JALAN-JALAN CARI MAKAN : RESTORAN ASAM PEDAS & BBQ

Itu hari saya mengikut keluarga mertua ke Johor untuk memeriahkan acara konvokesyen adik ipar. Lama sangat dah tinggal aktiviti belajar di universiti ni. Sempat juga lah terimbau kenangan dulu-dulu masa waktu belajar. Hehe.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : ini tujuan asal, celebrate konvokesyen bapa saudara mereka ni

Selesai aktiviti konvokesyen, pada sebelah malamnya, kami sekeluarga sempat singgah di Restoran Asam Pedas & BBQ. Mula-mula ingat tipikal kedai makan yang menawarkan servis bbq. Ala, macam sedia pemanggang elektrik di atas meja. Haha.

Sekali tengok, 2 pintu rumah kedai dan corner yang panjang untuk restoran ni.

MIASOWI.COM
jalan-jalan cari makan : keadaan luar kedai

Lagi best, bahagian luar tu ada persekitaran yang sangat cantik, bersih dan menenangkan mata memandang. Siap tersilap, ingatkan di taman hijau. Hehe.

Restoran ni menerapkan landskap garden view untuk ruang bbq. Malam tu pergi agak tenang dan tak sibuk. Jadi, anak-anak memang seronok berlari sana sini. Tambah pula ada kolam hiasan kecil di tengah laman.

Ruang luar tu juga ada gazebo dan setiapnya ada set pemanggang mudah alih yang baranya telah dihidupkan terlebih dahulu.

Bahagian dalam restoran yang luas dan terdapat beberapa meja panjang dan bulat. Khas untuk pelanggan yang datang secara berkumpulan dan ramai.

Hiasan dalam kedai juga menarik, ada jala yang dibentangkan di ruang dinding. Selain itu, dipamerkan sekali sijil kebersihan kedai, tahap A. Jadi, tak perlu risau dengan kebersihannya tau.

Boleh lah cuci mata tengok hiasan dalaman kedai ni. Best tak?

Jika ada kelapangan, boleh singgah di restoran ini yang terletak di Taman Universiti, Skudai. Waktu operasi adalah 1030 pagi sehingga 11.30 malam.

JALAN-JALAN CARI MAKAN : RESTORAN TOK NAN

Kedai makan di Ipoh memang terkenal dengan gaya hipsternya. Tetapi ada satu restoran ini mengetengahkan ala-ala kampung.

Sebuah rumah kayu kampung berserta beberapa pangkin di halamannya benar-benar membuatkan kalian dapat melepaskan rindu dengan suasana kampung.

jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
memang terasa mood duk kat kampung
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
hah, siap ada pangkin lagi

Saya baru saja selesai COD balm Tasneem di sekitar Jelapang ni, disebabkan perut berkeroncong, itu yang boleh singgah restoran suasana ala kampung ni.

Tengok saja lah gambar-gambar ini, persekitaran malam tu tenang dan bercahaya. Tambahan pula dengan adanya lampu yang melintangi ruang makan berbumbungkan langit.

Terasa macam nak main bunga api seperti hari raya. Haha.

jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
surau turut disediakan di restoran toknan
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
signboard tersergam indah
jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
parking yang luas

Antara kemudahan yang disediakan adalah ruang parking kereta yang sangat luas. Selain itu, restoran ini mempunyai surau yang terbuka yang terletak bersebelahan dengan kawasan meletak kereta. Para pekerja pun sangat ramah dan tidak lokek senyuman.

Kedai makan gaya kampung ini bernama Restoran Tok Nan, Bandar Meru Raya. Ia terletak bersebelahan dengan Bulatan Amanjaya.

jalan-jalan cari makan : restoran tok nan
kaunter bayaran

Waktu operasi port makan ini dibuka setiap hari 12 tengah hari sehingga 12 malam kecuali Jumaat dibuka jam 3 petang.

Mia Sowi,
Rindu kampung!