BLOG

JALAN-JALAN CARI MAKAN : KERANG REBUS DI TAIPING

Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus
Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus

Setahun mengidam nak makan kerang rebus. Akhirnya en suami menunaikan impian cik puan isteri tercinta yang mengalahkan Mak mengandung. Hehe.

Selesai COD balm Tasneem, dari Ipoh sampai ke Taiping dia bawa keluarga kecil kami.

Sedia maklum, Taiping berhampiran dengan Kuala Sepetang yang terkenal dengan aktiviti menyauk kerang.

Apa lagi, memang kerang ni saya hadap seorang je. En suami memang tak menggemari makanan laut seperti udang, kerang, sotong dan sebagainya. Memang syok lah.

Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus
Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus

Sepinggan ni RM6 dapat kerang yang memang fresh. Kata orang yang suka makan seafood, cara nak cek kerang fresh, dalamnya masih ada lendir dan isi kenyal. Ternyata, yang saya makan masih fresh.

Cara makan kerang rebus ni agak berbeza dari tempat lain. Ia dicicah dengan kuah rojak. Mula-mula macam pelik, tapi saya layan je. Hehe.

Cuti sekolah ni, kalau tak ada hala tuju, boleh datang ke food court sebelah Balai Bomba Taiping, Perak.

Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus
Jalan-jalan cari makan : Gerai Kerang Rebus

Apa Itu Tantrum (Mengamuk)?

Agak kerap kita melihat anak kecil selalu meraung, menangis, mengamuk, menghentak kaki di pasaraya. Tidak kurang juga ada anak kecil yang berguling-guling di lantai. Dah macam kena rasuk pun ada.

Ini terjadi kerana kemahuan mereka untuk mendapatkan barang yang diingini tidak dipenuhi. Akibat malu dengan orang sekeliling yang memandang, Mak dan Ayah terpaksa turuti permintaan si anak tadi tanpa kerelaan.

Keadaan ini tidak hanya berlaku di pasaraya atau pada waktu tertentu. Kerap kali juga anak kecil melakukan aksi yang sama apabila berada di rumah. Rengekan, laungan, amukan, ketidakselesaan dan sebagainya semakin menjadi-jadi apabila dipujuk dan diberi perhatian.

Apa yang berlaku sebenarnya pada anak kecil itu?

Tantrum sebenarnya menzahirkan emosi anak kecil. Ia terjadi apabila perasaan anak dalam keadaan tidak stabil. Akibat perangai anak yang kerap tantrum, Mak dan Ayah resah, marah, malu dan tidak senang duduk apabila diperhati oleh orang sekeliling.

Terdapat juga Mak dan Ayah berkurung dalam rumah semata-mata tidak mahu dicop mempunyai anak yang degil dan nakal. Selain itu, mereka juga tidak mahu digelar sebagai tidak pandai mendidik anak.Ada pelangi akan menyinari!

Ada pelangi bakal menyinari!

Tidak perlu runsing! Tantrum ini juga adalah salah satu perkembangan anak kecil. Ia satu peringkat di mana anak-anak sedang memahami emosi dalam diri mereka.

Adegan ‘buat perangai’ ni selalunya akan bermula apabila usia anak menjangkau umur 2 tahun. Ia juga dikenali dengan Terrible Two. Fasa ini akan menjadi satu babak baru yang penting dalam kehidupan mereka. 

Ketika usia sebegini, Mak dan Ayah perlu membimbing anak kecil dengan mengawal emosi mereka. Di samping itu, menabur kasih sayang pada anak sepenuhnya tetapi tidak terlalu mengikut kehendak mereka.

Selain itu, tantrum terjadi kerana saraf anak kecil yang aktif dan menegang. Ia mengakibatkan mereka berasa tidak selesa dan tanpa sebab mereka akan mengekspresikan emosi. Essential oil atau minyak pati adalah jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi tantrum anak kecil.

tantrum mengamuk

Tasneem Naturel mengeluarkan satu balm berasaskan essential oil yang boleh digunakan untuk mengawal anak kecil yang sering tantrum, hiperaktif, autisme, letih yang melampau dan kuat merajuk. Balm bayi ini namanya Calm Time yang boleh menenangkan emosi anak dan mengurangkan ketegangan saraf yang aktif.

Begitulah, kesihatan emosi sangat penting. Hakikatnya, jika perasaan anak stabil, Mak dan Ayah juga lebih rileks dan mudah untuk menguruskan mereka.

Mak dan Ayah boleh lihat di sini untuk feedback mereka yang sudah menggunakan balm ini untuk anak yang selalu tantrum. Atau pun boleh terus hubungi +6017 984 5321.

Kaki Gores Tasneem Naturel

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel ini ada 9 hadiah menarik! Grand Prize sehingga Disember 2018 adalah Stroller GB Pockit. Best kan?

Macam mana nak masuk? Senang sangat syarat-syarat dia:

1. Beli mana-mana produk Tasneem Naturel
2. Gores pelekat hologram untuk mendapatkan kod unik
3. Scan QR Code menggunakan Apps QR Code Scanner atau Apps Facebook (sila search QR Code)
4. Masukkan maklumat diri beserta code unik yang telah digores
5. Hantar penyertaan anda!

Itu saja.

Tunggu apa lagi? Cepatlah sertai Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel sekarang!

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel
Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel

Kisah bapa kepada seorang anak

Saya singgah sebentar di Petronas Ulu Bernam R&R. En suami parkir kereta berdekatan dengan bilik air. Sementara en suami pergi menambah nilai kad Touch n Go, saya dan anak makan kudapan dalam kereta.

Sambil syok makan burger, mata saya memerhati tetamu-tetamu bilik air yang silih berganti orangnya.

Paling kagum, ada seorang ayah berdukungan anak lelaki lebih kurang umur 2 tahun. Menariknya, kain napkin tersadai di bahu kiri pula tu. Sedang dalam poket jeans sebelah kanan belakang, terselit lampin pakai buang yang belum dipakai. Sah, mesti ayah ni seorang yang biasa mengasuh anaknya.

Kemudian, ada lagi seorang ayah yang nampak penuh dengan kasih sayang. Dia bersembang manja dengan anak perempuan kecil, 1 tahun mungkin, dalam dukungan sambil berjalan mencuit dagu dan pipi. Ternyata, anaknya selesa dengan kelakuan bapa tadi.

Telahan saya, mungkin sebab anak itu masih kecil. Jadi, memerlukan perhatian seorang ayah.

Tapi lepas tu, ada seorang anak lelaki yang dah besar, dalam 11 tahun kot, berjalan sambil berpimpin tangan dengan bapanya. Mesra sungguh hubungan mereka, berjalan berpimpin tangan dan bersembang sambil tersenyum.

Eh, dah kenapa semuanya pasal bapa dan anak? Hahaha.

Hakikatnya, ramai je lagi bapa penyayang. Antara kita sedar dan tak sedar saja. Pernah saya terbaca suatu ketika dulu, seorang lelaki jika sudah ada anak, ia menjadi lebih penting daripada seorang isteri.

Dan saya juga terjumpa pepatah kata ini

” a real dad takes care of his kids without the law telling him what to do”

Mungkin benarlah kot apa yang saya tengok gelagat tadi. Hehe.

Mia Sowi,
Rindu Abah!

Jenis Tantrum Si Comel

Selalu sangat anak kecil mengamuk atau merengek secara tiba-tiba. Jom cek anak kalian dalam kategori mengamuk atau tantrum yang mana satu.

1. Mengamuk cari perhatian. Ini yang kerap terjadi. Orang-orang tua cakap mengada-ada.

Contohnya, anak kecil kalian tengah bermain dengan mood yang tenang. Tapi anak tadi mengganggu kalian ketika menjawab telefon.

2. Mengamuk yang ada alasan jelas. Ini memang taktik berstrategi yang telah dirancang dan menjadi rutin.

Contohnya, anak kecil akan merengek dan menangis setiap kali pergi pasaraya kerana nak permainan yang dilarang oleh kalian.

3. Mengamuk tidak mahu mengikut arahan. Aksi ini anak kecil kalian membantah atau tak nak mengubah aktiviti yang sedang dilakukan.

Contohnya, anak tidak mahu mengemas permainan, anak tidak mahu keluar dari bilik air sebab nak mandi dalam kolam, dan sebagainya.

Agaknya anak kalian dalam jenis tantrum yang mana satu? Hihi.

JALAN-JALAN CARI MAKAN : RESTORAN ASAM PEDAS & BBQ

Itu hari saya mengikut keluarga mertua ke Johor untuk memeriahkan acara konvokesyen adik ipar. Lama sangat dah tinggal aktiviti belajar di universiti ni. Sempat juga lah terimbau kenangan dulu-dulu masa waktu belajar. Hehe.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : ini tujuan asal, celebrate konvokesyen bapa saudara mereka ni

Selesai aktiviti konvokesyen, pada sebelah malamnya, kami sekeluarga sempat singgah di Restoran Asam Pedas & BBQ. Mula-mula ingat tipikal kedai makan yang menawarkan servis bbq. Ala, macam sedia pemanggang elektrik di atas meja. Haha.

Sekali tengok, 2 pintu rumah kedai dan corner yang panjang untuk restoran ni.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : keadaan luar kedai

Lagi best, bahagian luar tu ada persekitaran yang sangat cantik, bersih dan menenangkan mata memandang. Siap tersilap, ingatkan di taman hijau. Hehe.

Restoran ni menerapkan landskap garden view untuk ruang bbq. Malam tu pergi agak tenang dan tak sibuk. Jadi, anak-anak memang seronok berlari sana sini. Tambah pula ada kolam hiasan kecil di tengah laman.

Ruang luar tu juga ada gazebo dan setiapnya ada set pemanggang mudah alih yang baranya telah dihidupkan terlebih dahulu.

Bahagian dalam restoran yang luas dan terdapat beberapa meja panjang dan bulat. Khas untuk pelanggan yang datang secara berkumpulan dan ramai.

Hiasan dalam kedai juga menarik, ada jala yang dibentangkan di ruang dinding. Selain itu, dipamerkan sekali sijil kebersihan kedai, tahap A. Jadi, tak perlu risau dengan kebersihannya tau.

Boleh lah cuci mata tengok hiasan dalaman kedai ni. Best tak?

Jika ada kelapangan, boleh singgah di restoran ini yang terletak di Taman Universiti, Skudai. Waktu operasi adalah 1030 pagi sehingga 11.30 malam.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi

Setiap Mak dan Ayah perlu tahu dan pelajari teknik tepukan percussion ini. Ia adalah untuk membantu buang kahak bayi dan melegakan batuknya. Umum tahu, batuk terjadi kerana sistem badan ingin mengeluarkan lendir atau kahak di bahagian paru-paru.

Selain daripada nebulizer dan ubat, teknik buang kahak bayi ini juga adalah alternatif untuk melonggarkan kahak pada dinding peparu.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar hiasan (google) : anak kecil sedang menggunakan nebulizer

Di sini, saya ingin kongsi cara menepuk percussion untuk bantu buang kahak bayi dengan betul.

Ada 2 posisi tepukan percussion ini. Posisi meniarap dan posisi mengiring. Untuk bayi di bawah umur setahun, memadai dengan menggunakan 2 jari orang dewasa. Tepukan perlahan tetapi frekuensi laju.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi meniarap bantu buang kahak bayi

Teknik ini ialah posisi meniarap.

  1. Letakkan bantal di bawah perut bayi dan ia tidak terlalu tebal.
  2. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal supaya kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki ke atas. 
  3. Pastikan kaki lurus. 
  4. Pastikan mukanya dalam kedudukan yang selesa.
  5. Tepuk di bahagian belakang bayi di kiri dan kanan selama 10 hingga 15 minit.
Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi mengiring bantu buang kahak bayi

Teknik posisi mengiring.

  1. Tepukan dilakukan pada bahagian bawah sedikit dari ketiak dan atas sikit dari pusat selama 10 hingga 15 minit. 
  2. Lakukan cara yang sama untuk bahagian kiri.

Baca Info : Petua HIlangkan Batuk Bayi dan Kanak-kanak Tanpa Ubat

Untuk memudahkan proses mencairkan kahak, Tasneem Naturel ada mengeluarkan 1 balm khusus untuk masalah ini. CF Rub berfungsi untuk melegakan pernafasan bayi dan kanak-kanak yang selalu terkena jangkitan batuk, kahak, dan selsema.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
CF Rub membantu buang kahak bayi

Semoga artikel Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi ini dapat memberi idea kepada para Mak dan Ayah menyelesaikan masalah anak selama ini.

Jika berminat ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel ini, boleh call +6017 984 5321 atau klik button Whatsapp di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Belum terlambat untuk kalian menjadi sebahagian daripada pengedar Tasneem Naturel atau dikenali dengan TN Rangers!

Bermula 1 Disember 2018, modal yang diperlukan untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel adalah RM400.

Tapi ada banyak kelebihan yang kalian boleh dapat :

1. 20% keuntungan runcit
2. Bonus 5-25% dari jualan
3. 10 unit balm
4. Flyers
5. Coaching marketing

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Selain itu, dengan menjadi pengedar Tasneem Naturel, kalian akan mendapatĀ  kos pos, ID, dan kad keahlian.

Best kan?

Dan paling best, pakej untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel ini, kalian akan dapat bimbingan untuk memulakan bisnes hinggalah berjaya jana pendapatan impian.

Tapi kalian harus tahu, ia hanya bimbingan, bukan ‘pim pim pom’ magik, terus berjaya. Tidak! Hanya kalian sendiri yang akan merealisasikan impian itu.

Jadi, kalian boleh pilih nak sertai pengedar Tasneem Naturel dengan pilihan pakej ini dan hubungi saya segera di +60179845321.

Atau boleh juga klik link iniĀ 

Mia Sowi,
Leader Tasneem Naturel

Aku tersentap!

MIA SOWI
MIA SOWI

Pagi ini terasa lebih bersemangat.

Syukur kerana malam tadi diberi kesempatan mengikuti kelas Bereskan Hatimu dari salah seorang Master Leader Tasneem Naturel.

Sangkaan awal ingat kelas teknikal. Rupanya kelas terapi memperbetulkan niat berbisnes.

Walauapapun BIG WHY atau TARGET atau VISION BOARD yang dilekatkan pada dinding untuk selalu dipandang, hanya satu saja niat yang perlu disemat dalam diri.

Aku berniaga kerana Allah. 
Aku ingin dipandang mulia oleh Allah. Aku nak bahagiakan anak, suami, keluarga hanya mahu Allah sayangi Aku.

Apabila Allah sayang kita, apa saja yang Dia nak beri, Dia akan beri. Jom kita perbaharui niat dan luruskan tujuan asal berbisnes.

Mia Sowi,
Tersentap!

Anak Susah Dengar Kata

Pernah tak berada dalam situasi ini:

Kalian di dapur sedang memasak lauk tengah hari. Manakala anak pula bermain di ruang tamu.

Kemudian kalian memberi arahan pada anak untuk mengemas permainannya, sedangkan sebelum itu anak tengah makan.

Kalian selesai urusan di dapur, dan menjengah keluar. Permainan bersepah dan masih tidak dikemas.

Kalian harus bersabar dan fikir sejenak sebab anak susah menerima arahan kalian.

1. Arahan tidak jelas.
– simpan ke mana? Apa yang perlu disimpan

2. Arahan banyak dalam satu masa.
– tadi beri anak makan, sekarang suruh kemas

3. Bonding kurang antara Mak dan anak.
– anak terasa terbiar mungkin..

4. Anak anggap Mak sebagai ancaman.
– asyik kena kemas saja, mungkin terasa tidak selesa

Semoga bermanfaat.

Mia Sowi,
Suka bagi arahan dari dapur