3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Kebiasaan ramai Mak dan Ayah meletakkan harapan yang tinggi untuk anak kecil cepat bercakap. Namun, kerap kali kita melihat cara berkomunikasi yang tidak tepat antara Mak Ayah dengan anak kecil.

Untuk perbaiki komunikasi dengan anak lambat bercakap adalah anak melihat tepat pada muka Mak dan Ayah semasa bercakap. Ia merupakan satu langkah permulaan yang betul untuk anak kalian mengeluarkan bunyi.

Ada beberapa cara untuk menggalakkan anak melihat Mak :

Duduk separas dengan anak

Kalau anak berada di lantai, Mak pun kena duduk di lantai. Anak meniarap, Mak turut meniarap. Yang penting, mudah untuk melakukan eye contact.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Guna permainan

Step ni paling mudah untuk mendapat perhatian anak. Letakkan mainan depan muka. Apabila anak dah pandang mainan, cuba gerakkan permainan itu perlahan-perlahan. Anak akan mengikut gerakan dan sambil itu Mak buat bunyi permainan tersebut.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Tengok cermin

Selalu tengok anak enjoy sangat melihat diri mereka dalam cermin. Ini kerana anak suka melihat reflection pada diri sendiri berbanding melihat diri Mak! Hehe. Duduk bersebelahan dengan anak dan pandang cermin. Antara aktiviti yang boleh dibuat adalah bunyi haiwan, meneka anggota muka, buat mimik muka dan sebagainya.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Perkataan ‘look at me, kid’ tidak memberi manfaat pada anak. Malah ia dianggap sebagai arahan kepada mereka. Sebaiknya, kalian usaha supaya dapat ‘menangkap’ mata anak kecil dengan aktiviti yang menarik.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Semasa kali pertama temujanji anak saya dengan pegawai Occupational Therapy, saya diajar bagaimana untuk membuat joint compression. Atau dalam bahasa melayu adalah pemampatan sendi.

Cara ini adalah solusi yang cepat, bebas dan berkesan untuk membantu anak kalian berasa lebih teratur, tenang dan fokus dalam aktiviti harian.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Apabila diregang dan dimampat pada sendi, otot dan tulang, ia akan mewujudkan tindakbalas kimia dalam badan. Rangsangan ini juga akan menghasilkan hormon tertentu untuk membuatkan diri tenang dan rileks.

Cara Untuk Melakukan Joint Compression

Tonton video pendek ini dan pelajari cara melakukan joint compression dengan anak kalian.

Waktu yang sesuai untuk melakukan Joint Compression :

Joint compression ini digunakan untuk membantu menenangkan anak. Ia boleh dilakukan beberapa kali sehari jika diperlukan. Berikut adalah beberapa masa yang dicadangkan untuk mencuba teknik ini bersama dengan anak kalian.

  • Sebelum memasuki persekitaran yang tertekan seperti sekolah, sukan, atau kerja
  • Sebelum anak tidur
  • Sebelum anak perlu menyelesaikan kerja rumah
  • Sebelum anak mempunyai ujian besar atau persembahan untuk diberikan di sekolah
  • Semasa diet atau pelan induksi harian di rumah atau sekolah
  • Apabila anak terlalu aktif dan tidak dapat duduk diam
  • Apabila anak mengalami kesukaran berfokus
  • Boleh dilakukan secara proaktif untuk mengekalkan tingkah laku yang sihat, motivasi, dan perhatian
Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Siapa yang boleh mendapat manfaat Joint Compression?

Kanak-kanak dari semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada teknik ini, tetapi terutama yang berikut:

  • Kanak-kanak dengan ADD, ADHD
  • Kanak-kanak dengan Gangguan Pemprosesan Sensori
  • Kanak-kanak dengan autisme
  • Kanak-kanak yang mempunyai masalah kebimbangan, tingkah laku, atau emosi

Selain itu, Mak dan Ayah boleh ikhtiar juga dengan balm calm time yang boleh menenangkan emosi anak. Di dalamnya ada essential oil yang berfungsi untuk memberi mood yang ceria dan rileks.

Ini antara respon Mak yang menggunakan balm Calm Time.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Untuk dapatkan balm ini, boleh terus hubungi saya +6017 984 5321

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sudah menjadi trend masa kini, para Mak dan Ayah berlumba-lumba menyediakan atau menghadiahi anak kecil mereka dengan permainan yang merangsang minda.

Sebolehnya seawal umur 3 bulan, mereka sudah memperkenalkan bayi dengan permainan berbentuk pembelajaran (edutoys). Salah satunya adalah permainan berbentuk puzzle.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sebenarnya ada banyak manfaat permainan puzzle yang boleh merangsang perkembangan bayi dan anak kecil. Pastikan Mak dan Ayah tahu manfaat bermain puzzle di bawah ini.

Penyelesaian masalah

Sepanjang tempoh menyiapkan jigsaw puzzle, anak-anak akan belajar berfikir dan menyusun strategi untuk menyelesaikan puzzle tersebut.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Proses ini melibatkan langkah penyelesaian masalah. Bagaimana nak letakkan kepingan demi kepingan yang sesuai dan tersusun. Latihan sebegini secara tak langsung boleh diaplikasikan dalam kehidupan harian.

Baca Info : 3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Koordinasi tangan dan mata

Ketika memegang setiap kepingan. Mata memerhati bentuk kepingan puzzle, manakala tangan cuba meletak pada tempat yang betul. Proses ‘trial and error’ yang terlibat ketika menyiapkan puzzle ini banyak merangsang pergerakan tangan dan mata.

5 Manfaat Permainan Jigsaw Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Merangsang kemahiran kognitif

Ada pelbagai puzzle yang direka dengan tema dan topik berbeza. Contohnya seperti abjad, nombor, kenderaan, buah-buahan dan sebagainya. Kepelbagaian puzzle ini boleh membantu anak kecil dalam memahami dengan tema dan topik puzzle tersebut.

Untuk menambahkan keseronokan pada anak, Mak dan Ayah perlu menyertai semasa mereka bermain puzzle ini. Mak dan Ayah juga boleh bercerita tentang tema yang berkaitan.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Kemahiran sosial

Puzzle ini seronok jika dimain secara berkumpulan. Ia akan generate perbincangan di antara anak-anak ; contohnya di mana harus diletakkan kepingan puzzle, giliran siapa serta saling berkongsi kegembiraan apabila puzzle dapat disiapkan.

Saling berinteraksi ini dapat membantu mengukuhkan kemahiran sosial serta meningkatkan kemahiran bernegosiasi serta komunikasi yang berkesan.

Baca Info : Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Perkembangan motor halus

Motor halus melibatkan otot kecil seperti pergerakan tangan, pergelangan tangan dan jari. Ketika bermain puzzle, anak kecil akan cuba dan terdorong untuk memicit, menggenggam, mengasing serta berusaha memuatkan kepingan puzzle dalam slot yang sesuai. Justeru motor halus mereka bergerak aktif.

Sebab itulah Tasneem Naturel mengeluarkan kempen promosi belian yang ada free gift Puzzle Omar Hana. Memang sesuai untuk anak kecil yang menggunakan balm Tasneem Naturel ni.

Baca Info : Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Puzzle Omar Hana ini ada 9 kepingan dan mudah disiapkan kerana gambar penuh turut disertakan di bahagian papan puzzle.

Puzzle ini sesuai dimainkan di peringkat awal pengenalan permainan puzzle kerana saiznya besar dan tebal. Selain itu, gambar animasi Omar Hana juga berwarna-warni. Pasti memikat hati kanak-kanak kan?

Jika Mak dan Ayah berminat untuk dapatkan produk Tasneem Naturel ini, boleh klik pada gambar Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Setiap Mak dan Ayah yang menanti bayi baru pasti sangat teruja dan bersemangat dalam menyediakan kelengkapan si comel. Lebih-lebih lagi bakal Mak yang pertama kali akan memangku anaknya. Sudah tentu pelbagai persiapan dilakukan sejak awal kehamilan.

Namun, ada beberapa item yang diperlukan sebelum kelahiran anak.

  1. Napkin. Kain diperbuat dari fabrik yang lembut, lasak dan boleh diulang-basuh. – Kalau ada kawan yang nak bersalin, sepaket napkin ini boleh dijadikan hadiah. Contoh : Pigeon, Fiffy, Anakku, Tolly Joy dan sebagainya.
Barang Keperluan Baby Baru Lahir

2. Baby Car Seat. Ada pelbagai pilihan baby car seat di pasaran. Yang penting perlu mengikut kesesuaian umur. Sebaiknya kalian minta nasihat dan penerangan dari sale person yang menjual kerusi bayi tersebut. Contoh : Sweet Cherry, Maxi Cosi dan lain-lain.

Barang Keperluan Baby Baru Lahir

3. Lampin pakai buang. Mak dan Ayah boleh sediakan 1-2 paket diaper bersaiz newborn. Contoh : Pet Pet, Drypers, Mamypoko dan banyak lagi.

Barang Keperluan Baby Baru Lahir

4. Baby wipes. Kalau dulu, Mak kita guna kapas yang digumpal menjadi bulat seperti bola, celup air baru dilesek pada punggung bayi. Kali ni dengan kemudahan yang ada, boleh dapatkan baby wipes di mana-mana kedai barangan baby.

5. Termometer digital. Kalian tidak akan menyangka badan bayi akan tiba-tiba boleh menjadi panas. Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga semasa demam, sediakan termometer digital ini untuk pemantauan.

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Sebagai tambahan dalam mencari keperluan bayi baru lahir, Mak dan Ayah boleh pertimbangkan Set Baby Spa daripada Tasneem Naturel ini. Dalam set ini ada 3 item; mandian, minyak urut dan losyen.

5 Barang Keperluan Baby Baru Lahir

Semoga perkongsian ini dapat memberi idea kepada Mak dan Ayah sekalian. Seronoknya dapat bau baby baru.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Anak kecil dengan air memang tak dapat dipisahkan. Suka sangat mereka bermain air. Tambah-tambah lagi kalau ada set mandian bayi ala-ala spa, kan. Tapi, selalu menjadi tanda tanya – kenapa bayi suka sangat mandi kolam? Tak kira lah, mandi dalam besen ke, kolam mandi bayi ke, atau sebagainya. Happy je tengok mereka bermain.

Sebenarnya ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak dalam air. Ia juga bagus untuk perkembangan motor halus dan pengawalan otot.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Apabila Mak dan Ayah memperkenalkan bayi dengan permainan kolam mandi, ia membantu pergerakan bayi itu :

1. Menilai perbezaan bentuk dan berat

Permainan dalam kolam mandi ada pelbagai saiz dan geometri. Perhatikan anak, dia akan memusing dan membelek mainan di tangan. Selain itu, ia melatih bayi kalian untuk berusaha gigih mengimbangi objek yang dipegang olehnya.

2. Melatih pergerakan motor halus

Bermain dalam kolam mandi juga menggalakkan anak kecil mengawal otot kecilnya untuk bekerja. Contohnya, otot pergelangan tangan, jari jemarinya yang halus dan tangan itu sendiri.

3. Menguatkan cengkaman

Memerah adalah satu aktiviti menarik untuk bayi semasa bermain dalam kolam mandi. Ia adalah latihan yang menggunakan otot untuk menggenggam.

Bagaimana Caranya?

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Squeeze, Squeak, Squirt – permainan ini melatih anak kalian untuk menggenggam dan memerah. Berikan kepada mereka perbezaan saiz untuk direndam. Kemudian ajar bayi untuk memerah. Tapi, apabila diberi toys ini, kalian kena tahan telinga lah sikit. Sebab bunyinya cpeeettt cpeeeetttttt.. Haha.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Grip – anak kecil akan berasa teruja dan gembira sambil menepuk air apabila berjaya mengisi air ke dalam cawan kecil. Mak haya perlu disediakan 2 bekas sahaja. 1 bekas berisi air yang corongnya berlubang dan 1 bekas kosong untuk menadah air.

Dan, kalian percayalah anak akan berulang kali menuang air sehingga mereka bosan. Permainan kolam mandi begini mengasah kemahiran anak untuk fokus dan menguatkan genggamannya.

Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

Float and Fill – Mak isi kolam atau besen dengan air dengan pelbagai jenis permainan. Kemudian beri peluang untuk anak pilih objek mengikut bentuk dan saiz kegemarannya. Selepas memilih, minta anak memasukkan objek tersebut ke dalam bekas yang disediakan.

Peringatan!

Demi keselamatan anak kecil kalian, Mak dan Ayah dinasihatkan supaya tidak pernah meninggalkan anak bersendirian tanpa pengawasan sewaktu bermain dengan air.

Selamat bermain dengan air di dalam kolam mandi!

Tips Menyingkirkan Pakaian

miasowi.com
miasowi.com

1. Screening pakaian yang sekurang-kurangnya 6 bulan tidak pernah dipakai.

2. Sediakan beg plastik bersih atau storage box yang sesuai untuk memasukkan pakaian tersebut.

3. Sebaiknya kategorikan setiap pakaian mengikut jenis pakaian. Contoh: seluar jeans, seluar slack, baju kurung, baju kemeja, tshirt.

4. Lipat sebaik mungkin, simpan dan label pada setiap plastik atau box tersebut.

5. Akhir sekali, kalian boleh mencari pusat-pusat penerimaan barang terpakai atau keluarga yang memerlukan. Tapi seeloknya biarlah pakaian itu maaih elok, cantik keadaannya.

**Pesanan khas untuk mereka yang mementingkan sentimental value seperti saya.

Sudah tentu kalian memerlukan jiwa yang kental untuk mengasingkan pakaian. Kalau tak, semua nak disimpan. Hehe.

Jadi, sambil melipat pakaian tu, tenung lama-lama, ingat kembali memori lama dengan pakaian tu. Kemudian cepat-cepat masukkan dalam box. Usah dibuka lagi selepas itu. Haha.

Selamat menyingkirkan pakaian yang tidak diperlukan.

Mia Sowi,
Lega tengok ruang dah kosong!

Sunnah Hari Jumaat : Tip Memotong Kuku Bayi

Bagi sesetengah Mak, mereka berasa memotong kuku bayi adalah satu cabaran hebat. Mana tidaknya, jari halus dan lembut merisaukan Mak. Selain itu, anak kecil juga tidak boleh diam, bertambah susah proses memotong kuku.

Jangan risau, Mak. Saya ada beberapa tips untuk memudahkan acara memotong kuku anak untuk Mak yang baru kali pertama ingin lakukannya.

sunnah hari jumaat : tip memotong kuku bayi

Kebiasaannya kuku anak kecil boleh panjang dalam tempoh 1 minggu. Untuk yang beragama Islam, memotong kuku adalah sunnah hari Jumaat. Jadi, moleklah kalau Mak boleh mengetip kuku anak pada penghulu segala hari, Jumaat.

Namun, ada saja auta anak kecil untuk mengelak kuku dipotong, kan. Mungkin mereka gerun tengok pengepit kuku tu. Hehe. Antara tips yang boleh dikongsi adalah :

Guna pengepit kuku khas untuk bayi

Andai kalian berasa pengepit kuku kecil itu sesuai untuk bayi atau anak kecil, mungkin kalian perlu berfikir sekali lagi. Walaupun kecil, tapi mata bilahnya tajam dan berbahaya untuk si kecil.

Jadi, sebaiknya gunalah pengetip kuku khas untuk si comel. Di pasaran pun banyak pengepit ini dijual, biasanya dalam kit pedicure manicure baby.

sunnah hari jumaat : tip memotong kuku bayi

Potong ketika tidur

Anak kalian aktif dan susah berdiam walau seketika? Ha, manfaatkan sepenuhnya sewaktu mereka tidur. Umum tahu, anak kecil hanya bertenang dalam tempoh tidur saja.

Mungkin kalian boleh meminta bantuan dari pasangan untuk memangku bayi atau memegang tangannya untuk memudahkan proses memotong kuku.

Seusai mandi

Kuku anak kecil nipis, dan dilihat seperti lembut. Tetapi awas, ada juga yang tajam dan boleh menyebabkan luka. Jadi, seeloknya memotong kuku selepas mandi. Hal ini kerana kuku menjadi lembut selepas terkena air. Ia akan menjadikan proses mengetip kuku cepat selesai.

sunnah hari jumaat : tip memotong kuku bayi

Apabila kuku pendek dan bersih, risiko untuk ada masalah kesihatan lebih terjamin. Insyaallah. Jadi, jom jadikan memotong kuku sebagai rutin apabila menjelma Jumaat.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Setuju tak kalau saya cakap , ramai Mak rasa teruja sehingga tersengih lebar kalau dengar baby atau anak kecil melepaskan angin atau kentut? Hehe. Itu tanda perut anak selesa dan tiada masalah.

Namun, jika anak kecil susah membuang atau perut kembung, memang boleh membawa kerisauan pada Mak. Sebab itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk pengganti minyak telon, diberi nama T Rub.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Balm T Rub cukup digemari oleh ramai Mak kerana ia tidak melekit dan tidak panas. Jadi tiada kebimbangan untuk megurut dan menyapu balm ini pada perut bayi atau anak kecil.

Balm ini juga sesuai untuk melegakan perut kembung, sembelit, dan membuang angin gelora dalam perut bayi. Mak disarankan membuat urutan manja ‘I Love U’ untuk memastikan perut anak lebih selesa.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Essential Oil Bahan Utama Dalam T Rub

T Rub keluaran Tasneem Naturel ini mempunyai beberapa jenis essential oil yang membantu masalah penghadaman. Contohnya, Lemongrass, Anise, Ginger, Fennel dan sebagainya.

Selain itu, terdapat bahan lain yang menjadikan produk ini dalam bentuk balm. Namun, kesemuanya berasaskan bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia terlarang seperti paraben dan SLS.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Feedback Pengguna T Rub

balm hat kuning tu, pakai kat perut best! anak saya boleh berak hari-hari dah. kalau tak, sebelum ni meragam, perut tak kot. Sebab tak berak

-Puan Azimah, Pengguna Tasneem Naturel, Malaysia

alhamdulillah selepas guna balm tasneem anak saya dah kurang sembelit. mudah dia untuk proses membuang air besar. terima kasih ye.

-Puan Fariza, Pengguna Balm Tasneem, Malaysia
Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Umi nak bagi feedback. T Rub memang bagus. Sekarang Aira dah tak sembelit. Berak 2 kali sehari banyak.

– Mama Aira, Pengguna T Rub, Malaysia

alhamdulillah, dengan izin Allah. Rasi. Berak dah semalam dan pagi ni.

-Pengguna T Rub, Malaysia

Untuk dapatkan balm T Rub dari Tasneem Naturel, boleh terus Whatsapp saya untuk konsultansi atau buat belian di Shopee.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

5 Cara Mengatasi Anak Sembelit

Kebanyakan Mak Ayah memang tidak sampai hati setiap kali melihat anak sembelit. Muka merah padam meneran, mata berair, dan ada juga anak kecil menangis setiap kali nak membuang.

Paling menyayat hati apabila anak kecil menjadi trauma apabila terasa sakit perut untuk membuang. Sebelum mengetahui cara mengatasi, jom kita baca dulu simptom anak yang sedang mengalami sembelit ini.

Tanda-tanda anak sedang mengalami sembelit

Tidak semua anak yang tidak membuang setiap hari di kategori sebagai sembelit. Namun, jika mereka tidak membuang pada tempoh yang masa yang lama atau ‘lari’ dari hari yang sepatutnya mereka membuang, mungkin anak kalian sedang mengalami sembelit.

Ini simptom yang perlu diambil perhatian oleh Mak dan Ayah.

1. Meragam
2. Tidak selesa
3. Bahagian abdomen keras
4. Meneran sambil menangis
5. Najis keras dan berketul-ketul

Kebiasaan sembelit terjadi apabila usia anak menjangkau 6 bulan dan ke atas. Ini kerana mereka sudah diperkenalkan dengan makanan pejal. Meminum air tanpa perasa adalah jalan terbaik untuk mengelakkan terjadinya sembelit.

Jika anak kalian sembelit, ini beberapa tips untuk mengatasi anak sembelit.

Cek pengambilan diet harian anak

Disebabkan menu harian anak kecil kerap berubah, Mak dan Ayah perlu menyediakan diet yang seimbang. Contohnya dalam setiap hidangan menu, perlu ada karbohidrat, serat/bijirin dan protein.

Disarankan beri juga buah-buahan yang mengandungi air yang tinggi, contohnya buah naga, betik, oren, dan avocado.

Sedia maklum, ada beberapa jenis makanan akan menyerap banyak air dan ia akan menyebabkan najis menjadi keras. Oleh itu, pengambilan diet harian anak perlu seimbang untuk mengelak terjadinya sembelit.

Senaman

Salah satu cara senaman yang boleh melegakan sembelit anak kecil adalah cycling. Ataupun maksudnya melakukan pergerakan kaki dengan cara kayuhan (seperti berbasikal). Ia membantu merangsang pergerakan najis di dalam usus.

Sapu Balm/Minyak

Selain itu, boleh juga cuba balm bayi atau minyak telon untuk mengatasi masalah sembelit pada anak kecil. Di dalam balm ini ada bahan yang sesuai dan bagus serta baik untuk perut seperti orange, serai dan bergamot.

Dengan menggunakan balm T Rub dari Tasneem Naturel ini, Mak dan Ayah oleh membuat urutan “I LOVE YOU”. Teknik urutan ini adalah yang terbaik apabila bayi kalian mengalami sembelit, atau kembung(kolik). Boleh klik sini untuk dapatkan balm ini dengan segera.

Lihat video untuk mendapatkan gambaran lebih jelas cara mengatasi anak sembelit dengan urutan pada perut bayi.

Latih anak untuk membuang secara berkala

Ada juga sesetengah anak kecil sanggup menahan perasaan untuk membuang air besar kerana leka bermain, takut untuk ke tandas, dan tidak selesa menggunakan tandas selain di rumah sendiri. Jadi, ia akan menyebabkan susah untuk meneran akibat najis terkumpul terlalu banyak.

Oleh itu, Mak Ayah perlu ada jadual ataupun tempoh masa yang berkala untuk anak membuang. Ia akan mengurangkan risiko trauma yang dialami oleh anak kecil akibat daripada kesakitan yang dialami semasa mereka membuang air besar.

Amalkan makanan probiotik

Probiotik adalah bakteria baik di dalam usus yang membantu sistem percernaan sentiasa sihat. Oleh itu, amalkan makanan probiotik, iaitu prebiotik, yang membantu melembutkan najis.

Contoh prebiotik utama adalah susu ibu. Jadi, Mak perlu makan yang tinggi prebiotik untuk anak sihat ususnya. Selain itu, sumber makanan yang tinggi prebiotik adalah bawang putih mentah, bawang merah mentah, dan arabic gum.

Mak dan Ayah perlu ingat, sembelit pada bayi adalah perkara biasa. Lebih-lebih lagi apabila mereka baru diperkenalkan dengan makanan pejal. Ini kerana badan mereka sedang belajar menyesuaikan dan menguruskan makanan baru.

Namun, perlu juga mendapatkan rawatan doktor jika sembelit anak menjadi lebih teruk sehingga najis berdarah atau anak pengsan.

Dengan perhatian Mak dan Ayah serta rawatan yang baik, anak kecil kalian akan membuang air besar dengan mudah dan tetap.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Setiap awal tahun, pasti ada kisah-kisah comel anak kecil menangis ke taska. Samada yang merengek di rumah ataupun ada juga setibanya di taska, lagi kuat raungannya. Betul, ini adalah satu proses dan pengalaman baru kepada anak kalian.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Ia juga merupakan perubahan besar untuk anak itu sendiri yang mana belum pernah dijaga oleh orang lain. Selain itu, emosi Mak dan Ayah juga turut terkesan lebih-lebih lagi tidak pernah berpisah sebelum ini dengan anak kecil.

Namun, Mak dan Ayah perlu tahu bahawa menghantar anak ke taska atau tadika adalah pembuka langkah ke arah anak menjadi lebih berdikari dan tidak selalu melekat pada Mak dan Ayah saja.

Baca Info : 5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Calm Time Balm menenangkan emosi anak menangis ke taska

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Calm Time Balm ini adalah salah satu balm Tasneem Naturel yang berfungsi untuk memberi kesan rileks dan tenang. Balm ini sesuai untuk anak kecil yang selalu meragam atau menangis.

Balm ini mempunyai essential oil yang membantu menenangkan sistem saraf yang menegang akibat ketidakstabilan emosi seperti menangis. Balm ini juga dikatakan ajaib sebab dapat mendiamkan anak kecil yang suka meragam.

Baca Info : Jenis Tantrum Si Comel

Jom tengok apa bahan yang ada di dalam balm ini.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Chamomile

  • aroma menenangkan
  • tinggi antioksida
  • membantu menyokokng sistem imunisasi

Minyak pati Frankinsence

  • memperlahankan aktiviti sistem saraf dengan memberi rasa rileks
  • meningkatkan mood mengantuk bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur
  • membaiki mood supaya lebih stabil dan fokus yang lebih baik
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Bergamot

  • dapat mengurangkan ketegangan otot
  • aroma yang segar merangsang ketenangan dan rasa rileks dalam diri
  • bertindak sebagai antiseptik; dapat mempercepatkan penyembuhan luka
  • membantu merawat pelbagai masalah kulit

Minyak pati Geranium

  • mengurangkan kemurungan
  • melegakan tekanan
  • mengimbangi hormon
  • melancarkan perdaran darah
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Lavendar

  • membuat diri berasa tenang dan mood rileks
  • membantu meningkatkan emosi yang stabil

Minyak pati Marjoram

  • minyaknya bersifat menenangkan
  • menyokong sistem imun
  • memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular
  • menstabilkan aliran darah

Untuk mendapatkan balm Tasneem Naturel bagi mengatasi masalah anak menangis ke taska, boleh hubungi Whatsapp saya atau buat belian terus melalui Shopee. .

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema