3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Kebiasaan ramai Mak dan Ayah meletakkan harapan yang tinggi untuk anak kecil cepat bercakap. Namun, kerap kali kita melihat cara berkomunikasi yang tidak tepat antara Mak Ayah dengan anak kecil.

Untuk perbaiki komunikasi dengan anak lambat bercakap adalah anak melihat tepat pada muka Mak dan Ayah semasa bercakap. Ia merupakan satu langkah permulaan yang betul untuk anak kalian mengeluarkan bunyi.

Ada beberapa cara untuk menggalakkan anak melihat Mak :

Duduk separas dengan anak

Kalau anak berada di lantai, Mak pun kena duduk di lantai. Anak meniarap, Mak turut meniarap. Yang penting, mudah untuk melakukan eye contact.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Guna permainan

Step ni paling mudah untuk mendapat perhatian anak. Letakkan mainan depan muka. Apabila anak dah pandang mainan, cuba gerakkan permainan itu perlahan-perlahan. Anak akan mengikut gerakan dan sambil itu Mak buat bunyi permainan tersebut.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Tengok cermin

Selalu tengok anak enjoy sangat melihat diri mereka dalam cermin. Ini kerana anak suka melihat reflection pada diri sendiri berbanding melihat diri Mak! Hehe. Duduk bersebelahan dengan anak dan pandang cermin. Antara aktiviti yang boleh dibuat adalah bunyi haiwan, meneka anggota muka, buat mimik muka dan sebagainya.

3 Tips Perbaiki Komunikasi Dengan Anak Lambat Bercakap

Perkataan ‘look at me, kid’ tidak memberi manfaat pada anak. Malah ia dianggap sebagai arahan kepada mereka. Sebaiknya, kalian usaha supaya dapat ‘menangkap’ mata anak kecil dengan aktiviti yang menarik.

Please follow and like ME :

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Semasa kali pertama temujanji anak saya dengan pegawai Occupational Therapy, saya diajar bagaimana untuk membuat joint compression. Atau dalam bahasa melayu adalah pemampatan sendi.

Cara ini adalah solusi yang cepat, bebas dan berkesan untuk membantu anak kalian berasa lebih teratur, tenang dan fokus dalam aktiviti harian.

Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Apabila diregang dan dimampat pada sendi, otot dan tulang, ia akan mewujudkan tindakbalas kimia dalam badan. Rangsangan ini juga akan menghasilkan hormon tertentu untuk membuatkan diri tenang dan rileks.

Cara Untuk Melakukan Joint Compression

Tonton video pendek ini dan pelajari cara melakukan joint compression dengan anak kalian.

Waktu yang sesuai untuk melakukan Joint Compression :

Joint compression ini digunakan untuk membantu menenangkan anak. Ia boleh dilakukan beberapa kali sehari jika diperlukan. Berikut adalah beberapa masa yang dicadangkan untuk mencuba teknik ini bersama dengan anak kalian.

  • Sebelum memasuki persekitaran yang tertekan seperti sekolah, sukan, atau kerja
  • Sebelum anak tidur
  • Sebelum anak perlu menyelesaikan kerja rumah
  • Sebelum anak mempunyai ujian besar atau persembahan untuk diberikan di sekolah
  • Semasa diet atau pelan induksi harian di rumah atau sekolah
  • Apabila anak terlalu aktif dan tidak dapat duduk diam
  • Apabila anak mengalami kesukaran berfokus
  • Boleh dilakukan secara proaktif untuk mengekalkan tingkah laku yang sihat, motivasi, dan perhatian
Teknik Joint Compression Untuk Tenangkan Anak Kecil Mengamuk

Siapa yang boleh mendapat manfaat Joint Compression?

Kanak-kanak dari semua peringkat umur boleh mendapat manfaat daripada teknik ini, tetapi terutama yang berikut:

  • Kanak-kanak dengan ADD, ADHD
  • Kanak-kanak dengan Gangguan Pemprosesan Sensori
  • Kanak-kanak dengan autisme
  • Kanak-kanak yang mempunyai masalah kebimbangan, tingkah laku, atau emosi
Please follow and like ME :

4 Tips Penulisan Viral Gaya Khairul Hakimin Muhammad

Trend untuk menjadikan sesuatu posting itu berpengaruh di media sosial semakin mendapat perhatian netizen. Namun, terdapat beberapa tips yang menyebabkan post atau artikel berkenan membuatkan ia tersebar ke merata tempat.

Suka untuk saya berkongsi pengalaman berguru dengan Bapa Viral Kebangsaan, Tuan Khairul Hakimin Muhammad. Rupanya dapat setiap penulisan di media sosial hanya memerlukan 4 pegangan asas sahaja.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

1. Fakta

Ia merupakan elemen yang sangat penting dalam sesuatu posting kalian. Contoh :

Suatu pagi, kalian keluar pergi sarapan di kedai. Dan, sudah tentu kalian akan snap gambar makanan. Kebiasaannya, kalian akan bubuh caption ‘Alhamdulillah. Kenyang dah bersarapan’. Betul tak? Jangan menafikan tau. Sebab saya dulu pun buat macam tu juga. Hehe.

Alangkah baiknya jika kalian berkongsi lokasi kedai, tempoh masa kedai dibuka, menu, harga dan sebagainya. Secara tak langsung, pembaca tahu tempat kalian tuju itu. Ia juga menyebabkan pembaca rasa terpanggil untuk mencuba menu yang kalian makan tu. Kan elok kalau kita berkongsi benda yang bagus.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

2. Emosi

Ini bahagian untuk memaksa pembaca bersama-sama menghayati penulisan kalian. Ia boleh menarik perasaan pembaca untuk lebih dekat dengan cerita kalian.

Ala, cerita mana tak best kalau tak ada emosi. Oh ya, emosi ni bukan perasaan yang sedih saja tau. Ia meliputi marah, geram, menyampah, memuji, terinspirasi, suka, teruja, menangis, gelak ketawa dan sebagainya.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Pengaruh emosi inilah yang menyebabkan pembaca akan mengikuti penulisan kalian. Samada ingin audience yang negatif atau positif, ia bergantung pada emosi dalam penulisan kalian.

3. Bahasa

Bahagian ini yang sangat penting dalam penulisan kalian di dalam media sosial. Elemen ini perlu dijaga rapi walauapapun bahasa yang kalian guna. Menurut Tuan Khairul Hakimin Muhammad, beliau mewajibkan setiap penulisan menggunakan ejaan yang betul.

Hal ini kerana sekiranya posting kalian berpengaruh dan viral, ia memudahkan untuk diterjemah kepada bahasa asing. Kalau perasan di Facebook ada tertera ‘see translation’, ia berfungsi untuk menterjemah penulisan kalian kepada beberapa jenis bahasa di dunia.

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

4. Impak positif

Sebelum menekan POST NOW di mana-mana media sosial, kalian perlu memikirkan samada penulisan tersebut memberi kesan yang baik atau sebaliknya. Status yang positif mendorong audiens untuk menekan butang share.

Ingat, audiens yang positif datangnya dari penulisan yang berbentuk positif. Begitu juga sebaliknya. Jadi, kalian perlu berhati-hati dalam penulisan, ya!

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Media sosial bukan sahaja tempat untuk berkongsi kisah harian. Tetapi ia juga boleh menjadi tempat jual-beli tanpa kos, platform kerja-kerja komuniti dan juga pertubuhan.

Walaubagaimanapun, sudah pasti kalian juga ingin mempunyai follower yang ramai. Bukan hanya untuk mendapat perhatian netizen, sebaliknya ingin meluaskan sebaran maklumat berkaitan dengan produk dan aktiviti sampingan.

Terfikir sejenak. Bagaimana nak peroleh follower yang ramai? Apa caranya? Strategi apa yang diperlukan? Apa tindakannya? Bagaimana untuk mengekalkannya?

4 tips penulisan viral gaya khairul hakimin muhammad

Baca saja buku ini. Setiap strategi yang dikongsikan oleh penulisnya, Tuan Khairul Hakimin sudah terbukti berkesan apabila jumlah follower beliau semakin meningkat secara mendadak.

Kalian boleh klik link di sini.

Please follow and like ME :