5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Mak harus bijak dan menyedari bila anak kecil akan mengamuk. Jadi, kalian perlu mengenali tanda dan bersedia jika anak mula membuat perangai. Ia juga di kenali dengan tantrum.

1) BERTENANG.

Ha, mula-mula sekali Mak kena kekal bersikap bertenang seawal anak buat perangai. Kekadang tu, memang akan berasa serabut, tertekan dengan suara anak yang menjerit, menangis dan sebagainya. Tapi sebagai seorang yang dewasa, kita kena kawal emosi. Langkah yang bagus untuk bertenang adalah menarik nafas sedalam-dalamnya, tahan seketika dan hembus melalui mulut perlahan-lahan. Ulang sebanyak 3 kali.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
bertenang semasa anak tantrum

2) CUBA PUJUK.

Apabila dah bersedia dan emosi sendiri terkawal, boleh mula menghampiri anak. Lakukan touch bonding seperti pegang dan dukung anak kecil. Dalam waktu ini, cuba slow talk dengan mereka. Bersembang dan menjadi pendengar setiap apa yang anak bicarakan adalah jalan yang terbaik.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
memujuk mengatasi anak tantrum

3) ALIHKAN FOKUS ANAK.

Ada banyak kes di mana aksi mengamuk dan tantrum ini berlaku di pasaraya. Jika anak masih kecil, kalian boleh cuba mengubah perhatiannya.

Contohnya, anak menangis sebab minta permainan. Angkat anak dan dukung bawa ke tempat lain sambil berlari-lari anak. Pasti anak tersenyum dan melupakan kehendaknya tadi.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
perlu cekap dalam mengalih fokus anak yang tantrum

4) SISTEM GANJARAN.

Mak dan Ayah perlu kreatif. Dengan mewujudkan sistem ganjaran, mungkin anak akan lebih terkawal. Jika anak mula buat perangai atau keinginannya tidak memberi faedah, beri anak pilihan.

Katalah, pergi jalan-jalan melawat kawan lama. Mak dan Ayah sudah memesan pada anak supaya berkelakuan sopan dan menghormati tuan rumah. Dan anak kecil tadi baik dan behave, bagi mereka ganjaran sebab dia berusaha bertindak menjadi bagus.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum
sistem reward juga berkesan untuk mengatasi tantrum

5) BIARKAN SAJA.

Ini adalah langkah paling akhir. Jika semua gaya di atas gagal, biarkan saja anak tu. Jika dipujuk pun, semakin menjadi-jadi, abaikan sahaja. Dah bosan nanti, diam lah anak. Tapi kena sentiasa pantau gerak geri anak.

Guna Calm Time dari Tasneem Naturel Untuk Mengawal Tantrum Anak Kecil

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Balm Calm Time dari Tasneem Naturel ini merupakan produk bayi yang memberi manfaat kepada Mak dan Ayah yang mempunyai anak kecil. Balm ini berasaskan essential oil dan campuran bahan semulajadi serta bebas bahan kimia terlarang.

Ramai yang sudah mengetahui kebaikan dan kelebihan essential oil di mana ia mudah meresap ke dalam kulit. Balm comel Tasneem Naturel ini sesuai untuk bayi lahir untuk mengelak dari meragam dan menangis. Ia juga membantu anak kecil menjadi tenang dan ceria.

5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Kelebihan balm Tasneem Naturel ini :

  • 100% natural product
  • berasaskan essential oil
  • disahkan selamat oleh KKM
  • tak panas dan tak melekit tetapi wangi
  • travel friendly

Penggunaan balm Tasneem Naturel yang berwarna hijau ini boleh di buat secara rutin harian iaitu selepas mandi. Boleh disapu pada tulang belakang, tapak kaki, nadi pergelangan tangan dan belakang telinga.

Untuk dapatkan Calm Time Balm ini boleh klik button whatsapp atau shopee.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
Please follow and like ME :

Apa Itu Tantrum (Mengamuk)?

Agak kerap kita melihat anak kecil selalu meraung, menangis, mengamuk, menghentak kaki di pasaraya. Tidak kurang juga ada anak kecil yang berguling-guling di lantai. Dah macam kena rasuk pun ada.

Ini terjadi kerana kemahuan mereka untuk mendapatkan barang yang diingini tidak dipenuhi. Akibat malu dengan orang sekeliling yang memandang, Mak dan Ayah terpaksa turuti permintaan si anak tadi tanpa kerelaan.

Keadaan ini tidak hanya berlaku di pasaraya atau pada waktu tertentu. Kerap kali juga anak kecil melakukan aksi yang sama apabila berada di rumah. Rengekan, laungan, amukan, ketidakselesaan dan sebagainya semakin menjadi-jadi apabila dipujuk dan diberi perhatian.

Apa yang berlaku sebenarnya pada anak kecil itu?

Tantrum sebenarnya menzahirkan emosi anak kecil. Ia terjadi apabila perasaan anak dalam keadaan tidak stabil. Akibat perangai anak yang kerap tantrum, Mak dan Ayah resah, marah, malu dan tidak senang duduk apabila diperhati oleh orang sekeliling.

Terdapat juga Mak dan Ayah berkurung dalam rumah semata-mata tidak mahu dicop mempunyai anak yang degil dan nakal. Selain itu, mereka juga tidak mahu digelar sebagai tidak pandai mendidik anak.Ada pelangi akan menyinari!

Ada pelangi bakal menyinari!

Tidak perlu runsing! Tantrum ini juga adalah salah satu perkembangan anak kecil. Ia satu peringkat di mana anak-anak sedang memahami emosi dalam diri mereka.

Adegan ‘buat perangai’ ni selalunya akan bermula apabila usia anak menjangkau umur 2 tahun. Ia juga dikenali dengan Terrible Two. Fasa ini akan menjadi satu babak baru yang penting dalam kehidupan mereka. 

Ketika usia sebegini, Mak dan Ayah perlu membimbing anak kecil dengan mengawal emosi mereka. Di samping itu, menabur kasih sayang pada anak sepenuhnya tetapi tidak terlalu mengikut kehendak mereka.

Selain itu, tantrum terjadi kerana saraf anak kecil yang aktif dan menegang. Ia mengakibatkan mereka berasa tidak selesa dan tanpa sebab mereka akan mengekspresikan emosi. Essential oil atau minyak pati adalah jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengatasi tantrum anak kecil.

tantrum mengamuk

Tasneem Naturel mengeluarkan satu balm berasaskan essential oil yang boleh digunakan untuk mengawal anak kecil yang sering tantrum, hiperaktif, autisme, letih yang melampau dan kuat merajuk. Balm bayi ini namanya Calm Time yang boleh menenangkan emosi anak dan mengurangkan ketegangan saraf yang aktif.

Begitulah, kesihatan emosi sangat penting. Hakikatnya, jika perasaan anak stabil, Mak dan Ayah juga lebih rileks dan mudah untuk menguruskan mereka.

Mak dan Ayah boleh lihat di sini untuk feedback mereka yang sudah menggunakan balm ini untuk anak yang selalu tantrum. Atau pun boleh terus hubungi +6017 984 5321.

Please follow and like ME :

Kaki Gores Tasneem Naturel

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel ini ada 9 hadiah menarik! Grand Prize sehingga Disember 2018 adalah Stroller GB Pockit. Best kan?

Macam mana nak masuk? Senang sangat syarat-syarat dia:

1. Beli mana-mana produk Tasneem Naturel
2. Gores pelekat hologram untuk mendapatkan kod unik
3. Scan QR Code menggunakan Apps QR Code Scanner atau Apps Facebook (sila search QR Code)
4. Masukkan maklumat diri beserta code unik yang telah digores
5. Hantar penyertaan anda!

Itu saja.

Tunggu apa lagi? Cepatlah sertai Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel sekarang!

Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel
Peraduan Kaki Gores Tasneem Naturel

Please follow and like ME :

Jenis Tantrum Si Comel

Selalu sangat anak kecil mengamuk atau merengek secara tiba-tiba. Jom cek anak kalian dalam kategori mengamuk atau tantrum yang mana satu.

1. Mengamuk cari perhatian. Ini yang kerap terjadi. Orang-orang tua cakap mengada-ada.

Contohnya, anak kecil kalian tengah bermain dengan mood yang tenang. Tapi anak tadi mengganggu kalian ketika menjawab telefon.

2. Mengamuk yang ada alasan jelas. Ini memang taktik berstrategi yang telah dirancang dan menjadi rutin.

Contohnya, anak kecil akan merengek dan menangis setiap kali pergi pasaraya kerana nak permainan yang dilarang oleh kalian.

3. Mengamuk tidak mahu mengikut arahan. Aksi ini anak kecil kalian membantah atau tak nak mengubah aktiviti yang sedang dilakukan.

Contohnya, anak tidak mahu mengemas permainan, anak tidak mahu keluar dari bilik air sebab nak mandi dalam kolam, dan sebagainya.

Agaknya anak kalian dalam jenis tantrum yang mana satu? Hihi.

Please follow and like ME :

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi

Setiap Mak dan Ayah perlu tahu dan pelajari teknik tepukan percussion ini. Ia adalah untuk membantu buang kahak bayi dan melegakan batuknya. Umum tahu, batuk terjadi kerana sistem badan ingin mengeluarkan lendir atau kahak di bahagian paru-paru.

Selain daripada nebulizer dan ubat, teknik buang kahak bayi ini juga adalah alternatif untuk melonggarkan kahak pada dinding peparu.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar hiasan (google) : anak kecil sedang menggunakan nebulizer

Di sini, saya ingin kongsi cara menepuk percussion untuk bantu buang kahak bayi dengan betul.

Ada 2 posisi tepukan percussion ini. Posisi meniarap dan posisi mengiring. Untuk bayi di bawah umur setahun, memadai dengan menggunakan 2 jari orang dewasa. Tepukan perlahan tetapi frekuensi laju.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi meniarap bantu buang kahak bayi

Teknik ini ialah posisi meniarap.

  1. Letakkan bantal di bawah perut bayi dan ia tidak terlalu tebal.
  2. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal supaya kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki ke atas. 
  3. Pastikan kaki lurus. 
  4. Pastikan mukanya dalam kedudukan yang selesa.
  5. Tepuk di bahagian belakang bayi di kiri dan kanan selama 10 hingga 15 minit.
Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
Gambar Hiasan (Google) : Tepukan posisi mengiring bantu buang kahak bayi

Teknik posisi mengiring.

  1. Tepukan dilakukan pada bahagian bawah sedikit dari ketiak dan atas sikit dari pusat selama 10 hingga 15 minit. 
  2. Lakukan cara yang sama untuk bahagian kiri.

Baca Info : Petua HIlangkan Batuk Bayi dan Kanak-kanak Tanpa Ubat

Untuk memudahkan proses mencairkan kahak, Tasneem Naturel ada mengeluarkan 1 balm khusus untuk masalah ini. CF Rub berfungsi untuk melegakan pernafasan bayi dan kanak-kanak yang selalu terkena jangkitan batuk, kahak, dan selsema.

Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi
CF Rub membantu buang kahak bayi

Semoga artikel Tepukan Percussion Bantu Buang Kahak Bayi ini dapat memberi idea kepada para Mak dan Ayah menyelesaikan masalah anak selama ini.

Jika berminat ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel ini, boleh call +6017 984 5321 atau klik button Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
Please follow and like ME :

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Belum terlambat untuk kalian menjadi sebahagian daripada pengedar Tasneem Naturel atau dikenali dengan TN Rangers!

Bermula 1 Disember 2018, modal yang diperlukan untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel adalah RM400.

Tapi ada banyak kelebihan yang kalian boleh dapat :

1. 20% keuntungan runcit
2. Bonus 5-25% dari jualan
3. 10 unit balm
4. Flyers
5. Coaching marketing

Pengedar Tasneem Naturel Diperlukan

Selain itu, dengan menjadi pengedar Tasneem Naturel, kalian akan mendapat  kos pos, ID, dan kad keahlian.

Best kan?

Dan paling best, pakej untuk menjadi pengedar Tasneem Naturel ini, kalian akan dapat bimbingan untuk memulakan bisnes hinggalah berjaya jana pendapatan impian.

Tapi kalian harus tahu, ia hanya bimbingan, bukan ‘pim pim pom’ magik, terus berjaya. Tidak! Hanya kalian sendiri yang akan merealisasikan impian itu.

Jadi, kalian boleh pilih nak sertai pengedar Tasneem Naturel dengan pilihan pakej ini dan hubungi saya segera di +60179845321.

Atau boleh juga klik link ini 

Mia Sowi,
Leader Tasneem Naturel

Please follow and like ME :

Aku tersentap!

MIA SOWI
MIA SOWI

Pagi ini terasa lebih bersemangat.

Syukur kerana malam tadi diberi kesempatan mengikuti kelas Bereskan Hatimu dari salah seorang Master Leader Tasneem Naturel.

Sangkaan awal ingat kelas teknikal. Rupanya kelas terapi memperbetulkan niat berbisnes.

Walauapapun BIG WHY atau TARGET atau VISION BOARD yang dilekatkan pada dinding untuk selalu dipandang, hanya satu saja niat yang perlu disemat dalam diri.

Aku berniaga kerana Allah. 
Aku ingin dipandang mulia oleh Allah. Aku nak bahagiakan anak, suami, keluarga hanya mahu Allah sayangi Aku.

Apabila Allah sayang kita, apa saja yang Dia nak beri, Dia akan beri. Jom kita perbaharui niat dan luruskan tujuan asal berbisnes.

Mia Sowi,
Tersentap!

Please follow and like ME :

7 Petua Hilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-Kanak Tanpa Ubat

Dalam masyarakat kita memang terkenal dengan pelbagai jenis petua. Lebih-lebih lagi para Mak yang selalu risau dengan kesihatan anak. Segala ikhtiar dan usaha dilakukan demi anak tercinta.

Dah jadi naluri seorang Mak yang tidak keruan melihat anak kecil yang kerap batuk dan selsema. Sehingga ada anak yang lemah tak bermaya. Macam-macam cara untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, asalkan tidak memudaratkan, semua akan dicuba.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Di sini ada 7 petua untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Para Mak boleh ikut petua ini dan pilih yang sesuai dengan anak.

1. Rehat secukupnya.

Sedia maklum, anak kecil kalau dah jatuh sakit, memang lemah dan tak bermaya. Kita yang dewasa ini tengok pun kasihan. Jadi, mereka perlu mendapatkan rehat yang secukupnya untuk hilangkan batuk tersebut. Salah satu langkah yang wajib diikuti adalah menjauhi kawasan awam dan tempat tumpuan ramai kerana ia melambatkan proses penyembuhan.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

2. Tepuk percussion

Teknik ini memudahkan pengeluaran kahak dari peparu. Cara ini untuk melonggarkan kahak yang melekat pada dinding paru-paru. Selain itu, step ini juga mempunyai skill yang perlu dikuasai oleh Mak dan Ayah. Boleh baca di sini untuk info lanjut.

3. Mandi lemon

Petua paling mudah adalah memandikan anak. Tapi bukan sebarang mandi tau. Mandi dengan rendaman dan perahan lemon. Cara mandian ini memberi kesegaran dan kelegaan pernafasan anak. Ia membantu mood anak kembali ceria dan rileks.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

4. Urutan

Anak kecil suka pada sentuhan. Jadi, berilah sebanyak mungkin sentuhan pada mereka sewaktu tidak sihat. Lagi best, jika sentuhan itu bersama urutan. Ia mampu memberi keselesaan pada anak kecil.

5. Sedut hingus

Rasanya setiap rumah wajib ada alat sedut hingus kan. Kalau dulu zaman Mak kita, sedut hingusnya macam pam tekanan darah yang doktor tu. hehe. Tapi sekarang penyedut hingus ni mempunyai tiub yang panjang. Dengan menggunakan alat khas ini, ia boleh mengeluarkan hingus kerana anak kecil tidak pandai menghembus cecair keluar.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

6. Jaga pemakanan

Semasa anak batuk dan selsema, diet pemakanan perlu dijaga rapi. Jika anak masih menyusu badan, Mak perlu mengawal segala jenis makanan. Ketika ini, disarankan mengambil ‘real food’ atau makanan berkhasiat menguatkan antibodi. Mak mungkin boleh menyediakan sup ayam, moi sup yang diletakkan tulang daging atau ayam, dan sebagainya. Elak makanan ringan dan berminyak.

7. Guna CF Rub

Tasneem Naturel mengeluarkan satu produk balm bayi bernama CF Rub. Balm ini sebagai langkah pantas untuk baik dari hidung tersumbat dan bunyi grohh grohh di dada. Ia mengandungi essential oil yang membantu hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak.

Selain masalah batuk dan selsema, ia bagus untuk mencairkan kahak dan mengawal suhu ketika anak kecil demam. Hanya perlu disapu pada hidung, dada, belakang dada dan tapak kaki.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Oh ya, jika kalian ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel, boleh whatsapp segera +6017 984 5321 atau klik di sini.

Please follow and like ME :