Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiada yang menggembirakan Mak dan Ayah selain mendapat cahaya mata hasil daripada perkahwinan. Namun, terdapat banyak ilmu pengetahuan yang perlu digali oleh ibubapa untuk menguruskan bayi. Contohnya, penjagaan bayi seperti memandikan, menguruskan waktu tidur, dan keperluan sendawakan bayi baru lahir.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Sebelum saya berkongsi cara sendawakan bayi, ingin saya menyebarkan kebaikan sendawa pada bayi.

  1. Elak kembung perut bayi
  2. Memudahkan bayi mendapat tidur yang nyenyak
  3. Meningkatkan mood ceria dan aktif pada bayi

Dalam proses untuk menyendawakan bayi, Mak dan Ayah perlu banyak bersabar. Adakalanya, anak kecil memerlukan masa untuk ‘burp’ angin yang terperangkap di dalam badannya. Jom ikuti langkah-langkah ini.

Guna Bahu Untuk Sandarkan Bayi

Dengan menggunakan sebelah tangan, dukung bayi dan sandarkan kepalanya rapat ke bahu Mak. Sementara tangan sebelah lagi, gosok secara membulat dan tepuk dengan 3 jari secara lembut dan perlahan.

Teknik ini boleh dilakukan samada posisi duduk atau berdiri. Kemungkinan besar bayi akan jeluak(muak) atau muntah susu sedikit, jadi sediakan tuala kecil di bahu Mak untuk mengelakkan dari baju basah/kotor.

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Pangku Bayi Di Atas Riba

Cara kedua adalah meletakkan bayi di atas riba Mak dengan menggunakan lengan untuk menyokong dada bayi. Manakala jari tangan sebelah satu lagi untuk menepuk belakang badan bayi secara perlahan-lahan.

Lentokkan badan sedikit ke hadapan untuk memudahkan sendawa. Bagi memastikan keselamatan bayi baru lahir, pastikan leher dan kepalanya disokong.

Tiarapkan Bayi Di Atas Paha

Cara Sendawakan Bayi Baru Lahir

Tiarapkan bayi di atas paha Mak secara melintang dan sokong dadanya dengan sebelah tangan. Pastikan bahagian kepala lebih tinggi berbanding badannya. Manakala tangan satu lagi, usap belakang badan bayi secara naik dan turun.

Namun, berhenti menyendawakan bayi sekiranya bayi kelihatan resah atau menangis. Selain itu, untuk memudahkan proses sendawa, boleh menggunakan balm bayi tasneem. Ia mengandungi essential oil untuk membuatkan perut bayi lebih selesa.

Mak dan Ayah juga boleh mengikuti video ini untuk lebih memahami cara sendawakan bayi baru lahir. Semoga bermanfaat.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Setiap pasangan Mak dan Ayah mendambakan tidur malam yang lena. Namun, ia hanyalah impian semata-mata apabila kalian sudah mempunyai anak kecil. Hihi.

Kerapkali dapat rungutan daripada Mak dan Ayah yang terpaksa bersengkang mata pada malam hari kerana ada anak yang susah tidur malam. Kadang-kadang tu, bayi yang selalu terjaga malam dan susah untuk tidur semula.

Balm Tasneem Naturel Sesuai Untuk Bayi Yang Susah Tidur Malam

Kalian juga begini?

Jangan risau ia adalah satu proses yang normal. Tetapi, harus diambil langkah agresif supaya anak kecil tidak terbiasa dengan jadual tidur sebegitu. Ia boleh menganggu perkembangan emosi anak itu sendiri.

Sleep Time Balm bukan ubat tidur

Balm Sleep dari Tasneem Naturel ini berfungsi untuk memudahkan anak kecil tidur dengan lena. Dan, ia bukanlah ubat tidur.

Balm ini mengandungi minyak pati dari tumbuhan yang terpilih untuk membantu meningkatkan dan menstabilkan hormon tidur-jaga dalam badan anak kecil.

Salah satu essential oil yang digunakan adalah lavendar. Fungsi lavendar sudah diketahui umum iaitu memberi ketenangan secara semulajadi.

Selain itu, Cedar, Vetiver, Ylang Ylang, Marjoram dan Oren, antara minyak pati yang digunakan untuk membantu anak kecil supaya tidur lebih lena, nyenyak dan lama.

Sleep Time ini didatangkan dengan 3 bentuk – balm, mandian, roll on – yang berbeza tekstur. Ia membantu untuk memudahkan para Mak menggunakan Sleep Time ini mengikut keselesaan semasa.

Sleep Time Roll On

Menimbulkan mood tenang dan selesa sebelum tidur

Ia menggalakkan rehat yang secukupnya dan memberi kepuasan semasa tidur

Sleep Time Body Wash

Sesuai digunakan sebelum anak masuk tidur.

Ia memberi pengalaman mandi dengan perasaan yang tenang dan tidak mengeringkan kulit.

Sleep Time Balm

Mudah dibawa travel hanya perlu tumpang sedikit ruang kecil di dalam handbag vogue Mak.

Perlu dicalit sedikit sahaja sudah mencukupi. Sapu pada bahagian yang disarankan.

Apa kata pengguna Sleep Time dari Tasneem Naturel?

Percubaan kedua malam tadi..ok sangat. mood nak tidur, anak ok je lepas sapu sleep balm tu nyenyak sampai pagi. Tak terjaga pon, tak meragam macam selalu.

– Pengguna Sleep Time Balm, Malaysia

Anak saya dah lepas makan, nak tidur.Urut kaki, belakang telinga, terus tidur. Lama tidur, dari 8.30 malam hingga 6.56 pagi.

– Puan Zue

Alhamdulillah, lepas beli balm, anak dah tak meragam malam. Lena je tidur. Berjaga malam pun sekali dua je untuk susu. Pastu lena balik.

Dah habis nanti, boleh repeat order lagi.

– Pengguna Balm Tidur, Malaysia

Jika kalian ingin dapatkan balm Sleep Time ini , RM49, boleh klik terus pada gambar Whatsapp di bawah ini

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema