3 LANGKAH UNTUK BERCUTI DENGAN JIMAT

Memang seronok kalau dapat bercuti. Tambah pula dengan harapan boleh menghilangkan stress dan bebanan di tempat kerja. Tapi sangatlah tertekan kalau pergi bercuti banyak pula kos yang kena tanggung.

Hari ini saya nak kongsi 3 langkah untuk bercuti dengan jimat.

1. Tempat yang dituju tidak terkenal tapi best untuk dilawati

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : cari tempat tidak terkenal tapi best

– Kebanyakan orang suka berkunjung pada lokasi tumpuan. Di saat percutian umum seperti cuti sekolah, pilihan tempat yang biasa-biasa mungkin langkah yang bijak.

Ini boleh mengelakkan kalian bersesak mencari lot parkir kereta. Mungkin juga dapat menghindari kalian berhimpit sesama pengunjung lain.

2. Sedia bekalan makanan sendiri

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : bawa bekalan makanan dari rumah


– Ternyata, makanan boleh menyebabkan kos percutian kalian lebih tinggi berbanding bajet yang disediakan.

Salah satu cara adalah membawa makanan dari rumah. Ataupun jika kalian menginap di homestay, mungkin boleh memasak sendiri. Lagi jimat!

3. Memilih aktiviti yang percuma

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : buat aktiviti percuma


– Ada banyak tempat atau kawasan yang tanpa memerlukan duit.

Contohnya, pergi bersiar-siar di tepi pantai. Acara mandi-manda laut dan bermain pasir, tentu sekali digemari oleh anak kecil.

Ataupun, kalian boleh masuk kampung dan melihat gelagat orang-orang tua. Jika kampung ada sawah padi, kalian boleh menyertai menanam/menuai padi (jika kena dengan masanya). Ia memberi memori yang paling best.

Haa, macam mana? Best tak langkah untuk bercuti dengan jimat ni? Selalu kita asyik cuti aje, nak ke tempat yang sememangnya penuh orang ramai. Kalau cuti sekolah atau cuti umum, maka bertambah lagi lah orang keluar bercuti.

Semoga korang dapat idea untuk keluar bercuti.

Please follow and like ME :