Jalan-Jalan Cari Makan : Restoran Budak Jalanan, Ipoh Perak

Saya sempat makan malam di satu restoran ni. Tapi tak pasti lah baru buka atau dah lama. Sebab jarang sangat lalu jalan ni.

Tapi en suami syorkan kedai arab western ni. Dia kata review macam best. Jadi, berangkutlah kami 4 beranak selepas keluar pos balm tasneem.

Sampai sini lebih kurang 830pm, pelanggan pun baru nak sampai. Meriah lah sikit ramai orang, nama pun kedai makan. Haha.

Restoran ni ada 2 bahagian, outdoor dan indoor. Tapi baru je lepas hujan, kami pilih nak duduk kat dalam yang ada aircond dan depan tv. Kebetulan pulak owner bukak cerita Jumanji, seronok lah Adelia sambil makan layan movie.

Kami order Chicken Mandy Small, Oblong Chicken Special, Chicken Chop Grill, Nugget and Fries, Carrot Susu, Nescafe O Ais, dan Laici Kang.

Banyak, kan. Sorang satu. Percayalah, anak-anak kami nampak je kecik, tapi kuat makan. Macam Mama dia 

Boleh lah makanan dia. Menu sedap-sedap belaka. Paling suka tekstur nasi arab dia dan chicken grilled tu. Laicikang dia terbaik tak manis just nice. Aysar boleh habiskan air dia. Amazing betol!

Jalan-Jalan Cari Makan : Restoran Budak Jalanan, Ipoh Perak
Ada beberapa gerai kat luar restoran

Total kitorang dengan menu tu RM44 sahaja. Oklah, berbaloi. Kalau korang berdekatan, boleh datang di sini.

Restoran Budak Jalanan
NO 1, JALAN MAJU RAPAT,
TAMAN MAJU RAPAT
31350 Ipoh, Perak

Boleh lah enjoy video yang saya rakam tu. haha

Mia Sowi,
Suka buat video tunjuk makanan

Jalan-Jalan Cari Makan : Dim Sum Cafe Greentown, Ipoh Perak

Jalan-Jalan Cari Makan : Dim Sum Cafe Greentown, Ipoh Perak

Di Ipoh ni ada satu restoran dimsum yang halal. Ada pelbagai menu masakan cina yang boleh didapati di kedai ni. Sebenarnya dah banyak kali saya datang sini, setiap kali ada keluarga yang singgah Ipoh, saya akan bawa ke sini.

Baru ni saya datang sekali lagi, selepas COD balm Tasneem.

Jalan-Jalan Cari Makan : Dim Sum Cafe Greentown, Ipoh Perak

Menu wajib makan kalau datang sini adalah Prawn Dumpling (isi udang segar) dan Pyramid Dumpling (isi ayam dan kuning telur masin). Dua menu ni didatangkan dalam termos dim sum untuk mengekalkan kehangatan. Kesedapan dia ternyata A. Hehe.

Sudah tentulah ada pencicah untuk menambah keenakannya. Sos kicap manis (bukan yang biasa makan tu tau) dan sos cili bawang putih.

Selain itu, saya rekomen untuk mencuba Fried Radish Cake. Baunya dah meningkat selera. Sepinggannya yang sangat simple, benda yang selalu kita makan. Tentunya lobak putih(white radish) yang dipotong kiub, kucai, taugeh dan telur hancur. Semuanya digoreng secukup rasa, boleh tengok gambar nanti. Rasa dia agak pedas sedikit. Tapi buat jadi nak terus makan sebab kerangupan taugeh tu. Fuh!

Itu hari, en suami ada juga buat pesanan nasi goreng cina berserta ayam black pepper. Sedap juga. Di sini, tak lengkap kalau tak ada menu mee wantan, kan. Cuma bukan pilihan kami pada hari tersebut. Hehe.

Harga menu di sini di antara RM5 – RM10.

Jika datang ke Ipoh, jangan lupa cuba dim sum halal tersedap di Greentown Dim Sum Cafe, berdekatan dengan pejabat PTPTN Ipoh dan selajur Jakel Ipoh.

Restoran dim sum halal ini ada pengesahan sijil JAKIM. Waktu operasi adalah 8am – 9pm. Ia dibuka setiap hari kecuali Selasa.

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak

Sejak menetap di Ipoh, mee kari dan mee kicap antara menu yang selalu saya buat pesanan. Setiap kedai berbeza rasa. Pasti lah ada resepi tersendiri, kan.

Kali ni, setelah selesai COD balm Tasneem, saya mengubah angin ke Gopeng. Lebih spesifik Sungai Itek. Kena masuk ke dalam kawasan pedalaman. Lalu sungai, kebun durian, memang desa yang tercinta lah. Hehe.

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak
Halaman depan kedai
Keow teow kicap yang mengiurkan
Mee kari yang seksi

Ada sedikit perubahan di kedai ini berbanding 2-3 kali pernah saya datang dulu. Lebih cantik dan ada papan untuk meninggalkan tanda ‘I was here’. Berdekatan papan itu ada pula papan kalendar lejen, mengubah tarikh dan hari secara manual.

Secara keseluruhan, makanannya tiada perubahan malah mengigau-igau untuk menambah. Boleh tengok video saya makan pada gambar akhir post ini. Haha.

Papan kalendar lejen
Papan harga menu yang disediakan

Harga makanan di kedai ni berpatutan dan berbaloi untuk dicuba. Serendah RM4 untuk semangkuk menu mee dan laksa. Oh ya, boleh juga request untuk saiz hidangan kanak-kanak.

Kalian boleh datang sendiri ke kedai Mee Kari Ami, Sungai Itek, Gopeng. Kalau tak jumpa, boleh waze atau google. Dibuka setiap hari kecuali Rabu, 830pagi hingga 7petang. Tak rugi untuk cuba.

Jom layan gambar tengok suasana kedai.

Jalan-Jalan Cari Makan : Mee Kari Ami Gopeng Perak
Tu diaa, penuhhh!
‘i was here’
Bahagian dapur
Kosong. Tak berebut tempat duduk
Ada fosil belangkas pulak. Haha