1. Screening pakaian yang sekurang-kurangnya 6 bulan tidak pernah dipakai. 2. Sediakan beg plastik bersih atau storage box yang sesuai untuk memasukkan pakaian tersebut. 3. Sebaiknya kategorikan setiap pakaian mengikut jenis pakaian. Contoh: seluar jeans, seluar slack, baju kurung, baju kemeja, tshirt. 4. Lipat sebaik mungkin, simpan dan label pada setiap plastik atau box tersebut.

Bagi sesetengah Mak, mereka berasa memotong kuku bayi adalah satu cabaran hebat. Mana tidaknya, jari halus dan lembut merisaukan Mak. Selain itu, anak kecil juga tidak boleh diam, bertambah susah proses memotong kuku. Jangan risau, Mak. Saya ada beberapa tips untuk memudahkan acara memotong kuku anak untuk Mak yang baru kali pertama ingin lakukannya. Kebiasaannya

Sambil tengok tv, Adelia bermain dengan lidahnya. Tiba-tiba dia menjerit. “Mama, kenapa lidah Kakak ada biji-biji?” “Kakak baru tahu ke?” “Tak tahu” “Haa, tu lah bentuk lidah. Memang macam tu dan kasar kalau kita pegang. Tu tanda lidah kita sihat.” Saya pun terus terlintas untuk melukis gambar lidah dan berkongsi fungsi lidah. Gambarnya seperti di

Agak kerap kita melihat anak kecil selalu meraung, menangis, mengamuk, menghentak kaki di pasaraya. Tidak kurang juga ada anak kecil yang berguling-guling di lantai. Dah macam kena rasuk pun ada. Ini terjadi kerana kemahuan mereka untuk mendapatkan barang yang diingini tidak dipenuhi. Akibat malu dengan orang sekeliling yang memandang, Mak dan Ayah terpaksa turuti permintaan

Selalu sangat anak kecil mengamuk atau merengek secara tiba-tiba. Jom cek anak kalian dalam kategori mengamuk atau tantrum yang mana satu. 1. Mengamuk cari perhatian. Ini yang kerap terjadi. Orang-orang tua cakap mengada-ada. Contohnya, anak kecil kalian tengah bermain dengan mood yang tenang. Tapi anak tadi mengganggu kalian ketika menjawab telefon. 2. Mengamuk yang ada

Pernah tak berada dalam situasi ini: Kalian di dapur sedang memasak lauk tengah hari. Manakala anak pula bermain di ruang tamu. Kemudian kalian memberi arahan pada anak untuk mengemas permainannya, sedangkan sebelum itu anak tengah makan. Kalian selesai urusan di dapur, dan menjengah keluar. Permainan bersepah dan masih tidak dikemas. Kalian harus bersabar dan fikir