Sepanjang tempoh menyiapkan jigsaw puzzle, anak-anak akan belajar berfikir dan menyusun strategi untuk menyelesaikan puzzle tersebut.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Proses ini melibatkan langkah penyelesaian masalah. Bagaimana nak letakkan kepingan demi kepingan yang sesuai dan tersusun. Latihan sebegini secara tak langsung boleh diaplikasikan dalam kehidupan harian.

Baca Info : 3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Koordinasi tangan dan mata

Ketika memegang setiap kepingan. Mata memerhati bentuk kepingan puzzle, manakala tangan cuba meletak pada tempat yang betul. Proses ‘trial and error’ yang terlibat ketika menyiapkan puzzle ini banyak merangsang pergerakan tangan dan mata.

5 Manfaat Permainan Jigsaw Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Merangsang kemahiran kognitif

Ada pelbagai puzzle yang direka dengan tema dan topik berbeza. Contohnya seperti abjad, nombor, kenderaan, buah-buahan dan sebagainya. Kepelbagaian puzzle ini boleh membantu anak kecil dalam memahami dengan tema dan topik puzzle tersebut.

Untuk menambahkan keseronokan pada anak, Mak dan Ayah perlu menyertai semasa mereka bermain puzzle ini. Mak dan Ayah juga boleh bercerita tentang tema yang berkaitan.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Kemahiran sosial

Puzzle ini seronok jika dimain secara berkumpulan. Ia akan generate perbincangan di antara anak-anak ; contohnya di mana harus diletakkan kepingan puzzle, giliran siapa serta saling berkongsi kegembiraan apabila puzzle dapat disiapkan.

Saling berinteraksi ini dapat membantu mengukuhkan kemahiran sosial serta meningkatkan kemahiran bernegosiasi serta komunikasi yang berkesan.

Baca Info : Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Perkembangan motor halus

Motor halus melibatkan otot kecil seperti pergerakan tangan, pergelangan tangan dan jari. Ketika bermain puzzle, anak kecil akan cuba dan terdorong untuk memicit, menggenggam, mengasing serta berusaha memuatkan kepingan puzzle dalam slot yang sesuai. Justeru motor halus mereka bergerak aktif.

Sebab itulah Tasneem Naturel mengeluarkan kempen promosi belian yang ada free gift Puzzle Omar Hana. Memang sesuai untuk anak kecil yang menggunakan balm Tasneem Naturel ni.

Baca Info : Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Puzzle Omar Hana ini ada 9 kepingan dan mudah disiapkan kerana gambar penuh turut disertakan di bahagian papan puzzle.

Puzzle ini sesuai dimainkan di peringkat awal pengenalan permainan puzzle kerana saiznya besar dan tebal. Selain itu, gambar animasi Omar Hana juga berwarna-warni. Pasti memikat hati kanak-kanak kan?

Jika Mak dan Ayah berminat untuk dapatkan produk Tasneem Naturel ini, boleh klik pada gambar Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

3 Tips Cara Jadi Agen Dropship

Zaman sekarang semua orang nak buat duit dengan bisnes online. Akan tetapi selalu niat berbisnes terbantut akibat tidak mempunyai modal secukupnya. Kali ini saya berkongsi dengan kalian untuk berbisnes tanpa perlu modal.

Bisnes ini dipanggil Dropship.

Kalian hanya perlu promote atau iklan produk sahaja tanpa mengeluarkan modal. Kemudian pelanggan yang berminat akan berurusan dan membuat bayaran produk kepada kalian. Seterusnya kalian pula akan menyampaikan pesanan bagi pihak pelanggan tadi kepada supplier dengan bayaran harga agen dropship.

tips cara jadi agen dropship

Namun, ada beberapa kriteria untuk kalian nilai sebelum menjadi agen dropship. Ini 3 tips cara jadi agen dropship.

1. Survey

Kalian boleh membuat carian di media sosial seperti Instagram atau Facebook. Untuk lagi mudah, guna saja hashtag dropship wanted, dropship diperlukan, bisnes part time dan sebagainya.

tips cara jadi agen dropship

2. Buat pilihan

Memang ramai penjual yang menggunakan hashtag ni. Jadi, kalian kena cari produk yang betul-betul sesuai dengan jiwa masing-masing.

Jika minat fesyen, pilihan produk kasut, pakaian dan aksesori banyak memerlukan ejen dropship. Kebanyakannya tiada modal yang dikenakan. Begitu juga jika minat barangan bayi, pilihan seperti pakaian bayi, balm bayi, permainan bayi dan sebagainya.

Pada waktu ini, kalian kena tegas dengan pilihan produk dan samada modal diperlukan atau tidak.

tips cara jadi agen dropship

3. Bertanya

Selepas dah ada beberapa pilihan pembekal/penjual/produk, kalian boleh meneruskan langkah dengan menghubungi pihak terbabit.

Di peringkat ni, kalian perlu bertanya kepada pembekal(penjual) tentang konsep agen dropship, syarat-syarat yang perlu dipatuhi, harga dan sebagainya.

Bonus : walaupun kalian menjadi agen dropship, kalian wajib ada akaun bank. Dan lebih baik register untuk online banking. Ia sangat membantu menjimatkan masa dan tenaga.

Semoga bermanfaat dan selamat menambah pendapatan diri.

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Setiap Mak dan Ayah yang menanti bayi baru pasti sangat teruja dan bersemangat dalam menyediakan kelengkapan si comel. Lebih-lebih lagi bakal Mak yang pertama kali akan memangku anaknya. Sudah tentu pelbagai persiapan dilakukan sejak awal kehamilan.

Namun, ada beberapa item yang diperlukan sebelum kelahiran anak.

  1. Napkin. Kain diperbuat dari fabrik yang lembut, lasak dan boleh diulang-basuh. – Kalau ada kawan yang nak bersalin, sepaket napkin ini boleh dijadikan hadiah. Contoh : Pigeon, Fiffy, Anakku, Tolly Joy dan sebagainya.
Barang Keperluan Baby Baru Lahir

2. Baby Car Seat. Ada pelbagai pilihan baby car seat di pasaran. Yang penting perlu mengikut kesesuaian umur. Sebaiknya kalian minta nasihat dan penerangan dari sale person yang menjual kerusi bayi tersebut. Contoh : Sweet Cherry, Maxi Cosi dan lain-lain.

Barang Keperluan Baby Baru Lahir

3. Lampin pakai buang. Mak dan Ayah boleh sediakan 1-2 paket diaper bersaiz newborn. Contoh : Pet Pet, Drypers, Mamypoko dan banyak lagi.

Barang Keperluan Baby Baru Lahir

4. Baby wipes. Kalau dulu, Mak kita guna kapas yang digumpal menjadi bulat seperti bola, celup air baru dilesek pada punggung bayi. Kali ni dengan kemudahan yang ada, boleh dapatkan baby wipes di mana-mana kedai barangan baby.

5. Termometer digital. Kalian tidak akan menyangka badan bayi akan tiba-tiba boleh menjadi panas. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga semasa demam, sediakan termometer digital ini untuk pemantauan.

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Sebagai tambahan dalam mencari keperluan bayi baru lahir, Mak dan Ayah boleh pertimbangkan Set Baby Spa daripada Tasneem Naturel ini. Dalam set ini ada 3 item; mandian, minyak urut dan losyen.

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Semoga perkongsian ini dapat memberi idea kepada Mak dan Ayah sekalian. Seronoknya dapat bau baby baru.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Anak kecil dengan air memang tak dapat dipisahkan. Suka sangat mereka bermain air. Tambah-tambah lagi kalau ada set mandian bayi ala-ala spa, kan. Tapi, selalu menjadi tanda tanya – kenapa bayi suka sangat mandi kolam? Tak kira lah, mandi dalam besen ke, kolam mandi bayi ke, atau sebagainya. Happy je tengok mereka bermain.

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak dalam air. Ia juga bagus untuk perkembangan motor halus dan pengawalan otot.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Apabila Mak dan Ayah memperkenalkan bayi dengan permainan kolam mandi, ia membantu pergerakan bayi itu :

1. Menilai perbezaan bentuk dan berat

Permainan dalam kolam mandi ada pelbagai saiz dan geometri. Perhatikan anak, dia akan memusing dan membelek mainan di tangan. Selain itu, ia melatih bayi kalian untuk berusaha gigih mengimbangi objek yang dipegang olehnya.

2. Melatih pergerakan motor halus

Bermain dalam kolam mandi juga menggalakkan anak kecil mengawal otot kecilnya untuk bekerja. Contohnya, otot pergelangan tangan, jari jemarinya yang halus dan tangan itu sendiri.

3. Menguatkan cengkaman

Memerah adalah satu aktiviti menarik untuk bayi semasa bermain dalam kolam mandi. Ia adalah latihan yang menggunakan otot untuk menggenggam.

Bagaimana Caranya?

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Squeeze, Squeak, Squirt – permainan ini melatih anak kalian untuk menggenggam dan memerah. Berikan kepada mereka perbezaan saiz untuk direndam. Kemudian ajar bayi untuk memerah. Tapi, apabila diberi toys ini, kalian kena tahan telinga lah sikit. Sebab bunyinya cpeeettt cpeeeetttttt.. Haha.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Grip – anak kecil akan berasa teruja dan gembira sambil menepuk air apabila berjaya mengisi air ke dalam cawan kecil. Mak haya perlu disediakan 2 bekas sahaja. 1 bekas berisi air yang corongnya berlubang dan 1 bekas kosong untuk menadah air.

Dan, kalian percayalah anak akan berulang kali menuang air sehingga mereka bosan. Permainan kolam mandi begini mengasah kemahiran anak untuk fokus dan menguatkan genggamannya.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Float and Fill – Mak isi kolam atau besen dengan air dengan pelbagai jenis permainan. Kemudian beri peluang untuk anak pilih objek mengikut bentuk dan saiz kegemarannya. Selepas memilih, minta anak memasukkan objek tersebut ke dalam bekas yang disediakan.

Peringatan!

Demi keselamatan anak kecil kalian, Mak dan Ayah dinasihatkan supaya tidak pernah meninggalkan anak bersendirian tanpa pengawasan sewaktu bermain dengan air.

Selamat bermain dengan air di dalam kolam mandi!