Ibu Ini Kongsi Rahsia Cara Ajaib Untuk Menghilangkan Kerak Puting Dan Botol Susu

Apabila Mak-mak ada anak kecil, salah satu perkara yang boleh buat pening adalah botol susu berkerak. Kadang tu, naik rimas tengok puting botol susu anak berkerak. Padahal baru je beli baru. Pelik sungguh!

Stress jugak kalau duk sental-sental pun tak nak tanggal. Degil betol kerak susu tu kan! Terfikir juga, kenapa boleh cepat sangat berkerak?

Ibu Ini Kongsi Rahsia Cara Ajaib Untuk Menghilangkan Kerak Puting Dan Botol Susu

Biasa jadi puting botol berkerak bila lambat basuh botol susu.

– Puan Ain

Ada orang kata sebab lambat basuh botol. Tapi memang lama-lama akan berkerak juga. Tak kira puting tu mahal ke murah ke.

– Puan Nur

Kalau dah lama pakai memanglah akan berkerak juga tak kira botol mahal atau murah.

– Puan Qis

Haa, nampak kan inilah masalah sejagat Mak-mak. Haha. Lambat cuci, memang susu tu akan mengering dan jadi kerak pada dinding botol dan puting susu. Dah banyak kali tukar pencuci botol pun tak dapat hilangkan semua kerak tu. Banyaknya kos!

Jadi, ramai Mak ambil langkah untuk menukar puting botol setiap kali kerak susu menebal. Kalau tak tukar, kita yang tengok pun geli. Dan, sudah tentu Mak risau tentang bahayanya bakteria yang melekat bersama kerak susu.

Antara bahaya kerak susu pada anak kecil ialah:

  1. Boleh menyebabkan asma. 
  2. Boleh menyebabkan alahan.
  3. Sistem imun anak menjadi lemah.
  4. Lidah, gusi dan tekak anak akan terasa sakit. 

Kini, Mak sekalian dah boleh tarik nafas lega sebab Tasneem Naturel sudah pun mengeluarkan Kleenzy, pencuci botol organik. Kleenzy ini berasaskan bahan semulajadi seperti sireh yang bersifat antifungus yang boleh menghalang pembiakan bakteria.

Dan yang pasti, pencuci botol ini bebas dari bahan kimia sintetik dan tiada paraben serta SLS.

Antara keistimewaan Kleenzy adalah:

  1. Anti bakteria dan anti toksin.
  2. Berkuasa menanggalkan lemak susu dan segala kotoran degil.
  3. Tiada perasa atau pewarna tiruan, pewangi dan pigmentasi warna.
  4. Lembut pada tangan.
  5. Mesra alam sekitar

Mudah sangat untuk guna Kleenzy, pencuci botol Tasneem Naturel ni. Hanya perlu pam sedikit saja pada botol, puting, sayur-sayuran dan buah-buahan. Kemudian, letakkan air pada permukaan span atau berus. Gosok pada bahagian yang diperlukan. Akhir sekali, bilas sehingga bersih.

Fuh! Best kan pencuci botol, Kleenzy ni. Dah tak payah pening-pening kepala nak beli puting botol susu lagi. Lagi syok, pencuci botol ni boleh buat cuci sayur dan buah sekali. Untung berganda! Kalau nak dapatkan Kleenzy ni, boleh klik gambar whatsapp di bawah ni tau.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Anak Demam Panas. Surirumah Ini Kongsi Kaedah Sponging Untuk Bantu Turunkan Suhu Badan

Baru-baru ni Mia bersembang dengan jiran selang dua tiga rumah ni. Biasa petang, anak-anak kami selalu main kat luar sama-sama. Jadi, sembang punya sembang, rupanya anak dia yang nampak sihat, comel dan of course lagi besar (tinggi) dari Aysar, setiap bulan jika demam akan kena sawan.

Melalui cerita ibunya, anak dia, waktu itu umur setahun, pernah sekali demam panas melampau 40 darjah celcius, tengah malam, tiba-tiba terkena sawan. Dalam 2 minit macam tu keadaan kejang dan berbuih mulut. Allah. Tak dapat bayangkan anak-anak Mia dalam keadaan macam tu.

Sekarang, jiran Mia ni sedaya upaya nak elakkan anak dia jatuh sakit. Pernah satu kali, baru demam sikit, suhu 37.5 darjah celcius, pun dah terkena. Itu lah dia bagitahu, anak ni kalau dah satu kali kena sawan, memang akan kerap terjadi sehinggalah antibodi betul-betul kuat.

Mia tanya jiran tu, apa yang dia buat untuk elak keadaan berulang atau dah nampak anak tak berapa nak sihat. Dia beritahu buat kaedah sponging untuk turunkan suhu demam. Ini yang dikongsikan:

Kategori Demam

Sebelum melakukan kaedah sponging ni, kalian perlu tahu tentang perubahan suhu badan. Untuk suhu keadaan normal, 36-37.4 darjah celcius. Berikut adalah kategori suhu demam :

  • Demam ringan : 37.5 – 38.4 darjah celcius
  • Demam biasa : 38.4 – 39.9 darjah celcius
  • Demam tinggi : 40 – 41. 4 darjah celcius

Cara – cara melakukan kaedah sponging

Anak Demam Panas. Surirumah Ini Kongsi Kaedah Sponging Untuk Bantu Turunkan Suhu Badan
  1. Sediakan air suam dalam besen/bekas dan 3 helai tuala kecil
  2. Ambil 1 tuala, rendam dan perah sedikit.
  3. Mulakan dap-dap di bahagian kaki, betis dan peha. Biarkan kain di celah peha.
  4. Kemudian, ambil kain kedua yang telah direndam dan diperah. Dap pada kedua-dua ketiak. Biarkan kain dikepit pada ketiak seketika.
  5. Akhir sekali, kain ketiga dap pada bahagian muka, leher dan kepala. Letak seketika kain pada keliling leher anak.
  6. Ulang langkah-langkah ini selama 30 minit.

Perhatian!

Elak guna air sejuk. Ini kerana boleh menyebabkan anak tidak selesa dan mengakibatkan anak mengigil dan suhu badan akan meningkat.

Selain itu, jika kalian sudah menggunakan air suam, tetapi kelihatan anak mengigil, berhenti proses sponging dan perhatikan keadaan anak. Jika serius, sila bawa ke hospital segera.

Cadangan Lain Rawatan Untuk Demam

  1. Pastikan bilik dan ruang tamu sentiasa selesa dengan ‘switch on’ kipas/penghawa dingin.
  2. Pakaikan anak dengan pakaian yang longgar (kalau baby, baju yang berlubang-lubang).
  3. Galakkan anak minum air yang banyak. Boleh juga bagi jus buah-buahan yang dikisar di rumah tanpa ada tambahan gula).
  4. Biarkan anak bergerak bebas tanpa menyuruhnya untuk sentiasa berbaringan. Namun, pantau pergerakannya.
  5. Elakkan menyelimut atau memakaikan baju sejuk pada anak.
  6. Boleh cuba balm tasneem naturel sebagai alternatif untuk mengawal suhu anak ketika demam.

Mia harap perkongsian ini dapat memberi gambaran sebenar untuk Mak dan Ayah di luar sana untuk melakukan kaedah sponging. Semoga bermanfaat.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

Setiap Mak yang disahkan mengandung tentu sangat teruja dan tidak sabar untuk menyediakan barang keperluan bayi. Sehabis baik kalian tentu nak menjadi yang terbaik untuk setiap anak yang bakal lahir nanti.

Kelengkapan bayi adalah barang yang paling seronok untuk dibeli atau ‘window shopping’. Hal ini kerana terdapat pelbagai brand, pilihan dan warna yang menarik di pasaran. Contoh barang keperluan bayi adalah napkin, set pakaian, lampin pakai buang (diaper), kain bedung, dan peralatan jagaan harian bayi.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi yang comel begini tidak sepatutnya terdedah dengan produk yang mengandungi bahan kimia terlarang

Dalam keterujaan Mak membeli dan menyediakan keperluan bayi, harus diingatkan untuk membaca label dan bahan digunakan dalam produk bayi. Sedia maklum, kulit bayi sangat lembut, sensitif dan ‘fragile’ amat tidak sepatutnya terdedah dengan bahan kimia yang berbahaya.

Disebabkan keprihatinan terhadap Mak dan Ayah yang mementingkan nilai kesihatan bayi, Tasneem Naturel telah melancarkan produk jagaan harian bayi dan kanak-kanak, iaitu Set Baby Spa.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi pun feeling-feeling nak berspa

Set ini mudah diangkut bersama semasa ‘travel’ kerana saiz setiap botol adalah kecil, 30ml sahaja. Ia juga dianggap ‘trial pack’ dan sesuai untuk Mak dan Ayah yang baru ingin mencuba item ini.

Kesemua item dalam Set Baby Spa ni mengandungi essential oil yang akan memastikan bayi sentiasa tenang, selesa dan beroleh tidur yang lena. Ia penting untuk pertumbuhan kesihatan seseorang bayi.

Set Baby Spa ini mempunyai 3 item yang mewakili langkah jagaan yang teratur.

#Langkah Pertama – Mandian Seluruh Badan (Head To Toe)

Waktu mandi adalah masa yang terbaik untuk memantau perkembangan deria bayi. Pada waktu ini, bayi berpeluang untuk menyentuh, melihat, menghidu dan mendengar. Mandian Baby Spa boleh diratakan ke seluruh badan. Ia diformulasikan dengan bahan semulajadi yang bebas daripada paraben, SLS yang boleh mengakibatkan keradangan pada kulit bayi.

#Langkah Kedua – Mengurut Bayi (Massage Oil)

Tahukah kalian, melalui sentuhan dapat merangsang perkembangan, komunikasi dan pembelajaran si anak kecil? Bayi akan memberi respon yang baik dengan senyuman apabila Mak membelai pipinya dan menggosok lembut belakang badannya. Saat istimewa inilah yang akan mencipta ‘bonding‘ antara Mak dan anak.

Dalam set baby spa ini juga disediakan panduan teknik mengurut bayi, khas untuk Mak yang baru pertama kali ingin mengurut bayi kalian. Apabila dah diurut secara rutin, ia pasti menjadi momen yang ditunggu-tunggu oleh si anak kecil.

#Langkah Ketiga – Melembapkan Kulit Bayi (Losyen)

Penjagaan kulit bayi harus dititikberatkan. Ia mudah menjadi kering apabila terdedah dengan cuaca persekitaran. Pemakaian losyen yang dirumuskan dengan bahan semulajadi ini dapat mengelakkan kulit luka dan melecet jika berlaku geselan.

Saya akan berasa sangat bangga kerana produk Set Baby Spa ini dimiliki oleh setiap Mak di luar sana. Ia akan menjadi sebahagian daripada detik istimewa dalam hari kalian yang sibuk dengan urusan kerja, dan dapat meluangkan masa mengeratkan ikatan kasih sayang dengan si manja.

Yang penting, ia produk berasaskan bahan semulajadi dan Mak tidak perlu ragu-ragu untuk menggunakan pada bayi. Untuk dapatkan Set Baby Spa ini boleh hubungi saya +60179845321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

5 Menu Sahur Berkhasiat Untuk Anak Belajar Puasa

Selamat datang Ramadhan. Sudah pasti ia menjadi momen yang sangat dinantikan oleh Mak dan Ayah yang mempunyai anak kecil yang baru nak belajar puasa. Dan, yang paling sibuk adalah Mak kerana memikirkan menu yang berkhasiat untuk bersahur dan berbuka.

Mak akan menjadi orang yang super duper cerewet dalam menyediakan hidangan untuk anak-anak. Ia hanya untuk memastikan anak cukup zat seperti kalsium, protein dan lemak, untuk anak kekal bertenaga sepanjang hari.

5 Menu Sahur Berkhasiat Untuk Anak Belajar Puasa

Selain daripada sibuk memikirkan resepi sahur yang berkhasiat, Mak juga akan berdepan dengan kerenah anak yang susah untuk bangun bersahur pada awal pagi. Jadi, solusi untuk menarik anak bangun dini hari adalah menyediakan makanan untuk sahur yang sihat, berkhasiat dan lazat.

Ini 5 menu sahur yang berkhasiat untuk anak anda!

Ayam Goreng Bersalut Tepung

Inilah menu yang tidak pernah ditelan zaman. Siapa yang tak suka ayam goreng yang rangup? Hihi.

Untuk lebih berkhasiat, Mak boleh menyalut ayam dengan menggunakan oat. Tentu tekstur ayam lebih crunchy ketika menggigitnya.

Telur Dadar Inti Ayam

Anak-anak memang suka dengan telur, kan. Kali ni, Mak cuba berinovasi dengan meletakkan isi ayam yang dipotong kecil ke dalam telur. Kemudian, nak terasa lemak, masukkan 2-3 sudu mayonis.

Dengan hirisan sayur seperti carrot dan daun sup, sudah boleh membangkitkan semangat anak untuk bangun sahur.

Spageti

Rasanya kebanyakan anak suka sangat dengan spageti, kan. Jadi, Mak perlu cuba menu sahur ini untuk menarik perhatiannya untuk bangun sahur.

Elok dipadankan dengan bebola daging yang bukan hanya sedap dimakan, tapi kaya dengan protein. Untuk anak yang susah makan sayur, mungkin Mak boleh kisar halus carrot dan bayam. Kemudian, masak bersama sos bolognese. Tentu anak kalian tidak menyedarinya.

Roti Bakar Diapit Pisang Sos Coklat

Fuh! Ini bukan anak je yang suka makan, Mak dan Ayah pun nak tumpang sekaki. Hihi.

Pisang bukan saja kaya dengan zat potassium yang boleh memberi tenaga malah ia bagus untuk proses pencernaan. Roti membekalkan karbohidrat yang diperlukan oleh badan. Manakala coklat sebagai medium penyedap selera.

Telur Hancur Ayam Berkeju

Telur hancur adalah makanan paling digemari oleh anak. Namun, jika dihidang kosong tanpa aksesori, ia tidak mencukupi zat yang diperlukan dalam badan.

Oleh itu, Mak boleh cuba masukkan ayam, carrot, tomato dan keju, Ia bukan saja menyelerakan tekak anak kalian. Tapi memberi menu yang berkhasiat untuk anak kekal cergas dan aktif di bulan Ramadhan.

Dengan menu sahur yang berkhasiat ini, saya jamin anak kalian pasti akan menanti-nanti saat untuk bangun sahur. Kemudian mereka akan menikmati menu sahur dengan lahap!

Tak ada lagi kerisauan Mak yang buntu untuk menyediakan menu sahur berkhasiat untuk anak-anak. Selamat mencuba!

April Bulan Kesedaran Autism

Sebenarnya saya mendapat info tentang bulan April adalah bulan kesedaran Autism sejak tahun 2018. Ia berlaku secara tidak langsung apabila saya mengikuti satu Facebook seorang bapa yang mempunyai anak autism. Ralit follow sebab bapanya siap cipta lagu dan buat ilustrasi komik untuk menarik perhatian orang ramai tentang autisma ini.

Dan, pada April 2019, selepas 6 bulan menjalani beberapa sesi terapi (cara kerja, pertuturan dan pendengaran), anak lelaki saya, Aysar, disahkan oleh doktor padeatrik sebagai autistic spectrum disorder(ASD). Ia bermaksud kanak-kanak tersebut mempunyai simptom atau ciri-ciri austima yang ringan dan/atau mungkin mempunyai simptom yang teruk.

Apa itu Autism?

Autisme adalah kecelaruan perkembangan. Ia boleh dilihat seawal 6 bulan pertama kelahiran. Namun, kebiasaannya ia disedari dalam tempoh 3 tahun pertama kehidupan.

Autisme ini melibatkan gangguan seseorang itu dalam berinteraksi (sosial), komunikasi secara lisan atau non-verbal. Seseorang yang mempunyai autisme ini mempunyai minat yang sangat terhad. Contohnya, memilih makan dan melakukan tingkahlaku yang pelik serta cenderung untuk menyakiti diri mereka (memukul kepala atau menggigit diri sendiri).

Ciri-ciri Autism

  1. Kemahiran Sosial

Anak-anak autism ini berasa susah untuk berinteraksi dengan orang persekitaran. Mereka juga mempunyai masalah dalam bersosial. Anak-anak istimewa ini ada perasaan untuk berkawan namun tidak tahu bagaimana untuk mendekati kawan-kawan.

Jika anak kalian berada dalam spektrum ini, mungkin ada simptom berikut yang boleh diperhatikan pada usia 8-10 bulan :

  • dia tidak memberi respon pada namanya semasa umur 1 tahun
  • dia tidak menghiraukan persekitaran (bermain, berbual, berkongsi)
  • dia lebih suka menyendiri
  • dia mengelak untuk disentuh
  • dia tidak suka dipujuk jika dalam keadaan merajuk
  • dia tidak faham perasaan (diri sendiri atau orang lain)
  • dia malas untuk menyambut tangan Mak ketika bertatih

2. Komunikasi

Kebanyakan anak autisme ini tiada keupayaan untuk bercakap. Jika ada pun ketika bayi, tetapi kebolehan bercakap hilang selepas itu. Namun, anak autisme mula bercakap kemudian.

Berikut adalah masalah alam berkomunikasi bagi anak autisme:

  • lambat dalam pertuturan
  • bersuara robot
  • mengulangi perkataan yang sama
  • sukar menyebut dengan baik
  • tidak memberi respon dalam bercakap
  • tidak dapat mengenalpasti lawak atau perli
  • tidakberkebolehan untuk fokus lama dalam sesi perbualan

Info-info yang saya kongsi ini melalui penerangan doktor dan bahan bacaan. Tidak semua senarai ini ada dan berlaku pada Aysar. Dan, disebabkan itu, Aysar tidak layak mendapat kad OKU.

Bukan untuk menafikan keadaan anak, namun doktor pakar memberitahu Aysar masih berpotensi untuk menyertai dan bersekolah di sekolah arus perdana jika saya dan suami ‘ambil reverse action’.

Setiap Mak dan Ayah lebih mengenali dan mengetahui keadaan sebenar anak mereka. Nantikan sambungan Part II kisah Aysar dengan apa itu reverse action.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga

Kebiasaannya, apabila lahirnya anak, aktiviti untuk seseorang Mak atau Ayah sudah berkurangan. Contohnya, pergi bercuti, meluangkan masa bersama kawan-kawan, rehat yang cukup, menonton slot televisyen kegemaran dan sebagainya.

Dan, tidak kurang juga ramai yang berasa leceh, mengeluh dan juga merungut dalam membesarkan anak. Rata-rata Mak dan Ayah inginkan keadaan ‘tanpa anak’ buat seketika. Mereka mendambakan dapat berehat dan melepaskan nafas yang tercungap selepas ‘berperang’ dengan anak.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Ilustrasi ini menggambarkan saya yang inginkan ‘me time’, namun mati kutu sebab tak tahu nak buat apa, tak biasa tanpa anak

Ramai di antara Mak dan Ayah juga tahu penjagaan diri penting untuk kebahagiaan. Namun, adakah kita sedar penjagaan diri yang bagaimana untuk dititikberatkan? Exercise, ya! Makan, sudah pasti! Dan, selalunya kalian akan tidur secukupnya atau melakukan aktiviti yang santai untuk diri sendiri.

Sesetengah Mak menganggap bersosial dengan kawan atau ahli keluarga adalah terapi buat mereka. Ia juga termasuk dalam kepentingan menjalani kehidupan yang bahagia dan gembira.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Luang masa dengan kawan-kawan juga salah satu aktiviti Me-Time

Semasa meluangkan masa bersama yang tersayang, kalian akan lebih menjadi diri sendiri, dan menghargai persekitaran tanpa perlu menyendiri di gimnasium, spa, atau tidur di katil.

Inilah yang dimaksudkan dengan ‘me-time’. Pulih kembali (recharge) dan menetapkan kembali (reset).

Manfaat ‘me-time’

  • merehatkan minda/otak
  • meningkatkan daya fokus
  • menggalakkan produktiviti
  • memberi ruang untuk muhasabah diri
  • menyediakan ruang untuk rasional
  • meningkatkan hubungan

Bagi saya, seorang Mak kepada 2 orang anak, saya tidak mementingkan kuantiti untuk ‘me-time’. Tapi kualiti kepada aktiviti tersebut. Kualiti ini tidak bermaksud saya akan duduk menyepi seorang diri, namun ia lebih kepada apa yang saya nak buat. Contohnya, menonton drama Korea, menulis di blog, balik kampung dan buat aktiviti di luar rumah.


Salah satu cara untuk Me-Time dengan anak kecil

Terdapat beberapa ‘trick’ untuk mewujudkan ‘alone me-time’

  1. Bangun awal 30 minit berbanding ahli keluarga yang lain
  2. Jika ada bilik sendiri di office, tutup pintu dan pamerkan ‘Do Not Disturb’
  3. Off setiap gajet dalam tempoh beberapa ketika
  4. Menikmati lunch atau breakfast di taman rekreasi
  5. Catatkan atau pilih 1 tarikh untuk keluar bersendirian

Namun, dalam mencari atau memilih aktiviti ‘me time’, sebagai Mak dan Ayah, kalian sebaiknya melibatkan anak dalam setiap program.

Manfaat Me Time Untuk Kebahagiaan Keluarga
Saya dan anak-anak serta En suami ketika melawat Zoo Johor

Anak-anak memberi pelbagai makna seperti sayang, cinta, kegembiraan, cuma perlu diselitkan dengan kesabaran dalam mendidik mereka. Selalunya jika saya pening dengan keadaan huru-hara di rumah, saya akan guna balm calm untuk menghilangkan stress.

Dan, yang pasti, setiap kegigihan dan keperitan dalam membesarkan anak, ia ada kelucuan yang akan membuatkan Mak tersenyum semasa ‘me time’.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Selalu sangat saya mendapat keluhan daripada Mak yang buntu, stress, tertekan dengan kehidupan bersama anak kecil. Sebenarnya jika diteliti emosi Mak yang sering terganggu, mungkin sebab kepenatan dalam menguruskan anak-anak yang masih kecil.

Persepsi Di Mata Anak Kecil dan Ibu Tentang Kehidupan Harian

Namun, dalam tekanan Mak setiap hari, di mata anak kecil, mereka mempunyai persepsi yang berbeza. Kadang-kadang anak kecil menganggap ia sebagai keajaiban dan keseronokan dalam kehidupannya.

Saya ada terjumpa satu video semasa sedang menonton cerita di Youtube. Video ini sangat menyentuh perasaan saya sebagai seorang Mak yang garang dengan anak. Biasalah, itu tak boleh, ini tak boleh. Sedangkan pada anak kecil, sahabat paling rapat dengannya adalah seorang Mak.

Teringat saya semasa keluar berjalan-jalan dengan 2 orang anak tanpa suami. Mereka begitu teruja sehingga terlalu banyak bercakap untuk mengutarakan idea aktiviti yang boleh dilakukan bersama semasa kami keluar. Padahal saya hanya ingin keluar mengepos balm Tasneem Naturel di pejabat pos yang terletak 3 kilometer dari rumah. Haha.

Di situ, saya dapat melihat persepsi seorang anak terhadap kehidupan harian yang kita sebagai Mak menganggap biasa-biasa saja. Namun pada mereka. ia sesuatu yang mengasyikkan.

Eh, jom kita berbalik pada video tadi tu. Hehe. Video pendek berdurasi 1 minit 24 saat itu memaparkan kehidupan seharian seorang Mak yang berjuang, bertungkus-lumus, kalut dan huru-hara demi membesarkan anaknya. Ia membuatkan kita sentiasa mengingati pengorbanan seorang ibu dalam kehidupan.

Dalam video yang menyentuh perasaan ini mempertontonkan tugasan harian seorang Mak ; membeli barangan runcit, tidak cukup tidur, menukar lampin yang sememeh, dan beberapa perkara yang kebiasaan dilakukan oleh seorang Mak di rumah setiap hari.

Kelihatan di dalam video ini Mak tersebut berasa ia sesuatu yang normal dan seolah-olah gagal menguruskan hal anak-anak. Namun, pada persepsi anaknya, dia terasa seperti momen yang dilalui itu adalah kenangan yang penuh dengan kasih sayang.

Melalui video ini, ia membuka mata saya (baca : kita) setiap apa yang berlaku dalam kehidupan harian, tidak sama persepsi yang diterima atau difikir oleh anak. Mungkin ia biasa-biasa pada Mak dan Ayah, tetapi ia memberi kesan yang seronok pada persepsi si anak kecil.

Selamat berbahagia.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Kalau Mak tengok anak tidak tenang dan merengek tanpa sebab, mungkin kerana perutnya kembung. Sebenarnya anak berumur 3-4 bulan adalah normal jika mengalami kembung perut. Hal ini kerana ususnya belum berfungsi dengan sempurna.

Selain itu, apabila sudah berusia 6 bulan ke atas, bayi ini juga akan kerap berasa tidak selesa pada perut. Ia disebabkan oleh makanan pejal sudah diperkenalkan kepadanya.

Simptom Perut Kembung

Dalam perut mengandungi gas atau udara, ia menjadi masalah apabila gas itu berlebihan. Pada orang dewasa atau anak yang sudah besar, gas tersebut mudah dikeluarkan. Iaitu melalui kentut atau sendawa. Tetapi pada anak kecil, mereka memerlukan bantuan utk mengeluarkan gas dari perutnya.

Cara Mengatasi Kembung Perut Bayi

Salah satu, simptom yang boleh diperhatikan oleh Mak untuk mengetahui samada bayi kembung adalah melihat pegerakan badannya. Jika anak kecil kalian menggeliat dan kakinya menendang-nendang berulang kali, itu lah tanda perutnya tidak selesa.

Ataupun, Mak boleh lihat pada jari-jemari anak. Jika bayi sedang menggeliat sambil menggenggam jarinya, ia bermakna sedang mengalami kembung perut.

Tips Untuk Atasi Kembung Perut Pada Bayi

  1. Baringkan bayi secara terlentang. Kemudian angkat kakinya dan gerakkan seperti aksi mengayuh basikal. Teknik ini boleh membantu mengeluarkan gas dari perut bayi.

2. Urut perut bayi dengan menggunakan balm Tasneem Naturel secara perlahan-lahan dengan mempraktikkan urutan ‘I Love U’. Ia juga boleh menggantikan minyak telon.

3. Bayi perlu diberi susu sebelum mereka berasa lapar. Ini kerana untuk mengelakkan angin masuk semasa bayi sedang menangis kelaparan. Posisi badan bayi ketika menyusu harus sedikit tegak supaya susu masuk ke dalam perut secara perlahan-perlahan dan selamat.

Kembung perut pada bayi yang berlarutan juga mungkin simptom terjadinya masalah pada bahagian pencernaan. Kalian usah panik jika perut bayi mengeras kerana kembung Cuba dahulu beberapa tips seperti di atas.

Namun, jika bayi kalian masih mengalami kembung perut dalam tempoh yang lama, sila bawa berjumpa dengan doktor.

Langkah Yang Perlu Diambil Jika Anak Demam dan Selsema

Sudah pasti Mak lah orang yang paling tak senang duduk apabila anak demam. Ye lah, risau tak perasan tiba-tiba suhu naik mendadak. Kalau tengah malam memang tak lena tidur. Lagi haru kalau demam berpakej dengan batuk dan selsema.

Sebenarnya demam masa batuk dan selsema, masa tu badan tengah bertarung dengan kuman. Itulah punca batuk dan selsema. Normal bila suhu tinggi dalam 1-2 hari.

Langkah Yang Perlu Diambil Jika Anak Demam dan Selsema

Dan biasanya suhu naik tengah malam antara jam 12-4 pagi kerana masa ni kuman aktif. Jadi jangan pelik kalau siang badan anak sejuk, malam suhu mencanak naik.

Jom kita tengok langkah yang boleh diambil oleh Mak dan Ayah untuk memantau keadaan anak yang demam semasa di rumah.

Termometer

Demam Biasa

“38-38.3 darjah selsius”

Demam Berjaga

“38.5-38.9 darjah selsius”

Demam Panas

“38.9 darjah selsius”

Seharusnya setiap keluarga wajib menyediakan termometer di rumah, yang digital lebih baik. Ia sebagai langkah berjaga-jaga dan mudah untuk dipantau semasa di rumah.

Sebaiknya Mak perlu menyukat suhu badan anak setiap 2 jam untuk memastikan kepanasan badan anak terkawal. Jika keadaan anak tidak bermaya dan lemah, lekas bawa anak berjumpa dengan doktor.

Bubur nasi

Anak kecil yang demam memang tidak lalu untuk makan. Namun, Mak boleh sediakan bubur nasi yang berkhasiat untuk anak. Elakkan perut anak kosong kerana ia akan mengakibatkan gas banyak di dalam perut.

Vitamin C

Sesetengah anak yang demam, mulut mereka tawar dan payau. Kemungkinan besar tiada selera untuk makan. Jadi, Mak boleh beri vitamin C kepada anak sebagai makanan tambahan untuk memberi tenaga.

Air

Kadar pengambilan air kosong sangat membantu dan diperlukan oleh tubuh badan anak kecil. Tambahan pula ketika demam, air wajib diambil oleh anak kecil untuk mengelakkan badan kekurangan air, dehidrat.

Bagi anak bawah usia 4 tahun, pengambilan air dengan kadar 4-5 gelas sehari. Ia bersamaan 1 liter air kosong.

Balm Bayi

CF Rub boleh dijadikan ubat alternatif untuk Mak sekalian. Ia boleh bantu dalam merawat dan mengawal suhu anak yang demam, batuk dan selsema. Boleh disapu pada dahi anak.

Dalam CF Rub ada minyak kayu putih yang membantu mencairkan kahak. Juga ada essential oil tea tree yang bantu melawan kuman dalam badan.

Jadi, kahak dalam dada anak akan cair, ia akan keluar melalui najis atau muntah. Oleh itu, selsema dan batuk anak akan cepat sembuh. Anak lebih selesa bernafas. Mak pun senang hati.

Sapu Tangan / Kain Bersih

Teknik sponging sangat berkesan dalam mempercepatkan turunnya suhu badan. Dengan menggunakan kain bersih dan rendam dalam air kemudian lap ke bahagian pelipat seperti siku, peha, lutut dan ketiak.

Semua Mak dan Ayah ingin melihat anak sihat dan ceria, sama-sama kita doakan sejahteraan untuk mereka.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiada yang menggembirakan Mak dan Ayah selain mendapat cahaya mata hasil daripada perkahwinan. Namun, terdapat banyak ilmu pengetahuan yang perlu digali oleh ibubapa untuk menguruskan bayi. Contohnya, penjagaan bayi seperti memandikan, menguruskan waktu tidur, dan keperluan sendawakan bayi baru lahir.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Sebelum saya berkongsi cara sendawakan bayi, ingin saya menyebarkan kebaikan sendawa pada bayi.

  1. Elak kembung perut bayi
  2. Memudahkan bayi mendapat tidur yang nyenyak
  3. Meningkatkan mood ceria dan aktif pada bayi

Dalam proses untuk menyendawakan bayi, Mak dan Ayah perlu banyak bersabar. Adakalanya, anak kecil memerlukan masa untuk ‘burp’ angin yang terperangkap di dalam badannya. Jom ikuti langkah-langkah ini.

Guna Bahu Untuk Sandarkan Bayi

Dengan menggunakan sebelah tangan, dukung bayi dan sandarkan kepalanya rapat ke bahu Mak. Sementara tangan sebelah lagi, gosok secara membulat dan tepuk dengan 3 jari secara lembut dan perlahan.

Teknik ini boleh dilakukan samada posisi duduk atau berdiri. Kemungkinan besar bayi akan jeluak(muak) atau muntah susu sedikit, jadi sediakan tuala kecil di bahu Mak untuk mengelakkan dari baju basah/kotor.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Pangku Bayi Di Atas Riba

Cara kedua adalah meletakkan bayi di atas riba Mak dengan menggunakan lengan untuk menyokong dada bayi. Manakala jari tangan sebelah satu lagi untuk menepuk belakang badan bayi secara perlahan-lahan.

Lentokkan badan sedikit ke hadapan untuk memudahkan sendawa. Bagi memastikan keselamatan bayi baru lahir, pastikan leher dan kepalanya disokong.

Tiarapkan Bayi Di Atas Paha

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiarapkan bayi di atas paha Mak secara melintang dan sokong dadanya dengan sebelah tangan. Pastikan bahagian kepala lebih tinggi berbanding badannya. Manakala tangan satu lagi, usap belakang badan bayi secara naik dan turun.

Namun, berhenti menyendawakan bayi sekiranya bayi kelihatan resah atau menangis. Selain itu, untuk memudahkan proses sendawa, boleh menggunakan balm bayi tasneem. Ia mengandungi essential oil untuk membuatkan perut bayi lebih selesa.

Mak dan Ayah juga boleh mengikuti video ini untuk lebih memahami cara sendawakan bayi baru lahir. Semoga bermanfaat.