Home Office

Semasa kelas terapi itu hari, Cikgu Roy ada bagitahu, jika sebelum tidur kalian tengok dan rasa (dalam erti kata lain membayangkan) apa sahaja impian, ia mudah untuk masuk dalam minda separa sedar.

Cikgu terapi ini juga berkongsi info di mana dalam keadaan tidur, otak berehat, tetapi minda separa sedar sentiasa menganalisis segala input yang masuk.

Jadi, sebelum tidur malam tadi, saya cari gambar small office home office (SOHO) untuk di setup di dalam bilik yang saya mengemas tempoh hari. Ia bertujuan untuk di install dalam subcon mind saya.

3 gambar soho ini antara yang saya rasa realistik untuk saya cipta di bilik itu nanti.

Impian saya adalah meja luas dan panjang. Ia dilengkapi set komputer dan disambungkan dengan printer. Kemudian di bahagian dinding ada board khas untuk saya menampal notis.

Pepara seperti dalam gambar saya mengimpikan ada 3 tingkat. Satu level tu khas untuk meletakkan pokok hiasan hidup dan canvas kata-kata semangat.

Kawan-kawan, ini soho impian saya. Saya pasti kalian juga ada tempat khas untuk bekerja di rumah. Soho sebegini penting memastikan di kawasan tersebut ada getaran dan feeling bagus untuk kalian menguruskan hal berkaitan dengan bisnes.

Jom cipta SOHO.

Mia Sowi,
Tak sabar nak setup soho.

Jalan-Jalan Makan Angin : Pantai Cahaya Bulan

Kalau datang Pantai Cahaya Bulan akan melalui deretan kedai batik. Perusahaan batik Kelantan banyak dilakukan di sekitar kawasan ini. Menariknya, pakaian batik ni seakan-akan melambai minta kalian masuk ke dalam kedainya. Haha.

Mana taknya, tepi laut kan angin kuat. Apabila digantung hasil batik, memang cantik dan beralun-alun. Kalian yang lalu-lalang tak sah tak singgah kedai mereka. Yang tak rasa nak beli pun jadi terbeli juga. Haha.

Jalan-Jalan Makan Angin : Pantai Cahaya Bulan
terpengaruh sebab tengok baju ni beralun-alun
Jalan-Jalan Makan Angin : Pantai Cahaya Bulan
bila┬ápegang┬ákain┬ádia…┬áfuh┬ábestnya
antara hasil cantingan batik
muka gembira dapat shopping. hehe

Saya singgah di kedai Su Batik PCB. Berakhir dengan seplastik baju batik, khas untuk anak- anak. Hihi. 2 pasang baju RM42. OK lah kan. Dapat lah mereka merasa baju tidur batik.

Jika kalian peminat hasil tangan batik, boleh lah berkunjung di sekitar Pantai Cahaya Bulan. Ada banyak pilihan kedai batik dengan corak yang lawa sangat.

Jalan-Jalan Makan Angin : Pantai Cahaya Bulan
selesai dibasuh perlu dikeringkan sebegini

Mia Sowi,
Bukan pekerja gomen yang kena berbaju batik setiap Khamis.

Aktiviti Anak : Jom belajar Tentang Lidah

Sambil tengok tv, Adelia bermain dengan lidahnya. Tiba-tiba dia menjerit.

“Mama, kenapa lidah Kakak ada biji-biji?”

“Kakak baru tahu ke?”

“Tak tahu”

“Haa, tu lah bentuk lidah. Memang macam tu dan kasar kalau kita pegang. Tu tanda lidah kita sihat.”

Saya pun terus terlintas untuk melukis gambar lidah dan berkongsi fungsi lidah. Gambarnya seperti di bawah.

Jangan gelak, tau! Kalau cantik, dah lama jadi pelukis jalanan. Haha.

Jadi, saya menerangkan setiap bahagian lidah dan makanan tertentu bagi memudahkan kefahamannya.

Itu lah, dalam mendidik anak ni tidak perlu pun formal sangat. Kena duduk atas kerusi, menulis di meja, tulisan kena cantik dan sebagainya.

Yang penting anak faham dan boleh praktikkan teori tu. Dan paling best, anak enjoy dan teruja sampai ke dapur cari gula dan garam untuk test deria rasa lidahnya.

Gitu.

Mia Sowi,
Dulu belajar kat sekolah pasal lidah ni. Anak sekarang belajar di rumah je. Perubahan masa.

MIA SOWI
aktiviti anak : Jom Belajar Tentang Lidah

Kisah bapa kepada seorang anak

Saya singgah sebentar di Petronas Ulu Bernam R&R. En suami parkir kereta berdekatan dengan bilik air. Sementara en suami pergi menambah nilai kad Touch n Go, saya dan anak makan kudapan dalam kereta.

Sambil syok makan burger, mata saya memerhati tetamu-tetamu bilik air yang silih berganti orangnya.

Paling kagum, ada seorang ayah berdukungan anak lelaki lebih kurang umur 2 tahun. Menariknya, kain napkin tersadai di bahu kiri pula tu. Sedang dalam poket jeans sebelah kanan belakang, terselit lampin pakai buang yang belum dipakai. Sah, mesti ayah ni seorang yang biasa mengasuh anaknya.

Kemudian, ada lagi seorang ayah yang nampak penuh dengan kasih sayang. Dia bersembang manja dengan anak perempuan kecil, 1 tahun mungkin, dalam dukungan sambil berjalan mencuit dagu dan pipi. Ternyata, anaknya selesa dengan kelakuan bapa tadi.

Telahan saya, mungkin sebab anak itu masih kecil. Jadi, memerlukan perhatian seorang ayah.

Tapi lepas tu, ada seorang anak lelaki yang dah besar, dalam 11 tahun kot, berjalan sambil berpimpin tangan dengan bapanya. Mesra sungguh hubungan mereka, berjalan berpimpin tangan dan bersembang sambil tersenyum.

Eh, dah kenapa semuanya pasal bapa dan anak? Hahaha.

Hakikatnya, ramai je lagi bapa penyayang. Antara kita sedar dan tak sedar saja. Pernah saya terbaca suatu ketika dulu, seorang lelaki jika sudah ada anak, ia menjadi lebih penting daripada seorang isteri.

Dan saya juga terjumpa pepatah kata ini

” a real dad takes care of his kids without the law telling him what to do”

Mungkin benarlah kot apa yang saya tengok gelagat tadi. Hehe.

Mia Sowi,
Rindu Abah!

SALAM PERKENALAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Alhamdulillah. Hari ni Isnin, saya berjaya buat satu post salam perkenalan gitu.

Ini keluarga kecil saya. Mempunyai sepasang anak berusia 5 tahun dan 3 tahun.

Tujuan cipta blog ni adalah nak kongsi pengalaman dari segi :

1) keibubapaan
2) bisnes
3) aktiviti anak
4) kehidupan peribadi

Semua nanti saya akan share. Insyaallah.

Salam Taaruf.

Mia Sowi
Bakal Master Stokis Tasneem Naturel 2018
+6017-9845321
mamakongsitips@gmail.com