Aktiviti Anak : Jom belajar Tentang Lidah

Sambil tengok tv, Adelia bermain dengan lidahnya. Tiba-tiba dia menjerit.

“Mama, kenapa lidah Kakak ada biji-biji?”

“Kakak baru tahu ke?”

“Tak tahu”

“Haa, tu lah bentuk lidah. Memang macam tu dan kasar kalau kita pegang. Tu tanda lidah kita sihat.”

Saya pun terus terlintas untuk melukis gambar lidah dan berkongsi fungsi lidah. Gambarnya seperti di bawah.

Jangan gelak, tau! Kalau cantik, dah lama jadi pelukis jalanan. Haha.

Jadi, saya menerangkan setiap bahagian lidah dan makanan tertentu bagi memudahkan kefahamannya.

Itu lah, dalam mendidik anak ni tidak perlu pun formal sangat. Kena duduk atas kerusi, menulis di meja, tulisan kena cantik dan sebagainya.

Yang penting anak faham dan boleh praktikkan teori tu. Dan paling best, anak enjoy dan teruja sampai ke dapur cari gula dan garam untuk test deria rasa lidahnya.

Gitu.

Mia Sowi,
Dulu belajar kat sekolah pasal lidah ni. Anak sekarang belajar di rumah je. Perubahan masa.

MIA SOWI
aktiviti anak : Jom Belajar Tentang Lidah