5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sudah menjadi trend masa kini, para Mak dan Ayah berlumba-lumba menyediakan atau menghadiahi anak kecil mereka dengan permainan yang merangsang minda.

Sebolehnya seawal umur 3 bulan, mereka sudah memperkenalkan bayi dengan permainan berbentuk pembelajaran (edutoys). Salah satunya adalah permainan berbentuk puzzle.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Sebenarnya ada banyak manfaat permainan puzzle yang boleh merangsang perkembangan bayi dan anak kecil. Pastikan Mak dan Ayah tahu manfaat bermain puzzle di bawah ini.

Penyelesaian masalah

Sepanjang tempoh menyiapkan jigsaw puzzle, anak-anak akan belajar berfikir dan menyusun strategi untuk menyelesaikan puzzle tersebut.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Proses ini melibatkan langkah penyelesaian masalah. Bagaimana nak letakkan kepingan demi kepingan yang sesuai dan tersusun. Latihan sebegini secara tak langsung boleh diaplikasikan dalam kehidupan harian.

Baca Info : 3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Koordinasi tangan dan mata

Ketika memegang setiap kepingan. Mata memerhati bentuk kepingan puzzle, manakala tangan cuba meletak pada tempat yang betul. Proses ‘trial and error’ yang terlibat ketika menyiapkan puzzle ini banyak merangsang pergerakan tangan dan mata.

5 Manfaat Permainan Jigsaw Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Merangsang kemahiran kognitif

Ada pelbagai puzzle yang direka dengan tema dan topik berbeza. Contohnya seperti abjad, nombor, kenderaan, buah-buahan dan sebagainya. Kepelbagaian puzzle ini boleh membantu anak kecil dalam memahami dengan tema dan topik puzzle tersebut.

Untuk menambahkan keseronokan pada anak, Mak dan Ayah perlu menyertai semasa mereka bermain puzzle ini. Mak dan Ayah juga boleh bercerita tentang tema yang berkaitan.

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Kemahiran sosial

Puzzle ini seronok jika dimain secara berkumpulan. Ia akan generate perbincangan di antara anak-anak ; contohnya di mana harus diletakkan kepingan puzzle, giliran siapa serta saling berkongsi kegembiraan apabila puzzle dapat disiapkan.

Saling berinteraksi ini dapat membantu mengukuhkan kemahiran sosial serta meningkatkan kemahiran bernegosiasi serta komunikasi yang berkesan.

Baca Info : Kelebihan Permainan Kolam Mandi Untuk Bayi

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Perkembangan motor halus

Motor halus melibatkan otot kecil seperti pergerakan tangan, pergelangan tangan dan jari. Ketika bermain puzzle, anak kecil akan cuba dan terdorong untuk memicit, menggenggam, mengasing serta berusaha memuatkan kepingan puzzle dalam slot yang sesuai. Justeru motor halus mereka bergerak aktif.

Sebab itulah Tasneem Naturel mengeluarkan kempen promosi belian yang ada free gift Puzzle Omar Hana. Memang sesuai untuk anak kecil yang menggunakan balm Tasneem Naturel ni.

Baca Info : Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

5 Manfaat Permainan Puzzle Merangsang Perkembangan Bayi

Puzzle Omar Hana ini ada 9 kepingan dan mudah disiapkan kerana gambar penuh turut disertakan di bahagian papan puzzle.

Puzzle ini sesuai dimainkan di peringkat awal pengenalan permainan puzzle kerana saiznya besar dan tebal. Selain itu, gambar animasi Omar Hana juga berwarna-warni. Pasti memikat hati kanak-kanak kan?

Jika Mak dan Ayah berminat untuk dapatkan produk Tasneem Naturel ini, boleh klik pada gambar Whatsapp atau Shopee di bawah.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Setuju tak kalau saya cakap , ramai Mak rasa teruja sehingga tersengih lebar kalau dengar baby atau anak kecil melepaskan angin atau kentut? Hehe. Itu tanda perut anak selesa dan tiada masalah.

Namun, jika anak kecil susah membuang atau perut kembung, memang boleh membawa kerisauan pada Mak. Sebab itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk pengganti minyak telon, diberi nama T Rub.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Balm T Rub cukup digemari oleh ramai Mak kerana ia tidak melekit dan tidak panas. Jadi tiada kebimbangan untuk megurut dan menyapu balm ini pada perut bayi atau anak kecil.

Balm ini juga sesuai untuk melegakan perut kembung, sembelit, dan membuang angin gelora dalam perut bayi. Mak disarankan membuat urutan manja ‘I Love U’ untuk memastikan perut anak lebih selesa.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Essential Oil Bahan Utama Dalam T Rub

T Rub keluaran Tasneem Naturel ini mempunyai beberapa jenis essential oil yang membantu masalah penghadaman. Contohnya, Lemongrass, Anise, Ginger, Fennel dan sebagainya.

Selain itu, terdapat bahan lain yang menjadikan produk ini dalam bentuk balm. Namun, kesemuanya berasaskan bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia terlarang seperti paraben dan SLS.

Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Feedback Pengguna T Rub

balm hat kuning tu, pakai kat perut best! anak saya boleh berak hari-hari dah. kalau tak, sebelum ni meragam, perut tak kot. Sebab tak berak

-Puan Azimah, Pengguna Tasneem Naturel, Malaysia

alhamdulillah selepas guna balm tasneem anak saya dah kurang sembelit. mudah dia untuk proses membuang air besar. terima kasih ye.

-Puan Fariza, Pengguna Balm Tasneem, Malaysia
Balm Tasneem Naturel Ubat Sembelit Bayi dan Kanak-kanak

Umi nak bagi feedback. T Rub memang bagus. Sekarang Aira dah tak sembelit. Berak 2 kali sehari banyak.

– Mama Aira, Pengguna T Rub, Malaysia

alhamdulillah, dengan izin Allah. Rasi. Berak dah semalam dan pagi ni.

-Pengguna T Rub, Malaysia

Untuk dapatkan balm T Rub dari Tasneem Naturel, boleh terus Whatsapp saya untuk konsultansi atau buat belian di Shopee.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Setiap awal tahun, pasti ada kisah-kisah comel anak kecil menangis ke taska. Samada yang merengek di rumah ataupun ada juga setibanya di taska, lagi kuat raungannya. Betul, ini adalah satu proses dan pengalaman baru kepada anak kalian.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Ia juga merupakan perubahan besar untuk anak itu sendiri yang mana belum pernah dijaga oleh orang lain. Selain itu, emosi Mak dan Ayah juga turut terkesan lebih-lebih lagi tidak pernah berpisah sebelum ini dengan anak kecil.

Namun, Mak dan Ayah perlu tahu bahawa menghantar anak ke taska atau tadika adalah pembuka langkah ke arah anak menjadi lebih berdikari dan tidak selalu melekat pada Mak dan Ayah saja.

Baca Info : 5 Cara Untuk Mengawal Anak Tantrum

Calm Time Balm menenangkan emosi anak menangis ke taska

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Calm Time Balm ini adalah salah satu balm Tasneem Naturel yang berfungsi untuk memberi kesan rileks dan tenang. Balm ini sesuai untuk anak kecil yang selalu meragam atau menangis.

Balm ini mempunyai essential oil yang membantu menenangkan sistem saraf yang menegang akibat ketidakstabilan emosi seperti menangis. Balm ini juga dikatakan ajaib sebab dapat mendiamkan anak kecil yang suka meragam.

Baca Info : Jenis Tantrum Si Comel

Jom tengok apa bahan yang ada di dalam balm ini.

Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Chamomile

  • aroma menenangkan
  • tinggi antioksida
  • membantu menyokokng sistem imunisasi

Minyak pati Frankinsence

  • memperlahankan aktiviti sistem saraf dengan memberi rasa rileks
  • meningkatkan mood mengantuk bagi mereka yang sering mengalami gangguan tidur
  • membaiki mood supaya lebih stabil dan fokus yang lebih baik
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Bergamot

  • dapat mengurangkan ketegangan otot
  • aroma yang segar merangsang ketenangan dan rasa rileks dalam diri
  • bertindak sebagai antiseptik; dapat mempercepatkan penyembuhan luka
  • membantu merawat pelbagai masalah kulit

Minyak pati Geranium

  • mengurangkan kemurungan
  • melegakan tekanan
  • mengimbangi hormon
  • melancarkan perdaran darah
Balm Tasneem Naturel Untuk Mengatasi Anak Menangis Ke Taska

Minyak pati Lavendar

  • membuat diri berasa tenang dan mood rileks
  • membantu meningkatkan emosi yang stabil

Minyak pati Marjoram

  • minyaknya bersifat menenangkan
  • menyokong sistem imun
  • memberi kesan positif kepada sistem kardiovaskular
  • menstabilkan aliran darah

Untuk mendapatkan balm Tasneem Naturel bagi mengatasi masalah anak menangis ke taska, boleh hubungi Whatsapp saya atau buat belian terus melalui Shopee. .

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema
hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Anak kecil sinonim dengan batuk dan selsema. Dari segi positif, bayi batuk menguatkan imunisasi dalam tubuh badan anak.

Ini kerana dalam tubuh sudah ada antibodi yang tercipta dek kuman tersebut. Jadi, apabila anak kecil terkena sekali lagi jangkitan kuman yang sama, badan mampu melawan kembali.

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Namun, yang menjadi tidak berapa syok adalah batuk dan selsema ini berpanjangan. Kadang tu bersambung-sambung lamanya. Selesai selsema, batuk pula menjelma, lepas tu menjadi takungan kahak pula di peparu.

Memang sebagai Mak dan Ayah kalian akan berasa tidak selesa dengan keadaan begitu. Apatah lagi si kecil yang rimas dengan hidung berhingus dan sukar bernafas.

Ada beberapa petua untuk menghilangkan bayi batuk dan selsema. Contohnya seperti guna mandian lemon, minyak bawang putih dan sebagainya. Selain itu, Mak dan Ayah boleh juga cuba teknik fisioterapi untuk melegakan batuk bayi seperti tepuk percussion.

CF Rub ubat semulajadi untuk batuk dan selsema bayi

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel

Balm Tasneem Naturel ini diperbuat daripada essential oil yang berfungsi untuk melegakan bayi batuk, bayi demam dan mengeringkan selsema bayi. Hanya perlu oleskan sedikit balm ini pada bahagian hidung, dada, belakang dada dan tapak kaki.

CF Rub ini membantu anak kecil bernafas dengan sempurna dan tiada gangguan kahak.

CF Rub ini didatangkan dengan 3 bentuk – balm, mandian, roll on – yang berbeza tekstur. Ia membantu untuk memudahkan para Mak menggunakan CF Rub ini mengikut keselesaan semasa.

CF Rub ini dianggap magik oleh ramai pengguna. Apakah bahan semulajadi di dalam kandungan balm ini? Check it out!

Tea Tree, Eucalyptus, Oren, Lavender, Cypress, Frankinsense, Beeswax, Almond Oil, dan Shea Butter, ini adalah bahan (essential oil) yang penting membantu dalam hilangkan batuk bayi. Dan, yang paling utama ia adalah ubat selsema bayi semulajadi kerana bahan premium ini selamat digunakan oleh bayi.

Ramai yang tahu kehebatan Tea Tree dalam merawat virus dan bakteria. Ia melegakan selsema, batuk dan asthma

Sudah ramai yang berpuas hati dengan balm CF Rub ni untuk mengatasi masalah bayi selsema dan batuk. Ada juga Mak dan Ayah menggunakan balm ini sebagai rutin harian selepas mandi untuk melindungi anak kecil daripada bakteria.

Kebanyakan Mak dan Ayah yang pernah guna balm CF Rub pada anak kecil mereka memberi respon yang anaknya mudah tidur dan kembali ceria kerana tiada lagi gangguan hidung tersumbat, dan selesa bernafas.

Belum seminggu guna CF Rub, batuk dan selsema dah ok. Baby pun tidur selesa”

Alhamdulillah kahak dan hingus banyak keluar di rumah pengasuh. Muntah lega lepas sapu CF Rub. Anak pun nampak ceria sikit pagi ni.

Alhamdulillah hari ni keluar semua kahak baby

Dah payah bawa anak ke klinik, suhu demam turun

Pengalaman daripada Mak dan Ayah ini, rata-rata menyatakan berpuas hati dengan CF Rub untuk menghilangkan batuk, kahak dan selsema bayi mereka.

Untuk mendapatkan balm Tasneem Naturel ini, boleh dapatkan dengan ejen berdekatan atau hubungi Whatsapp +60179845321 untuk membuat pesanan.

Hilangkan Batuk, Kahak Dan Selsema Bayi Dengan Balm Tasneem Naturel