BLOG

Jenis Tantrum Si Comel

Selalu sangat anak kecil mengamuk atau merengek secara tiba-tiba. Jom cek anak kalian dalam kategori mengamuk atau tantrum yang mana satu.

1. Mengamuk cari perhatian. Ini yang kerap terjadi. Orang-orang tua cakap mengada-ada.

Contohnya, anak kecil kalian tengah bermain dengan mood yang tenang. Tapi anak tadi mengganggu kalian ketika menjawab telefon.

2. Mengamuk yang ada alasan jelas. Ini memang taktik berstrategi yang telah dirancang dan menjadi rutin.

Contohnya, anak kecil akan merengek dan menangis setiap kali pergi pasaraya kerana nak permainan yang dilarang oleh kalian.

3. Mengamuk tidak mahu mengikut arahan. Aksi ini anak kecil kalian membantah atau tak nak mengubah aktiviti yang sedang dilakukan.

Contohnya, anak tidak mahu mengemas permainan, anak tidak mahu keluar dari bilik air sebab nak mandi dalam kolam, dan sebagainya.

Agaknya anak kalian dalam jenis tantrum yang mana satu? Hihi.

JALAN-JALAN CARI MAKAN : RESTORAN ASAM PEDAS & BBQ

Itu hari saya mengikut keluarga mertua ke Johor untuk memeriahkan acara konvokesyen adik ipar. Lama sangat dah tinggal aktiviti belajar di universiti ni. Sempat juga lah terimbau kenangan dulu-dulu masa waktu belajar. Hehe.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : ini tujuan asal, celebrate konvokesyen bapa saudara mereka ni

Selesai aktiviti konvokesyen, pada sebelah malamnya, kami sekeluarga sempat singgah di Restoran Asam Pedas & BBQ. Mula-mula ingat tipikal kedai makan yang menawarkan servis bbq. Ala, macam sedia pemanggang elektrik di atas meja. Haha.

Sekali tengok, 2 pintu rumah kedai dan corner yang panjang untuk restoran ni.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : keadaan luar kedai

Lagi best, bahagian luar tu ada persekitaran yang sangat cantik, bersih dan menenangkan mata memandang. Siap tersilap, ingatkan di taman hijau. Hehe.

Restoran ni menerapkan landskap garden view untuk ruang bbq. Malam tu pergi agak tenang dan tak sibuk. Jadi, anak-anak memang seronok berlari sana sini. Tambah pula ada kolam hiasan kecil di tengah laman.

Ruang luar tu juga ada gazebo dan setiapnya ada set pemanggang mudah alih yang baranya telah dihidupkan terlebih dahulu.

Bahagian dalam restoran yang luas dan terdapat beberapa meja panjang dan bulat. Khas untuk pelanggan yang datang secara berkumpulan dan ramai.

Hiasan dalam kedai juga menarik, ada jala yang dibentangkan di ruang dinding. Selain itu, dipamerkan sekali sijil kebersihan kedai, tahap A. Jadi, tak perlu risau dengan kebersihannya tau.

Boleh lah cuci mata tengok hiasan dalaman kedai ni. Best tak?

Jika ada kelapangan, boleh singgah di restoran ini yang terletak di Taman Universiti, Skudai. Waktu operasi adalah 1030 pagi sehingga 11.30 malam.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi

Setiap Mak dan Ayah perlu tahu dan pelajari teknik tepukan percussion ini. Ia adalah untuk membantu buang kahak bayi dan melegakan batuknya. Umum tahu, batuk terjadi kerana sistem badan ingin mengeluarkan lendir atau kahak di bahagian paru-paru.

Selain daripada nebulizer dan ubat, teknik buang kahak bayi ini juga adalah alternatif untuk melonggarkan kahak pada dinding peparu.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar hiasan (google) : anak kecil sedang menggunakan nebulizer

Di sini, saya ingin kongsi cara menepuk percussion untuk bantu buang kahak bayi dengan betul.

Ada 2 posisi tepukan percussion ini. Posisi meniarap dan posisi mengiring. Untuk bayi di bawah umur setahun, memadai dengan menggunakan 2 jari orang dewasa. Tepukan perlahan tetapi frekuensi laju.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi meniarap bantu buang kahak bayi

Teknik ini ialah posisi meniarap.

  1. Letakkan bantal di bawah perut bayi dan ia tidak terlalu tebal.
  2. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal supaya kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki ke atas. 
  3. Pastikan kaki lurus. 
  4. Pastikan mukanya dalam kedudukan yang selesa.
  5. Tepuk di bahagian belakang bayi di kiri dan kanan selama 10 hingga 15 minit.
Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi mengiring bantu buang kahak bayi

Teknik posisi mengiring.

  1. Tepukan dilakukan pada bahagian bawah sedikit dari ketiak dan atas sikit dari pusat selama 10 hingga 15 minit. 
  2. Lakukan cara yang sama untuk bahagian kiri.

Baca Info : Petua HIlangkan Batuk Bayi dan Kanak-kanak Tanpa Ubat

Untuk memudahkan proses mencairkan kahak, Tasneem Naturel ada mengeluarkan 1 balm khusus untuk masalah ini. CF Rub berfungsi untuk melegakan pernafasan bayi dan kanak-kanak yang selalu terkena jangkitan batuk, kahak, dan selsema.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
CF Rub membantu buang kahak bayi

Semoga artikel Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi ini dapat memberi idea kepada para Mak dan Ayah menyelesaikan masalah anak selama ini.

Jika berminat ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel ini, boleh call +6017 984 5321 atau klik button Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Belum terlambat untuk kalian menjadi sebahagian daripada pengedar Tasneem Naturel atau dikenali dengan TN Rangers!

Bermula 1 Disember 2018, modal yang diperlukan untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel adalah RM400.

Tapi ada banyak kelebihan yang kalian boleh dapat :

1. 20% keuntungan runcit
2. Bonus 5-25% dari jualan
3. 10 unit balm
4. Flyers
5. Coaching marketing

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Selain itu, dengan menjadi pengedar Tasneem Naturel, kalian akan mendapat  kos pos, ID, dan kad keahlian.

Best kan?

Dan paling best, pakej untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel ini, kalian akan dapat bimbingan untuk memulakan bisnes hinggalah berjaya jana pendapatan impian.

Tapi kalian harus tahu, ia hanya bimbingan, bukan ‘pim pim pom’ magik, terus berjaya. Tidak! Hanya kalian sendiri yang akan merealisasikan impian itu.

Jadi, kalian boleh pilih nak sertai pengedar Tasneem Naturel dengan pilihan pakej ini dan hubungi saya segera di +60179845321.

Atau boleh juga klik link ini 

Mia Sowi,
Leader Tasneem Naturel

Aku tersentap!

MIA SOWI
MIA SOWI

Pagi ini terasa lebih bersemangat.

Syukur kerana malam tadi diberi kesempatan mengikuti kelas Bereskan Hatimu dari salah seorang Master Leader Tasneem Naturel.

Sangkaan awal ingat kelas teknikal. Rupanya kelas terapi memperbetulkan niat berbisnes.

Walauapapun BIG WHY atau TARGET atau VISION BOARD yang dilekatkan pada dinding untuk selalu dipandang, hanya satu saja niat yang perlu disemat dalam diri.

Aku berniaga kerana Allah. 
Aku ingin dipandang mulia oleh Allah. Aku nak bahagiakan anak, suami, keluarga hanya mahu Allah sayangi Aku.

Apabila Allah sayang kita, apa saja yang Dia nak beri, Dia akan beri. Jom kita perbaharui niat dan luruskan tujuan asal berbisnes.

Mia Sowi,
Tersentap!

Anak Susah Dengar Kata

Pernah tak berada dalam situasi ini:

Kalian di dapur sedang memasak lauk tengah hari. Manakala anak pula bermain di ruang tamu.

Kemudian kalian memberi arahan pada anak untuk mengemas permainannya, sedangkan sebelum itu anak tengah makan.

Kalian selesai urusan di dapur, dan menjengah keluar. Permainan bersepah dan masih tidak dikemas.

Kalian harus bersabar dan fikir sejenak sebab anak susah menerima arahan kalian.

1. Arahan tidak jelas.
– simpan ke mana? Apa yang perlu disimpan

2. Arahan banyak dalam satu masa.
– tadi beri anak makan, sekarang suruh kemas

3. Bonding kurang antara Mak dan anak.
– anak terasa terbiar mungkin..

4. Anak anggap Mak sebagai ancaman.
– asyik kena kemas saja, mungkin terasa tidak selesa

Semoga bermanfaat.

Mia Sowi,
Suka bagi arahan dari dapur

JALAN-JALAN CARI MAKAN : RESTORAN TOK NAN

Kedai makan di Ipoh memang terkenal dengan gaya hipsternya. Tetapi ada satu restoran ini mengetengahkan ala-ala kampung.

Sebuah rumah kayu kampung berserta beberapa pangkin di halamannya benar-benar membuatkan kalian dapat melepaskan rindu dengan suasana kampung.

jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan

Tengok saja lah gambar-gambar ini, persekitaran malam tu tenang dan bercahaya. Tambahan pula dengan adanya lampu yang melintangi ruang makan berbumbungkan langit.

Terasa macam nak main bunga api seperti hari raya. Haha.

Antara kemudahan yang disediakan adalah ruang parking kereta yang sangat luas. Selain itu, restoran ini mempunyai surau yang terbuka yang terletak bersebelahan dengan kawasan meletak kereta. Para pekerja pun sangat ramah dan tidak lokek senyuman.

Kedai makan gaya kampung ini bernama Restoran Tok Nan, Bandar Meru Raya. Ia terletak bersebelahan dengan Bulatan Amanjaya.

jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan

Waktu operasi port makan ini dibuka setiap hari 12 tengah hari sehingga 12 malam kecuali Jumaat dibuka jam 3 petang.

Mia Sowi,
Rindu kampung!

7 Petua Hilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-Kanak Tanpa Ubat

Dalam masyarakat kita memang terkenal dengan pelbagai jenis petua. Lebih-lebih lagi para Mak yang selalu risau dengan kesihatan anak. Segala ikhtiar dan usaha dilakukan demi anak tercinta.

Dah jadi naluri seorang Mak yang tidak keruan melihat anak kecil yang kerap batuk dan selsema. Sehingga ada anak yang lemah tak bermaya. Macam-macam cara untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, asalkan tidak memudaratkan, semua akan dicuba.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Di sini ada 7 petua untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Para Mak boleh ikut petua ini dan pilih yang sesuai dengan anak.

1. Rehat secukupnya.

Sedia maklum, anak kecil kalau dah jatuh sakit, memang lemah dan tak bermaya. Kita yang dewasa ini tengok pun kasihan. Jadi, mereka perlu mendapatkan rehat yang secukupnya untuk hilangkan batuk tersebut. Salah satu langkah yang wajib diikuti adalah menjauhi kawasan awam dan tempat tumpuan ramai kerana ia melambatkan proses penyembuhan.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

2. Tepuk percussion

Teknik ini memudahkan pengeluaran kahak dari peparu. Cara ini untuk melonggarkan kahak yang melekat pada dinding paru-paru. Selain itu, step ini juga mempunyai skill yang perlu dikuasai oleh Mak dan Ayah. Boleh baca di sini untuk info lanjut.

3. Mandi lemon

Petua paling mudah adalah memandikan anak. Tapi bukan sebarang mandi tau. Mandi dengan rendaman dan perahan lemon. Cara mandian ini memberi kesegaran dan kelegaan pernafasan anak. Ia membantu mood anak kembali ceria dan rileks.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

4. Urutan

Anak kecil suka pada sentuhan. Jadi, berilah sebanyak mungkin sentuhan pada mereka sewaktu tidak sihat. Lagi best, jika sentuhan itu bersama urutan. Ia mampu memberi keselesaan pada anak kecil.

5. Sedut hingus

Rasanya setiap rumah wajib ada alat sedut hingus kan. Kalau dulu zaman Mak kita, sedut hingusnya macam pam tekanan darah yang doktor tu. hehe. Tapi sekarang penyedut hingus ni mempunyai tiub yang panjang. Dengan menggunakan alat khas ini, ia boleh mengeluarkan hingus kerana anak kecil tidak pandai menghembus cecair keluar.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

6. Jaga pemakanan

Semasa anak batuk dan selsema, diet pemakanan perlu dijaga rapi. Jika anak masih menyusu badan, Mak perlu mengawal segala jenis makanan. Ketika ini, disarankan mengambil ‘real food’ atau makanan berkhasiat menguatkan antibodi. Mak mungkin boleh menyediakan sup ayam, moi sup yang diletakkan tulang daging atau ayam, dan sebagainya. Elak makanan ringan dan berminyak.

7. Guna CF Rub

Tasneem Naturel mengeluarkan satu produk balm bayi bernama CF Rub. Balm ini sebagai langkah pantas untuk baik dari hidung tersumbat dan bunyi grohh grohh di dada. Ia mengandungi essential oil yang membantu hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak.

Selain masalah batuk dan selsema, ia bagus untuk mencairkan kahak dan mengawal suhu ketika anak kecil demam. Hanya perlu disapu pada hidung, dada, belakang dada dan tapak kaki.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Oh ya, jika kalian ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel, boleh whatsapp segera +6017 984 5321 atau klik di sini.

SALAM PERKENALAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Alhamdulillah. Hari ni Isnin, saya berjaya buat satu post salam perkenalan gitu.

Ini keluarga kecil saya. Mempunyai sepasang anak berusia 5 tahun dan 3 tahun.

Tujuan cipta blog ni adalah nak kongsi pengalaman dari segi :

1) keibubapaan
2) bisnes
3) aktiviti anak
4) kehidupan peribadi

Semua nanti saya akan share. Insyaallah.

Salam Taaruf.

Mia Sowi
Bakal Master Stokis Tasneem Naturel 2018
+6017-9845321
mamakongsitips@gmail.com