3 Kelemahan Berbisnes Secara Dropship

3 Kelemahan Berbisnes Secara Dropship

Saya berharap kalian sudah pun membaca 3 Tips Cara Jadi Agen Dropship sebelum ini. Dalam artikel berkenaan ada memberi info berkaitan dengan maksud bisnes dropship dan kelebihannya.

Namun, tidak semua bisnes secara dropship indah-indah belaka. Ada kekurangannya. Tapi kalian tidak perlu risau, setiap kekurangan pasti ada cara penyelesaiannya.

Jom kita cek kelemahan berbisnes secara dropship.

Sukar akses

Kebanyakan bisnes yang menjalankan sistem dropship tidak memberi kebenaran kepada ejen dropship untuk akses produk. Jadi, akan berlaku kekeliruan kuantiti sebenar stok.

Berkemungkinan pada sebelah paginya, supplier memberitahu ada 100 unit. Tetapi di sebelah petang hanya tinggal 30 unit, dan kemudian sudah pun sold out. Oleh itu, kalian perlu membiasakan diri dengan perubahan ketidakpastian sebegini.

Namun, ada beberapa bisnes, seperti Tasneem Naturel , yang menggunakan sistem dan membenarkan dropshipper untuk akses dan memeriksa bilangan item.

Baca Info : Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Keuntungan kecil

Sedia maklum, dropship memang mendapat keuntungan yang sedikit. Tidak seperti pengedar/reseller/stokis.

Oleh itu, kalian sebagai ejen dropship harus menggandakan jualan untuk mendapat keuntungan yang besar.

Tak feeling menjual

Saya sendiri pernah alami satu perasaan yang tersekat apabila menjual produk yang tiada di depan mata. Hehe. Jadi, saya akan cuba mengumpul modal dan beli produk secara borong dengan supplier. Ia lebih menguntungkan.

Atau pun, sebelum menjadi dropship, kalian boleh cuba servis daripada supplier. Contohnya, membeli dan meminta supplier membuat penghantaran. Baru lah kalian tahu tentang servis dan produknya.

Selain itu, kalian dan supplier harus ada satu kepercayaan antara satu sama lain.

Mia Sowi,
Pernah terasa tergugat semasa bisnes dropship.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Setuju tak kalau saya cakap , ramai Mak rasa teruja sehingga tersengih lebar kalau dengar baby atau anak kecil melepaskan angin atau kentut? Hehe. Itu tanda perut anak selesa dan tiada masalah.

Namun, jika anak kecil susah membuang atau perut kembung, memang boleh membawa kerisauan pada Mak. Sebab itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk pengganti minyak telon, diberi nama T Rub.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Balm T Rub cukup digemari oleh ramai Mak kerana ia tidak melekit dan tidak panas. Jadi tiada kebimbangan untuk megurut dan menyapu balm ini pada perut bayi atau anak kecil.

Balm ini juga sesuai untuk melegakan perut kembung, sembelit, dan membuang angin gelora dalam perut bayi. Mak disarankan membuat urutan manja ‘I Love U’ untuk memastikan perut anak lebih selesa.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Essential Oil Bahan Utama Dalam T Rub

T Rub keluaran Tasneem Naturel ini mempunyai beberapa jenis essential oil yang membantu masalah penghadaman. Contohnya, Lemongrass, Anise, Ginger, Fennel dan sebagainya.

Selain itu, terdapat bahan lain yang menjadikan produk ini dalam bentuk balm. Namun, kesemuanya berasaskan bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia terlarang seperti paraben dan SLS.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Feedback Pengguna T Rub

balm hat kuning tu, pakai kat perut best! anak saya boleh berak hari-hari dah. kalau tak, sebelum ni meragam, perut tak kot. Sebab tak berak

-Puan Azimah, Pengguna Tasneem Naturel, Malaysia

alhamdulillah selepas guna balm tasneem anak saya dah kurang sembelit. mudah dia untuk proses membuang air besar. terima kasih ye.

-Puan Fariza, Pengguna Balm Tasneem, Malaysia
Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Umi nak bagi feedback. T Rub memang bagus. Sekarang Aira dah tak sembelit. Berak 2 kali sehari banyak.

– Mama Aira, Pengguna T Rub, Malaysia

alhamdulillah, dengan izin Allah. Rasi. Berak dah semalam dan pagi ni.

-Pengguna T Rub, Malaysia

Untuk dapatkan balm T Rub dari Tasneem Naturel, boleh terus Whatsapp saya untuk konsultansi atau buat belian di Shopee.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

5 Cara Mengatasi Anak Sembelit

Kebanyakan Mak Ayah memang tidak sampai hati setiap kali melihat anak sembelit. Muka merah padam meneran, mata berair, dan ada juga anak kecil menangis setiap kali nak membuang.

Paling menyayat hati apabila anak kecil menjadi trauma apabila terasa sakit perut untuk membuang. Sebelum mengetahui cara mengatasi, jom kita baca dulu simptom anak yang sedang mengalami sembelit ini.

Tanda-tanda anak sedang mengalami sembelit

Tidak semua anak yang tidak membuang setiap hari di kategori sebagai sembelit. Namun, jika mereka tidak membuang pada tempoh yang masa yang lama atau ‘lari’ dari hari yang sepatutnya mereka membuang, mungkin anak kalian sedang mengalami sembelit.

Ini simptom yang perlu diambil perhatian oleh Mak dan Ayah.

1. Meragam
2. Tidak selesa
3. Bahagian abdomen keras
4. Meneran sambil menangis
5. Najis keras dan berketul-ketul

Kebiasaan sembelit terjadi apabila usia anak menjangkau 6 bulan dan ke atas. Ini kerana mereka sudah diperkenalkan dengan makanan pejal. Meminum air tanpa perasa adalah jalan terbaik untuk mengelakkan terjadinya sembelit.

Jika anak kalian sembelit, ini beberapa tips untuk mengatasi anak sembelit.

Cek pengambilan diet harian anak

Disebabkan menu harian anak kecil kerap berubah, Mak dan Ayah perlu menyediakan diet yang seimbang. Contohnya dalam setiap hidangan menu, perlu ada karbohidrat, serat/bijirin dan protein.

Disarankan beri juga buah-buahan yang mengandungi air yang tinggi, contohnya buah naga, betik, oren, dan avocado.

Sedia maklum, ada beberapa jenis makanan akan menyerap banyak air dan ia akan menyebabkan najis menjadi keras. Oleh itu, pengambilan diet harian anak perlu seimbang untuk mengelak terjadinya sembelit.

Senaman

Salah satu cara senaman yang boleh melegakan sembelit anak kecil adalah cycling. Ataupun maksudnya melakukan pergerakan kaki dengan cara kayuhan (seperti berbasikal). Ia membantu merangsang pergerakan najis di dalam usus.

Sapu Balm/Minyak

Selain itu, boleh juga cuba balm bayi atau minyak telon untuk mengatasi masalah sembelit pada anak kecil. Di dalam balm ini ada bahan yang sesuai dan bagus serta baik untuk perut seperti orange, serai dan bergamot.

Dengan menggunakan balm T Rub dari Tasneem Naturel ini, Mak dan Ayah oleh membuat urutan “I LOVE YOU”. Teknik urutan ini adalah yang terbaik apabila bayi kalian mengalami sembelit, atau kembung(kolik). Boleh klik sini untuk dapatkan balm ini dengan segera.

Lihat video untuk mendapatkan gambaran lebih jelas cara mengatasi anak sembelit dengan urutan pada perut bayi.

Latih anak untuk membuang secara berkala

Ada juga sesetengah anak kecil sanggup menahan perasaan untuk membuang air besar kerana leka bermain, takut untuk ke tandas, dan tidak selesa menggunakan tandas selain di rumah sendiri. Jadi, ia akan menyebabkan susah untuk meneran akibat najis terkumpul terlalu banyak.

Oleh itu, Mak Ayah perlu ada jadual ataupun tempoh masa yang berkala untuk anak membuang. Ia akan mengurangkan risiko trauma yang dialami oleh anak kecil akibat daripada kesakitan yang dialami semasa mereka membuang air besar.

Amalkan makanan probiotik

Probiotik adalah bakteria baik di dalam usus yang membantu sistem percernaan sentiasa sihat. Oleh itu, amalkan makanan probiotik, iaitu prebiotik, yang membantu melembutkan najis.

Contoh prebiotik utama adalah susu ibu. Jadi, Mak perlu makan yang tinggi prebiotik untuk anak sihat ususnya. Selain itu, sumber makanan yang tinggi prebiotik adalah bawang putih mentah, bawang merah mentah, dan arabic gum.

Mak dan Ayah perlu ingat, sembelit pada bayi adalah perkara biasa. Lebih-lebih lagi apabila mereka baru diperkenalkan dengan makanan pejal. Ini kerana badan mereka sedang belajar menyesuaikan dan menguruskan makanan baru.

Namun, perlu juga mendapatkan rawatan doktor jika sembelit anak menjadi lebih teruk sehingga najis berdarah atau anak pengsan.

Dengan perhatian Mak dan Ayah serta rawatan yang baik, anak kecil kalian akan membuang air besar dengan mudah dan tetap.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Setiap awal tahun, pasti ada kisah-kisah comel anak kecil menangis ke taska. Samada yang merengek di rumah ataupun ada juga setibanya di taska, lagi kuat raungannya. Betul, ini adalah satu proses dan pengalaman baru kepada anak kalian.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Ia juga merupakan perubahan besar untuk anak itu sendiri yang mana belum pernah dijaga oleh orang lain. Selain itu, emosi Mak dan Ayah juga turut terkesan lebih-lebih lagi tidak pernah berpisah sebelum ini dengan anak kecil.

Namun, Mak dan Ayah perlu tahu bahawa menghantar anak ke taska atau tadika adalah pembuka langkah ke arah anak menjadi lebih berdikari dan tidak selalu melekat pada Mak dan Ayah saja.

Baca Info : 5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Calm Time Balm menenangkan emosi anak menangis ke taska

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Calm Time Balm ini adalah salah satu balm Tasneem Naturel yang berfungsi untuk memberi kesan rileks dan tenang. Balm ini sesuai untuk anak kecil yang selalu meragam atau menangis.

Balm ini mempunyai essential oil yang membantu menenangkan sistem saraf yang menegang akibat ketidakstabilan emosi seperti menangis. Balm ini juga dikatakan ajaib sebab dapat mendiamkan anak kecil yang suka meragam.

Baca Info : Jenis Tantrum Si Comel

Jom tengok apa bahan yang ada di dalam balm ini.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Chamomile

  • aroma menenangkan
  • tinggi antioksida
  • membantu menyokokng sistem imunisasi

Minyak pati Frankinsence

  • memperlahankan aktiviti sistem saraf dengan memberi rasa rileks
  • meningkatkan mood mengantuk bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur
  • membaiki mood supaya lebih stabil dan fokus yang lebih baik
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Bergamot

  • dapat mengurangkan ketegangan otot
  • aroma yang segar merangsang ketenangan dan rasa rileks dalam diri
  • bertindak sebagai antiseptik; dapat mempercepatkan penyembuhan luka
  • membantu merawat pelbagai masalah kulit

Minyak pati Geranium

  • mengurangkan kemurungan
  • melegakan tekanan
  • mengimbangi hormon
  • melancarkan perdaran darah
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Lavendar

  • membuat diri berasa tenang dan mood rileks
  • membantu meningkatkan emosi yang stabil

Minyak pati Marjoram

  • minyaknya bersifat menenangkan
  • menyokong sistem imun
  • memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular
  • menstabilkan aliran darah

Untuk mendapatkan balm Tasneem Naturel bagi mengatasi masalah anak menangis ke taska, boleh hubungi Whatsapp saya atau buat belian terus melalui Shopee. .

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Anak kecil sinonim dengan batuk dan selsema. Dari segi positif, ia menguatkan imunisasi dalam tubuh badan anak. Ini kerana dalam tubuh sudah ada antibodi yang tercipta dek kuman tersebut. Jadi, apabila anak kecil terkena sekali lagi jangkitan kuman yang sama, badan mampu melawan kembali.

Namun, yang menjadi tidak berapa syok adalah penyakit ini berpanjangan. Kadang tu bersambung-sambung. Selesai selsema, batuk pula menjelma, lepas tu menjadi takungan kahak pula di peparu. Memang sebagai Mak dan Ayah kalian akan berasa tidak selesa dengan keadaan begitu. Apatah lagi si kecil yang rimas dengan hidung berhingus dan sukar bernafas.

Baca Info : Tepuk Percussion Bantu Buang Kahak Bayi

CF Rub ubat semulajadi untuk batuk dan selsema bayi

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Balm Tasneem Naturel ini berfungsi untuk melegakan batuk dan mengeringkan selsema. CF Rub ini membantu anak kecil bernafas dengan sempurna dan tiada gangguan kahak.

CF Rub ini didatangkan dengan 3 bentuk – balm, mandian, roll on – yang berbeza tekstur. Ia membantu untuk memudahkan para Mak menggunakan CF Rub ini mengikut keselesaan semasa.

CF Rub ini dianggap magik oleh ramai pengguna. Apakah bahan semulajadi di dalam kandungan balm ini? Check it out!

Minyak Pati Oren

  • kaya dengan antioksida d-limonene
  • membantu menghapuskan toksin dalam badan
  • membantu lebih fokus dan produktif
  • meningkatkan mood cergas
  • menyingkirkan kemurungan dan stress

Minyak Pati Tea Tree

  • antibiotik yang sangat hebat
  • dikenali sebagai minyak pertolongan cemas
  • rembesan minyak merawat virus dan bakteria
  • menyegarkan pernafasan
  • melegakan selsema, batuk dan asthma
Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Minyak Pati Cypress

  • menghapuskan kahak yang terkumpul di paru-paru dan saluran pernafasan
  • merupakan ejen anti-bakteria

Minyak Pati Eucalyptus

  • di kenali dengan minyak kayu putih
  • popular dalam mencairkan kahak
  • resepi bahan yang merawat alahan dan resdung
  • memberi tindakbalas dengan mukus untuk mengurangkan rembesan lendir

Minyak Pati Frankinsence

  • memperlahankan aktiviti saraf dengan memberi mood relaks
  • meningkatkan kualiti tidur, emosi yang stabil dan fokus lebih baik

Minyak Pati Lavendar

  • meningkatkan emosi yang tenang dan stabil
  • meningkatkan mood tidur
  • sesuai untuk insomnia

Untuk mendapatkan balm Tasneem Naturel bagi hilangkan batuk, kahak dan selsema bayi, boleh hubungi Whatsapp saya

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Mak harus bijak dan menyedari bila anak kecil akan mengamuk. Jadi, kalian perlu mengenali tanda dan bersedia jika anak mula membuat perangai. Ia juga di kenali dengan tantrum.

1) BERTENANG.

Ha, mula-mula sekali Mak kena kekal bersikap bertenang seawal anak buat perangai. Kekadang tu, memang akan berasa serabut, tertekan dengan suara anak yang menjerit, menangis dan sebagainya. Tapi sebagai seorang yang dewasa, kita kena kawal emosi. Langkah yang bagus untuk bertenang adalah menarik nafas sedalam-dalamnya, tahan seketika dan hembus melalui mulut perlahan-lahan. Ulang sebanyak 3 kali.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
bertenang semasa anak tantrum

2) CUBA PUJUK.

Apabila dah bersedia dan emosi sendiri terkawal, boleh mula menghampiri anak. Lakukan touch bonding seperti pegang dan dukung anak kecil. Dalam waktu ini, cuba slow talk dengan mereka. Bersembang dan menjadi pendengar setiap apa yang anak bicarakan adalah jalan yang terbaik.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
memujuk mengatasi anak tantrum

3) ALIHKAN FOKUS ANAK.

Ada banyak kes di mana aksi mengamuk dan tantrum ini berlaku di pasaraya. Jika anak masih kecil, kalian boleh cuba mengubah perhatiannya.

Contohnya, anak menangis sebab minta permainan. Angkat anak dan dukung bawa ke tempat lain sambil berlari-lari anak. Pasti anak tersenyum dan melupakan kehendaknya tadi.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
perlu cekap dalam mengalih fokus anak yang tantrum

4) SISTEM GANJARAN.

Mak dan Ayah perlu kreatif. Dengan mewujudkan sistem ganjaran, mungkin anak akan lebih terkawal. Jika anak mula buat perangai atau keinginannya tidak memberi faedah, beri anak pilihan.

Katalah, pergi jalan-jalan melawat kawan lama. Mak dan Ayah sudah memesan pada anak supaya berkelakuan sopan dan menghormati tuan rumah. Dan anak kecil tadi baik dan behave, bagi mereka ganjaran sebab dia berusaha bertindak menjadi bagus.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
sistem reward juga berkesan untuk mengatasi tantrum

5) BIARKAN SAJA.

Ini adalah langkah paling akhir. Jika semua gaya di atas gagal, biarkan saja anak tu. Jika dipujuk pun, semakin menjadi-jadi, abaikan sahaja. Dah bosan nanti, diam lah anak. Tapi kena sentiasa pantau gerak geri anak.

Guna Calm Time dari Tasneem Naturel Untuk Mengawal Tantrum Anak Kecil

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Balm Calm Time dari Tasneem Naturel ini merupakan produk bayi yang memberi manfaat kepada Mak dan Ayah yang mempunyai anak kecil. Balm ini berasaskan essential oil dan campuran bahan semulajadi serta bebas bahan kimia terlarang.

Ramai yang sudah mengetahui kebaikan dan kelebihan essential oil di mana ia mudah meresap ke dalam kulit. Balm comel Tasneem Naturel ini sesuai untuk bayi lahir untuk mengelak dari meragam dan menangis. Ia juga membantu anak kecil menjadi tenang dan ceria.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Kelebihan balm Tasneem Naturel ini :

  • 100% natural product
  • berasaskan essential oil
  • disahkan selamat oleh KKM
  • tak panas dan tak melekit tetapi wangi
  • travel friendly

Penggunaan balm Tasneem Naturel yang berwarna hijau ini boleh di buat secara rutin harian iaitu selepas mandi. Boleh disapu pada tulang belakang, tapak kaki, nadi pergelangan tangan dan belakang telinga.

Untuk dapatkan Calm Time Balm ini boleh klik button whatsapp atau shopee.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Apa Itu Tantrum (Mengamuk)?

Agak kerap kita melihat anak kecil selalu meraung, menangis, mengamuk, menghentak kaki di pasaraya. Tidak kurang juga ada anak kecil yang berguling-guling di lantai. Dah macam kena rasuk pun ada.

Ini terjadi kerana kemahuan mereka untuk mendapatkan barang yang diingini tidak dipenuhi. Akibat malu dengan orang sekeliling yang memandang, Mak dan Ayah terpaksa turuti permintaan si anak tadi tanpa kerelaan.

Keadaan ini tidak hanya berlaku di pasaraya atau pada waktu tertentu. Kerap kali juga anak kecil melakukan aksi yang sama apabila berada di rumah. Rengekan, laungan, amukan, ketidakselesaan dan sebagainya semakin menjadi-jadi apabila dipujuk dan diberi perhatian.

Apa yang berlaku sebenarnya pada anak kecil itu?

Tantrum sebenarnya menzahirkan emosi anak kecil. Ia terjadi apabila perasaan anak dalam keadaan tidak stabil. Akibat perangai anak yang kerap tantrum, Mak dan Ayah resah, marah, malu dan tidak senang duduk apabila diperhati oleh orang sekeliling.

Terdapat juga Mak dan Ayah berkurung dalam rumah semata-mata tidak mahu dicop mempunyai anak yang degil dan nakal. Selain itu, mereka juga tidak mahu digelar sebagai tidak pandai mendidik anak.Ada pelangi akan menyinari!

Ada pelangi bakal menyinari!

Tidak perlu runsing! Tantrum ini juga adalah salah satu perkembangan anak kecil. Ia satu peringkat di mana anak-anak sedang memahami emosi dalam diri mereka.

Adegan ‘buat perangai’ ni selalunya akan bermula apabila usia anak menjangkau umur 2 tahun. Ia juga dikenali dengan Terrible Two. Fasa ini akan menjadi satu babak baru yang penting dalam kehidupan mereka. 

Ketika usia sebegini, Mak dan Ayah perlu membimbing anak kecil dengan mengawal emosi mereka. Di samping itu, menabur kasih sayang pada anak sepenuhnya tetapi tidak terlalu mengikut kehendak mereka.

Selain itu, tantrum terjadi kerana saraf anak kecil yang aktif dan menegang. Ia mengakibatkan mereka berasa tidak selesa dan tanpa sebab mereka akan mengekspresikan emosi. Essential oil atau minyak pati adalah jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi tantrum anak kecil.

tantrum mengamuk

Tasneem Naturel mengeluarkan satu balm berasaskan essential oil yang boleh digunakan untuk mengawal anak kecil yang sering tantrum, hiperaktif, autisme, letih yang melampau dan kuat merajuk. Balm bayi ini namanya Calm Time yang boleh menenangkan emosi anak dan mengurangkan ketegangan saraf yang aktif.

Begitulah, kesihatan emosi sangat penting. Hakikatnya, jika perasaan anak stabil, Mak dan Ayah juga lebih rileks dan mudah untuk menguruskan mereka.

Mak dan Ayah boleh lihat di sini untuk feedback mereka yang sudah menggunakan balm ini untuk anak yang selalu tantrum. Atau pun boleh terus hubungi +6017 984 5321.

Kaki Gores Tasneem Naturel

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel ini ada 9 hadiah menarik! Grand Prize sehingga Disember 2018 adalah Stroller GB Pockit. Best kan?

Macam mana nak masuk? Senang sangat syarat-syarat dia:

1. Beli mana-mana produk Tasneem Naturel
2. Gores pelekat hologram untuk mendapatkan kod unik
3. Scan QR Code menggunakan Apps QR Code Scanner atau Apps Facebook (sila search QR Code)
4. Masukkan maklumat diri beserta code unik yang telah digores
5. Hantar penyertaan anda!

Itu saja.

Tunggu apa lagi? Cepatlah sertai Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel sekarang!

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel
Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel

Jenis Tantrum Si Comel

Selalu sangat anak kecil mengamuk atau merengek secara tiba-tiba. Jom cek anak kalian dalam kategori mengamuk atau tantrum yang mana satu.

1. Mengamuk cari perhatian. Ini yang kerap terjadi. Orang-orang tua cakap mengada-ada.

Contohnya, anak kecil kalian tengah bermain dengan mood yang tenang. Tapi anak tadi mengganggu kalian ketika menjawab telefon.

2. Mengamuk yang ada alasan jelas. Ini memang taktik berstrategi yang telah dirancang dan menjadi rutin.

Contohnya, anak kecil akan merengek dan menangis setiap kali pergi pasaraya kerana nak permainan yang dilarang oleh kalian.

3. Mengamuk tidak mahu mengikut arahan. Aksi ini anak kecil kalian membantah atau tak nak mengubah aktiviti yang sedang dilakukan.

Contohnya, anak tidak mahu mengemas permainan, anak tidak mahu keluar dari bilik air sebab nak mandi dalam kolam, dan sebagainya.

Agaknya anak kalian dalam jenis tantrum yang mana satu? Hihi.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi

Setiap Mak dan Ayah perlu tahu dan pelajari teknik tepukan percussion ini. Ia adalah untuk membantu buang kahak bayi dan melegakan batuknya. Umum tahu, batuk terjadi kerana sistem badan ingin mengeluarkan lendir atau kahak di bahagian paru-paru.

Selain daripada nebulizer dan ubat, teknik buang kahak bayi ini juga adalah alternatif untuk melonggarkan kahak pada dinding peparu.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar hiasan (google) : anak kecil sedang menggunakan nebulizer

Di sini, saya ingin kongsi cara menepuk percussion untuk bantu buang kahak bayi dengan betul.

Ada 2 posisi tepukan percussion ini. Posisi meniarap dan posisi mengiring. Untuk bayi di bawah umur setahun, memadai dengan menggunakan 2 jari orang dewasa. Tepukan perlahan tetapi frekuensi laju.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi meniarap bantu buang kahak bayi

Teknik ini ialah posisi meniarap.

  1. Letakkan bantal di bawah perut bayi dan ia tidak terlalu tebal.
  2. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal supaya kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki ke atas. 
  3. Pastikan kaki lurus. 
  4. Pastikan mukanya dalam kedudukan yang selesa.
  5. Tepuk di bahagian belakang bayi di kiri dan kanan selama 10 hingga 15 minit.
Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi mengiring bantu buang kahak bayi

Teknik posisi mengiring.

  1. Tepukan dilakukan pada bahagian bawah sedikit dari ketiak dan atas sikit dari pusat selama 10 hingga 15 minit. 
  2. Lakukan cara yang sama untuk bahagian kiri.

Baca Info : Petua HIlangkan Batuk Bayi dan Kanak-kanak Tanpa Ubat

Untuk memudahkan proses mencairkan kahak, Tasneem Naturel ada mengeluarkan 1 balm khusus untuk masalah ini. CF Rub berfungsi untuk melegakan pernafasan bayi dan kanak-kanak yang selalu terkena jangkitan batuk, kahak, dan selsema.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
CF Rub membantu buang kahak bayi

Semoga artikel Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi ini dapat memberi idea kepada para Mak dan Ayah menyelesaikan masalah anak selama ini.

Jika berminat ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel ini, boleh call +6017 984 5321 atau klik button Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema