5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi

Minyak wangi ni bagi saya ia menjadi popular bukan sebab boleh mengatasi bau badan. Namun, ia boleh menginjakkan semangat. Jadi, ia bukan lah keperluan, tapi kemestian yang wajib ada untuk semua orang. Terasa macam seperti tidak lengkap keluar rumah tanpa semburan minyak wangi.

Jom selongkar sebab perlu guna minyak wangi dalam aktiviti harian kalian.

Meningkatkan Mood Mengikut Persekitaran

Cuba kalian bayangkan, jika mengantuk dan rasa lemau, pasti kalian mencari kopi yang boleh memberi tenaga, kan? Begitu juga dengan semburan minyak wangi. Ia akan mengembalikan kesegaran tubuh badan kalian.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Semburan perfume boleh mengubah mood

Aroma dalam perfume boleh memainkan peranannya mengikut bahan yang digunakan.

Perfume juga mencerminkan mood kalian dalam menyelesaikan rutin harian. Terdapat pelbagai jenis aroma yang berbeza yang boleh menggambarkan mood kalian; sedih, nakal, malu, gembira. Jadi, kalian perlu mengenalpasti perfume yang bakal dipakai untuk menentukan mood seharian.

Perfume Menambahkan Keyakinan Diri

Kebiasaannya kalau kalian berbaju baru, atau gaun cantik, tahap keyakinan kalian tinggi, kan. Sama juga jika kalian memakai minyak wangi. Ia akan meningkatkan keyakinan diri tanpa perlu risau dengan masalah bau badan.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Minyak wangi membuatkan si pemakai berasa lebih yakin

Aroma yang harum membuatkan si pemakai berasa lebih yakin apabila berdepan dengan orang ramai.

Bayangkan kalau kalian terlupa spray perfume untuk ke pejabat, nak bersalam laga-laga pipi dengan kawan-kawan pun rasa was-was, kan. Oleh itu, kalian perlu berwangi-wangian untuk menambahkan keyakinan.

Merangsang Keintiman Suami Isteri

Hubungan suami isteri bertambah intim

Point yang ini hanya untuk mereka yang sudah berkahwin saja tau. Kalian boleh menggunakan minyak wangi untuk meningkatkan hormon seksual. Di rumah pun boleh sentiasa wangi untuk orang yang tersayang.

Aroma mengasyikkan boleh mencipta kebahagiaan suami isteri.

Jadi, kalian boleh cuba buat pilihan perfume tertentu untuk sentiasa mewujudkan sifat kasih sayang di rumah. Usahlah kalian sembur perfume waktu nak keluar rumah saja tau. Inilah rahsia kebahagiaan alam rumah tangga. Haha.

Haruman Mampu Mengimbau Memori

Aroma sangat berperanan dalam mencipta kenangan. Setiap badan akan menghasilkan bau tersendiri dan perfume yang digunakan juga boleh membezakan setiap personaliti. Masakan tidak seseorang itu mampu rindukan bauan yang dipakai oleh pasangan.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Terkenang memori lalu saat ku cium aroma itu

Setuju tak dengan statement ni? Confirm naik thumbs up kan! Hihi.

Selain itu, terdapat sebahagian wanita yang memakai minyak wangi yang sama dengan ibu mereka. Ia bertujuan untuk menghidupkan kenangan lalu bersama ibu. Itulah sentimental value yang ada.

Ingin Kesan Aromaterapi

Terdapat minyak wangi yang bukan sahaja memberi aroma yang harum yang boleh menutup bau badan. Malah ia boleh memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai. Dan, sudah tentu keperatusan minyak pati yang digunakan adalah sangat tinggi.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Sabreen keluaran Tasneem Naturel yang memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai

Perfume aromaterapi boleh membantu kalian berasa tenang dan emosi berada dalam keadaan yang stabil.

Contohnya adalah bau lavender dapat mengatasi masalah kemurungan yang dihadapi oleh sesetengah wanita selepas bersalin. Selain itu, ia juga membantu mengurangkan insomnia.

Disebabkan ini jugalah yang mengakibatkan ada sesetengah penggemar minyak wangi berasa ‘ketagih’ untuk menambah koleksi perfume yang mereka suka.

Jadi diharapkan 5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi ini dapat menyedarkan kalian kepentingan untuk menyembur perfume samada di rumah mahupun di luar rumah.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ramai yang telah melakukan kesalahan besar dalam memakai minyak wangi! Keharuman perfume tidak kekal lama hanya kerana cara kalian memakainya – sembur minyak wangi di pergelangan tangan kiri kemudian menekapnya dengan pergelangan tangan kanan, itu adalah salah!

Saya tahu ada antara kalian suka kumpul perfume berjenama, simpan duit dan berusaha untuk mendapatkan minyak wangi terbaik, jadi janganlah membazir walau setitik pun minyak wangi itu.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ini 5 tips minyak wangi kekal harum sepanjang hari dan membuatkan kalian berasa sentiasa segar.

Namun, kalian perlu tahu minyak wangi terdiri daripada 3 notes (lapisan). Top note (lapisan atas) adalah bauan pertama yang kalian hidu (biasanya akan hilang selepas 20 minit). Middle note (lapisan tengah) adalah bauan yang lebih ketara (wujud selepas 15 minit). Base note (lapisan dasar) adalah bauan yang paling kuat dan kekal lama.

Jadi, jika kalian ingin minyak wanyi kekal harum sehingga base note, ikuti tips ini.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Lembapkan Kulit Sebelum Sembur Minyak Wangi

Haruman kekal berpanjang apabila ia disembur pada kawasan berminyak. Pastikan kulit kalian telah bersedia dan lembapkannya dengan losyen sebelum spray minyak wangi. Kalian hanya perlu pastikan losyen tersebut tanpa wangian (unscented), jika tidak ia akan bercampur bau dengan perfume dan aroma itu akan bertukar.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Kenalpasti Point Untuk Sembur

Semburan pada kawasan yang lembap pada kulit boleh membuatkan ia harum dan wangi pada jangka masa yang lebih lama. Untuk lebih spesifik, kalian boleh sembur pada kawasan nadi, kerana ada pembuluh darah yang berada di atas permukaan kulit.

Contoh point ini di pergelangan tangan, siku, leher, dada, belakang lutut, buku lali dan kelangkang. Pada point nadi ini, akan berlaku tindakbalas secara semulajadi dan membantu aroma menguap (evaporate) dari kulit.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Sapu Vaseline Pada Point Nadi

Sedia maklum, untuk kekal wangi sepanjang hari, kalian perlu melembapkan kulit. Jadi, cadangannya adalah lapisi sedikit vaseline pada point di kulit untuk ia ‘mengunci’ aroma.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Aroma ‘Keras’ Lebih Kekal Lama

Ada sesetengah orang gemar minyak wangi berbau lembut. Selain itu lebih suka perfume yang lebih keras. Aroma lembut seperti citrus atau jasmine akan meruap lebih cepat kerana molekulnya lebih kecil. Manakala aroma seperti kayu atau musk akan ‘mix’ dengan kulit kalian lebih lama.

Jadi, tidak hairanlah perfume lelaki lebih tahan lama baunya berbanding perfume wanita. Namun, perfume Tasneem Naturel adalah unisex dan boleh juga dipakai oleh kanak-kanak. Perfume Tasneem Naturel juga diperbuat daripada batang, bunga dan daun ros. Sebab itu lah, aromanya juga kekal berpanjangan.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Simpan Perfume Di Dalam Almari

Elakkan meletakkan botol perfume kalian di kawasan yang terdedah dengan cahaya. Ini kerana molekul dan aroma minyak wangi itu akan rosak. Jadi, langkah yang betul adalah menyimpan botol perfume dalam almari atau tempat yang gelap.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Reminder!

Jika haruman kalian sudah hilang semasa lunchtime, ingat kembali cara kalian memakainya dan DON’T DAB!

Semoga perfume hacks ini dapat memberi info pada kalian semua.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Perfume atau minyak wangi adalah campuran aroma dan bahan tertentu sebagai ‘pengikat ikatan’ untuk memberi bau yang selesa kepada tubuh badan. Pendek cerita, nak bagi badan kalian bau wangi dan harum.

Ada sesetengah orang begitu fanatik dan sensitif dengan minyak wangi samada dari segi bentuk botol, kepekatan pati minyak, jenis haruman, ketahanan bau, harga dan sebagainya.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Namun, pernah tak kalian mempunyai pengalaman di mana semasa menyembur minyak wangi terasa perit dan menyengat di hidung sampai terbersin?

Ia merupakan tindakbalas badan kalian terhadap bauan tersebut. Jika kalian mengalami respon sebegini, perfume tersebut menggunakan wangian sintetik.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perbandingan wangian sintetik dan wangian semulajadi

Dan, disebabkan itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk terbaharu iaitu minyak wangi. Perfume ini tidak sama dengan mana-mana minyak wangi yang ada di pasaran samada antarabangsa atau tempatan mahupun ‘inspired’. Wangian ini, essential oil perfume, dicipta sendiri oleh Founder Tasneem Naturel.

Ia diberi nama Rouzan dan Sabreen. Kedua-dua minyak wangi ini menggunakan ros sebagai bahan utama pembuatannya. Untuk Rouzan, wangiannya berasaskan kelopak, batang dan daun bunga ros. Manakala bunga ros, vanila dan patchouli adalah bahan wangian untuk Sabreen.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Rouzan dan Sabreen

Minyak Wangi Tasneem Naturel ini dikategorikan dalam kumpulan Parfum di mana 40% kepekatan cecair adalah bersumberkan pati minyak wangi. Maksudnya bahan tambahan untuk mengubah kualiti kepekatan itu sedikit.

Oleh disebabkan minyak wangi ini diperbuat daripada bahan semulajadi, Sabreen dan Rouzan ini macam ‘hidup’. Makin lama pakai, makin harum bau dia. Ala-ala connected dengan alam semula jadi. Hehe.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Cara Membuat Aromatherapy Perfume

Perfume ini juga dikenali sebagai minyak wangi aromaterapi. Apabila kalian menggunakan Sabreen dan Rouzan ini, ia bukan saja memberi bau yang wangi dan menyenangkan, malah beri kesan terapi. Essential oil daripada ros akan menyerap masuk ke dalam badan dan berfungsi untuk menenangkan hormon tubuh badan. Kesannya adalah si pemakai akan berasa rileks dan tenang sepanjang masa.

Sudah ramai yang menggunakan perfume ini. Rata-rata memberitahu minyak wangi Tasneem Naturel ini setanding dengan bauan antarabangsa.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Jika kalian ingin dapatkan Minyak Wangi Aromaterapi keluaran Tasneem Naturel, boleh hubungi ejen berdekatan atau Whatsapp +6017 984 5321 untuk membuat pesanan.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

Setiap Mak yang disahkan mengandung tentu sangat teruja dan tidak sabar untuk menyediakan barang keperluan bayi. Sehabis baik kalian tentu nak menjadi yang terbaik untuk setiap anak yang bakal lahir nanti.

Kelengkapan bayi adalah barang yang paling seronok untuk dibeli atau ‘window shopping’. Hal ini kerana terdapat pelbagai brand, pilihan dan warna yang menarik di pasaran. Contoh barang keperluan bayi adalah napkin, set pakaian, lampin pakai buang (diaper), kain bedung, dan peralatan jagaan harian bayi.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi yang comel begini tidak sepatutnya terdedah dengan produk yang mengandungi bahan kimia terlarang

Dalam keterujaan Mak membeli dan menyediakan keperluan bayi, harus diingatkan untuk membaca label dan bahan digunakan dalam produk bayi. Sedia maklum, kulit bayi sangat lembut, sensitif dan ‘fragile’ amat tidak sepatutnya terdedah dengan bahan kimia yang berbahaya.

Disebabkan keprihatinan terhadap Mak dan Ayah yang mementingkan nilai kesihatan bayi, Tasneem Naturel telah melancarkan produk jagaan harian bayi dan kanak-kanak, iaitu Set Baby Spa.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi pun feeling-feeling nak berspa

Set ini mudah diangkut bersama semasa ‘travel’ kerana saiz setiap botol adalah kecil, 30ml sahaja. Ia juga dianggap ‘trial pack’ dan sesuai untuk Mak dan Ayah yang baru ingin mencuba item ini.

Kesemua item dalam Set Baby Spa ni mengandungi essential oil yang akan memastikan bayi sentiasa tenang, selesa dan beroleh tidur yang lena. Ia penting untuk pertumbuhan kesihatan seseorang bayi.

Set Baby Spa ini mempunyai 3 item yang mewakili langkah jagaan yang teratur.

#Langkah Pertama – Mandian Seluruh Badan (Head To Toe)

Waktu mandi adalah masa yang terbaik untuk memantau perkembangan deria bayi. Pada waktu ini, bayi berpeluang untuk menyentuh, melihat, menghidu dan mendengar. Mandian Baby Spa boleh diratakan ke seluruh badan. Ia diformulasikan dengan bahan semulajadi yang bebas daripada paraben, SLS yang boleh mengakibatkan keradangan pada kulit bayi.

#Langkah Kedua – Mengurut Bayi (Massage Oil)

Tahukah kalian, melalui sentuhan dapat merangsang perkembangan, komunikasi dan pembelajaran si anak kecil? Bayi akan memberi respon yang baik dengan senyuman apabila Mak membelai pipinya dan menggosok lembut belakang badannya. Saat istimewa inilah yang akan mencipta ‘bonding‘ antara Mak dan anak.

Dalam set baby spa ini juga disediakan panduan teknik mengurut bayi, khas untuk Mak yang baru pertama kali ingin mengurut bayi kalian. Apabila dah diurut secara rutin, ia pasti menjadi momen yang ditunggu-tunggu oleh si anak kecil.

#Langkah Ketiga – Melembapkan Kulit Bayi (Losyen)

Penjagaan kulit bayi harus dititikberatkan. Ia mudah menjadi kering apabila terdedah dengan cuaca persekitaran. Pemakaian losyen yang dirumuskan dengan bahan semulajadi ini dapat mengelakkan kulit luka dan melecet jika berlaku geselan.

Saya akan berasa sangat bangga kerana produk Set Baby Spa ini dimiliki oleh setiap Mak di luar sana. Ia akan menjadi sebahagian daripada detik istimewa dalam hari kalian yang sibuk dengan urusan kerja, dan dapat meluangkan masa mengeratkan ikatan kasih sayang dengan si manja.

Yang penting, ia produk berasaskan bahan semulajadi dan Mak tidak perlu ragu-ragu untuk menggunakan pada bayi. Untuk dapatkan Set Baby Spa ini boleh hubungi saya +60179845321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Pengedar Tasneem Naturel Johor Bahru

Hari ini kita berkenalan dengan ejen Tasneem Naturel yang jauh nun di selatan tanah air, Johor Bahru. Namanya Farha. Farha merupakan seorang Eksekutif Kanan Hartanah di sebuah syarikat pemaju. Farha mempunyai 3 orang anak iaitu Faatih, Khaleeda dan Ferhaad.

Pengedar Tasneem Naturel Johor Bahru

Farha gemar memuatnaik di laman sosialnya tentang perbualan bersama anak perempuan tunggalnya, Khaleeda dengan hashtag dialogmisskhaleeda.

Walaupun Farha mempunyai pekerjaan tetap, tetapi Farha mempunyai minat mendalam dalam perniagaan online. Perniagaan pertama Farha adalah perniagaan tudung custom made jenamanya sendiri iaitu Lil’AisyaRisya.

Farha gigih menerima tempahan, mereka design dan menjahit tudung mengikut citarasa pembeli. Suatu pekerjaan yang leceh dan memakan masa yang lama. Namun, sejak melahirkan anaknya yang kedua, aktiviti menjahit tudung ini terpaksa dikurangkan akibat kengkangan masa.

Malam pertama cubaan menggunakan Sleep Time, Farha mampu tidur lena hingga ke pagi! Subhanallah!

Farha lantas mencuba Calm pada anak sulungnya yang mild autism, T Rub pada Khaleeda yang memang ada masalah berak sembelit, CF Rub ketika anak-anaknya demam selsema dan Skeenz apabila digigit nyamuk. Alhamdulillah kesemua balm Tasneem Naturel ini serasi dengan Farha sekeluarga.

Lantas apabila terdapat promo menjadi ejen pada akhir Julai 2018, Farha tanpa teragak-agak mendaftar menjadi pengedar tasneem naturel dan kini giat menyebarkan kebaikan produk Tasneem Naturel kepada orang lain.

Jika ingin dapatkan balm Tasneem Naturel di kawasan sekitar Johor Bahru, boleh hubungi Farha di Whatsapp. Ataupun boleh juga jenguk kedai Farha di Shopee. Jika ada masa terluang, meh singgah di FB Page Tasneem Naturel Johor Bahru.

Pengedar Tasneem Naturel Seberang Perai

Assalamualaikum dan selamat berkenalan.

Nama saya Salina binti Yahaya atau lebih mesra dengan panggilan Ina sahaja. Saya berumur 29 tahun. Saya merupakan anak ke lima daripada lapan orang adik beradik. Saya menetap di Pulau Pinang bersama keluarga. Saya mempunyai seorang cahaya mata perempuan yang berumur 3 tahun. Sementara nak membesar ni bermacam-macam telatahnya.

Pengedar Tasneem Naturel Seberang Perai

Ina bekerja sebagai Pembantu Am di sebuah kilang swasta di kawasan perindustrian Juru. Dah berkhidmat selama 6 tahun, agak lama juga lah sebab tu boleh bertahan sehingga kini. Tiada kerja lain selain itu yang Ina lakukan. Zero lah katakan. Ingin mencuba tapi rasa takut sebab tidak pernah menceburi sebarang bisnes online.

Hobi Ina paling simple tapi agak rengah lah juga nak lakukan. Tidak semua Mak suka lakukan. Hehe. Suka sangat memasak, pantang saja jumpa resepi baru pasti nak cuba. Bab mengemas rumah ni kita aja yang lakukan. Kalau suami yang buat, mula rasa tidak puas hati. Haha.

Masa yang terluang akan dihabiskan bersama-sama keluarga. Apa yang penting ibu bapa diutamakan selagi mereka masih ada. Bila ada masa terluang ina serta keluarga selalu beriadah bersama-sama. Sama ada keluar membeli-belah mahupun berkelah.

Pertama kali menceburi bisnes online pada tahun 2018. Masa tu tak berapa serius sebab ingin mencuba aja. Itu pun kosong-kosong pengetahuan tentang bisnes online.

Mula mengenali Tasneem Naturel melalui Facebook. Sebab ada terbaca post yang mengatakan sesiapa yang ingin buat kerja part time dengan untung bersih RM 12. Waktu tu terus timbul rasa minat dan ingin mencuba yang semakin mendalam. Bak kata pepatah “tidak kenal maka tidak cinta”.

Pada Julai 2018, bulan pertama menjadi agen setelah berjaya mendaftar diri menjadi pengedar Tasneem Naturel yang sah di sekitar Penang. Ataupun lebih tepat di kawasan Bukit Minyak, Seberang Perai, dan Simpang Ampat.

Untuk mendapat balm Tasneem Naturel boleh hubungi Ina di Whatsapp. Jika ada masa yang terluang bolehlah singgah di IG Ina, Anak Ceria dan Sihat dan FB Salina Yahaya. Sebarang perkhidmatan pembelian balm secara COD, boleh sahaja dialu-alukan, di sekitar Bukit Minyak dan Simpang Ampat.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Setiap pasangan Mak dan Ayah mendambakan tidur malam yang lena. Namun, ia hanyalah impian semata-mata apabila kalian sudah mempunyai anak kecil. Hihi.

Kerapkali dapat rungutan daripada Mak dan Ayah yang terpaksa bersengkang mata pada malam hari kerana ada anak yang susah tidur malam. Kadang-kadang tu, bayi yang selalu terjaga malam dan susah untuk tidur semula.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Kalian juga begini?

Jangan risau ia adalah satu proses yang normal. Tetapi, harus diambil langkah agresif supaya anak kecil tidak terbiasa dengan jadual tidur sebegitu. Ia boleh menganggu perkembangan emosi anak itu sendiri.

Sleep Time Balm bukan ubat tidur

Balm Sleep dari Tasneem Naturel ini berfungsi untuk memudahkan anak kecil tidur dengan lena. Dan, ia bukanlah ubat tidur.

Balm ini mengandungi minyak pati dari tumbuhan yang terpilih untuk membantu meningkatkan dan menstabilkan hormon tidur-jaga dalam badan anak kecil.

Salah satu essential oil yang digunakan adalah lavendar. Fungsi lavendar sudah diketahui umum iaitu memberi ketenangan secara semulajadi.

Selain itu, Cedar, Vetiver, Ylang Ylang, Marjoram dan Oren, antara minyak pati yang digunakan untuk membantu anak kecil supaya tidur lebih lena, nyenyak dan lama.

Sleep Time ini didatangkan dengan 3 bentuk – balm, mandian, roll on – yang berbeza tekstur. Ia membantu untuk memudahkan para Mak menggunakan Sleep Time ini mengikut keselesaan semasa.

Sleep Time Roll On

Menimbulkan mood tenang dan selesa sebelum tidur

Ia menggalakkan rehat yang secukupnya dan memberi kepuasan semasa tidur

Sleep Time Body Wash

Sesuai digunakan sebelum anak masuk tidur.

Ia memberi pengalaman mandi dengan perasaan yang tenang dan tidak mengeringkan kulit.

Sleep Time Balm

Mudah dibawa travel hanya perlu tumpang sedikit ruang kecil di dalam handbag vogue Mak.

Perlu dicalit sedikit sahaja sudah mencukupi. Sapu pada bahagian yang disarankan.

Apa kata pengguna Sleep Time dari Tasneem Naturel?

Percubaan kedua malam tadi..ok sangat. mood nak tidur, anak ok je lepas sapu sleep balm tu nyenyak sampai pagi. Tak terjaga pon, tak meragam macam selalu.

– Pengguna Sleep Time Balm, Malaysia

Anak saya dah lepas makan, nak tidur.Urut kaki, belakang telinga, terus tidur. Lama tidur, dari 8.30 malam hingga 6.56 pagi.

– Puan Zue

Alhamdulillah, lepas beli balm, anak dah tak meragam malam. Lena je tidur. Berjaga malam pun sekali dua je untuk susu. Pastu lena balik.

Dah habis nanti, boleh repeat order lagi.

– Pengguna Balm Tidur, Malaysia

Jika kalian ingin dapatkan balm Sleep Time ini , RM49, boleh klik terus pada gambar Whatsapp di bawah ini

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Ramai di kalangan Mak yang risau dengan biji-biji merah halus yang muncul pada bayinya. Ye lah, Mak mana yang boleh tahan tengok dan dengar anak kecil mereka merengek dan tidak selesa.

Kebanyakan bayi yang baru lahir kulit mereka sangat lembut, halus dan gebu. Namun, kulit nipis ini terlalu sensitif dengan sebarang perubahan. Baru saja discaj wad, naik bintik-bintik. Ataupun dipanggil dengan ruam bayi.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Selalunya anak kecil tak tahan dengan panas dan peluh mereka. Akibatnya naik merah-merah gatal, di bahagian pelipat contohnya leher, siku, pipi, peha dan sebagainya.

Jenis Ruam Bayi

  1. Cradle cap
  2. Ekzema
  3. HFMD
  4. Hives
  5. Jerawat neonatal
  6. Ruam susu
  7. Ruam lampin
  8. Ruam panas

Kadang-kadang ada Mak yang acuh tak acuh untuk mencuba krim-krim ruam di pasaran. Bukan apa, risau dengan bahan yang digunakan di dalam krim tersebut. Mungkin ada bahan kimia terlarang dan pewangi yang sintetik.


Ruam susu pada pipi membuatkan bayi tidak selesa dan Mak Ayah perlu cari cara menghilangkan ruam secepat mungkin

Antara bahan kimia yang perlu dijauhi dan dikhuatiri boleh menyebabkan iritasi pada kulit adalah paraben, triclosan, mineral oil dan sebagainya.

Rawat Ruam Dengan Skeenz

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Tasneem Naturel telah mengeluarkan 1 balm khas untuk merawat kulit sensitif, Skeenz. Ia berasaskan bahan semulajadi dan essential oil terpilih khusus untuk menyelesaikan masalah gatal-gatal pada kulit.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm ini menjadi pilihan ramai Mak dan Ayah yang prihatin dengan nilai kesihatan anak masing-masing. Skeenz diperakui selamat dan ada kelulusan daripada KKM.

Vitamin E, Argan Oil, Sunflower Seed Oil, Rosemary, Beeswax, Shea Butter, Olus Oil dan Blackcurrant Oil ini adalah bahan yang banyak membantu dalam merawat kulit supaya kembali pulih sedia kala. Dan, yang penting bahan premium ini selamat digunakan oleh bayi yang mempunyai kulit sensitif.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm Skeenz ini sesuai untuk masalah kulit seperti ekzema pada bayi, ruam susu, ruam di muka, ruam lampin, ruam di badan, kulit melecet, kulit sensitif, gatal akibat kena gigitan nyamuk dan sebagainya. Ini antara respon Mak dan Ayah yang pernah guna balm Skeenz.

Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Ni masa hari ke5 pakai skeenz. So, sekarang jangan cakap lah. Kulit my princes dah flawless.

– Pengguna Skeenz, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Tengok ni (gambar pertama) sebelum pakai Skeenz. (Gambar kedua) ni gambar selepas 6 hari pakai Skeenz.

-Pengguna Skeenz, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Memang elok pakai, kalau kena gigit nyamuk ke, kesan merah tu mudah hilang. Anak biras tak boleh kena habuk, mesti naik merah-merah. Guna Skeenz je sapu mesti hilang.

– Mama Baby, Malaysia
Hilangkan Ruam Bayi Secara Semulajadi dengan Balm Skeenz

Balm Skeenz ni tidak panas dan tidak pedih walaupun digunakan oleh bayi seawal lahir. Sesuai digunakan 2 kali sehari pada setiap kali selepas mandi.

Balm ini boleh didapati melalui agen sah Tasneem Naturel di seluruh Malaysia. Untuk tempahan secara online boleh klik button di bawah, +6017 984 5321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kluang

Aimi Azam nama glamor yang selalu digunakan dalam media sosial. Anak kelahiran negeri Pahang ini kini menetap di Kluang, Johor. Bekerja sebagai seorang pensyarah di sebuah IPTA di Kluang. Aimi juga merupakan seorang ibu anak dua dan menjalankan perniagaan online sejak 4 tahun lalu.

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kluang
Inilah saya, Puan Aimi, seorang pensyarah di Kluang

Jika dilihat di dalam Facebook dan Instagramnya, Aimi gemar berkongsi mengenai hal-hal aktiviti bersama keluarga terutama keletah-keletah anak-anaknya atau Aimi gemar menceritakan halnya bersama para pelajar nya di kolej. Aimi juga seorang yang suka membaca, dan menonton CD movie.

Minat di dalam perniagaan telah mula bertapak sedari Aimi menuntut di universiti di utara tanah air. Kemampuan keluarga yang terbatas untuk membantu menampung yuran pengajian menggalakkan Aimi mencari alternatif tersendiri untuk membiayai yuran.

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kluang
Antara koleksi buku yang Aimi miliki buat masa sekarang

Bermula dengan mengambil upah kecil-kecilan membuat frame 1000 pieces jig saw puzzle kerana minat Aimi yang sangat tegar dengan permainan tersebut.

Kemudian Aimi mula mengambil upah sebagai ‘editor’ assignment kepada teman-teman sekampus. Katanya mungkin kerana sikap Aimi yang terlalu ‘cerewet’ dan ‘details’ dalam memeriksa dan membuat tugasan. Perniagaan ini paling mendapat sambutan ketika Aimi menyambung peringkat Sarjana sebagai ‘editor’ pelajar-pelajar Ijazah.

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kluang

Gambar kenangan semasa Aimi menyambung pelajaran di peringkat sarjana

Perniagaan online Aimi bermula dengan cubaan menjual handbag tetapi bertahan dalam setahun sahaja kerana komitmen terhadap pekerjaan tetap. Kemudian, menyambung semula 2 tahun lalu dengan perniagaan barangan bayi secara dropship.

Aimi menyertai banyak jenis dropship barangan bayi dari pelbagai agen, ia telah memberi cabaran kepada Aimi. Salah satunya adalah kerugian yang terpaksa ditanggung kerana kesilapan supplier.

Dalam tempoh tekanan itulah, Aimi mula ternampak iklan pencarian dropship yang dibuka dengan yuran serendah RM20 sahaja, pada ketika itu. Tertarik dengan iklan yang dinyatakan, Aimi menyertai group tersebut melalui Whatsapp Group.

Bermulalah perkenalan mengenai balm Tasneem Naturel. Bertindak dengan mencuba 1 set balm Tasneem Naturel, Aimi mula jatuh hati menjadi agen Tasneem Naturel apabila salah satu balm telah berkesan kepada anaknya yang mengalami sembelit. Dengan niat ingin berkongsi manfaat bersama, Aimi sebarluaskan kebaikannya melalui bisnes ini.

Oleh itu, bermula Disember 2017, Aimi mendaftar menjadi Pengedar Tasneem Naturel yang sah sekitar kawasan Kluang dan Batu Pahat.

Untuk dapatkan balm Tasneem Naturel di kawasan sekitar Kluang, boleh hubungi Aimi di Whatsapp. Ataupun boleh juga jenguk kedai Aimi di Shopee. Jika ada masa terluang, meh singgah di FB Page Tasneem Kluang.

Urutan Untuk Atasi Bayi Selsema

Saat paling sukar yang yang ditempuhi oleh kebanyakan Mak dan Ayah muda ialah bayi mereka selsema untuk pertama kali. Apabila hidung tersumbat, bayi akan berasa tidak selesa dan mengalami masalah untuk menyusu.

Memang tidak duduk senang kalian melihat bayi serba tidak kena. Nak diberi ubat, tidak digalakkan kerana masih kecil. Jadi, untuk mengawal emosi anak kecil, Mak dan Ayah perlu duduk bertenang dan sentiasa berada dengan bayi.

Ada beberapa langkah mudah untuk beri anak kecil selesa walaupun dalam keadaan hidung tersumbat.

Boleh rujuk gambar sebagai panduan urutan. Cara urutan untuk atasi bayi selsema ni sangat mudah dan tidak mengambil masa yang banyak.

Selain itu, Mak digalakkan untuk menggunakan minyak telon ataupun balm bayi agar anak kecil berasa selesa dan tenang semasa proses mengurut.

Langkah 1

Tuang sedikit minyak ke tapak tangan, atau calit balm bayi Tasneem Naturel, kemudian gosok pada dada anak kecil. Lakukan urutan dalam bentuk jantung, simbol love. Urutan juga perlu dibuat dalam keadaan lembut dan penuh kasih sayang.

Semasa mengurut dan melakukan pergerakan bentuk love pada dada bayi, Mak boleh menenangkan bayi dengan dodoian lagu kegemarannya.

Langkah 2

Kali ini, pada dada anak kecil, buatkan pergerakan tangan yang menyilang. Urutan ini berganti-ganti, tangan kanan disilang ke dada kanan bayi, manakala tangan kiri disilang ke dada kiri bayi, dan terus ke bawah dada.

Langkah 3

Dengan menggunakan 2 jari telunjuk, letakkan pada bahagian atas hidung. Lakukan urutan dengan lembut dan perlahan-perlahan dari atas ke bahagian bawah mata.

Kemudian, sambung terus pergerakan ke belakang telinga dan akan berhenti di leher.

Langkah ini perlu diulang sebanyak 3 kali.

Langkah Tambahan

Tiarapkan posisi badan anak kecil supaya mudah untuk mengurut di bahagian belakang dada. Sebaiknya anak kecil tidak berbantal dan hanya ditiarapkan di atas kain alas yang lembut. Ia sebagai langkah berjaga-jaga supaya tidak tertutup bahagian pernafasannya.

Mak boleh mula melakukan jenis urutan bentuk love yang sama pada bahagian belakang dada bayi.

Mak dan Ayah boleh tonton video berdurasi 1 minit ini untuk lebih memahami teknik urutan untuk atasi bayi selsema.

Selesai urutan untuk atasi bayi selsema. Mudah saja, kan? Apabila bayi hidung tersumbat, atau selsema, Mak dan Ayah boleh melegakannya dengan mempraktikkan cara urutan ini.

Semoga perkongsian urutan untuk atasi bayi selsema ini dapat memberi manfaat kepada ramainya Mak dan Ayah. Sebagai seorang Mak, saya memahami bagaimana situasi sebenar menjaga anak kecil semasa mereka tidak sihat.

Kalian pernah mencuba cara urutan ini, jom kongsikan pengalaman di sini.