Rahsia Bayi Susah Tidur! Ini 5 Tips Untuk Bayi Tidur Lena Sepanjang Malam

Bagi sesetengah Mak Ayah, momen menidurkan bayi sangat membahagiakan dan mendambakan. Rasa tenang dan terharu melihat bayi ambil mood untuk tidur. Kebiasaannya pada waktu anak tidur, Mak akan segera melakukan pelbagai tugasan yang tertangguh. Namun, ada juga segelintir Mak Ayah berasa sangat struggle untuk menidurkan bayi, apatah lagi nak bagi bayi tidur lena. Seolah-olah ia

Cara Tuam Bayi Baru Lahir

Lama sangat sebenarnya Mia tak ada bayi. Aysar pun dah lima tahun tapi masih segar lagi dan teringat-ingat tuam perut anak-anak. Dulu, Mia selalu tuam perut bayi dalam pantang. Buat bunjut-bunjut lada hitam, lepas tu panaskan guna seterika je. Hehe. Setiap kali lepas mandi, tuam perut anak dan nampak anak sangat selesa. Dalam proses berpantang,

Dalam keadaan kita sedang mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini, sudah semestinya kita menghabiskan masa bersama-sama anak tersayang. Namun sudah tentu anak tidak betah untuk duduk diam sahaja bukan. Kadang membuatkan emosi ibu bapa itu teruji kesabarannya dalam melayani keletah anak-anak. Tapi tahu tak bahawa ada beberapa perkara yang tidak semestinya betul dilakukan oleh kita

Ini adalah perkongsian daripada Puan Maiza Ismail tentang pengalamannya berhadapan dengan anak yang kerap mengamuk atau ia dikenali tantrum. Pernahkan tengok drama tantrum anak di tempat awam. Ala yang selalu menjerit meraung-raung, berguling-guling atas lantai ataupun main campak-campak barang. Jadi kalau nampak anak kecil meragam begitu, janganlah Mak Ayah pandang pelik pulak. Itu normal bagi

Perasan tak, banyak adegan ‘bocor’ merata-rata dalam rumah bila anak meningkat umur 2-4 tahun 🤔 Sebab Mak tengah praktis potty train ada anak. Hihi Apa maksud potty train tu? Maknanya adalah bebas daripada diaper (lampin). Latih anak pakai spender senang citer 🤪 Saya nak kongsi tips pasal potty train ni. Tapi tips ni lebih pada persediaan mental Mak

Susahnya Nak Ajar Anak Makan Sayur. Resepi Nombor 3 Paling Mudah Sorok Sayur Dalam Menu Makanan Anak

Rasanya bila anak membesar mereka lebih suka untuk tidak memilih sayur. Ramai anak tak suka sayur sebab rasa pahit, payau, dan tak sedap dimakan. Kebanyakan Mak Ayah pulak sangat memaksa anak untuk makan sayur sehingga anak berasa sayur itu seperti ‘ubat’ yang kena makan jugak. Psikologi anak adalah semakin dipaksa atau disuruh buat sesuatu, semakin

Wanita Ini Kongsi Resepi Dalgona Coffee Yang Viral Sepanjang Tempoh Kawalan Pergerakan Covid 19

Sejak kerajaan Malaysia mengumumkan Kawalan Pergerakan, kebanyakan netizen yang biasa makan dan minum di kedai dan restoran timbul rasa untuk DIY minuman di rumah. Perkongsian santai di media sosial Facebook daripada wanita gorgeous Shariffah Sarrah mendapat perhatian netizen dengan lebih 10,000 yang klik butang share. Resepi Dalgona Coffee Resepi asli dan viral dari Korea. Dalgona

Anak Ketagihan Gadget Ini Cara Penyelesaian Yang Ibu Bapa Boleh Buat. Nombor 3 Paling Bermakna

Cuti-cuti panjang ni ramai ke yang bagi anak gajet? Ramai parents bagi gajet termasuk tv sebab nak anak diam dan behave katanya. Saya pun ada kasi tambah pulak di kampung kan, tapi terhad tempoh penggunaannya. Ada banyak efek kalau anak terdedah dengan gajet terlalu lama. Cari je di google, ada pelbagai kesan diorang kongsikan. Tapi

Ibu Ini Kongsi Tips Meluang Masa Bersama Keluarga Dengan Aktiviti Menarik Sepanjang Cuti Sekolah

Menarik sangat perkongsian dari Puan Zatil Arip iaitu tentang aktiviti yang boleh dilakukan bersama keluarga sepanjang cuti sekolah. “Tips beroleh 14 hari terbaik bersama keluarga anda” Tips 1 Susun jadual harian Sediakan jadual sedari celik mata sehingga pejam semula. Dan kemudian tampal jadual di laluan utama. Lebih baik plan seperti yang kita impikan lalu kuatkan tekad dan

Cuti sekolah penggal pertama tahun 2020 ni saya ambil peluang untuk bersenam dengan anak di rumah. Senaman akan menjadi satu aktiviti yang best sehingga anak tidak mahu berhenti untuk rehat. Untuk umur baya Aysar dan Adelia, saya melakukan kecergasan badan melalui permainan. Contohnya, aktiviti kejar-mengejar, keretapi perlahan dan laju, ibu ayam dikejar musang, polis sentri