5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ramai yang telah melakukan kesalahan besar dalam memakai minyak wangi! Keharuman perfume tidak kekal lama hanya kerana cara kalian memakainya – sembur minyak wangi di pergelangan tangan kiri kemudian menekapnya dengan pergelangan tangan kanan, itu adalah salah!

Saya tahu ada antara kalian suka kumpul perfume berjenama, simpan duit dan berusaha untuk mendapatkan minyak wangi terbaik, jadi janganlah membazir walau setitik pun minyak wangi itu.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Ini 5 tips minyak wangi kekal harum sepanjang hari dan membuatkan kalian berasa sentiasa segar.

Namun, kalian perlu tahu minyak wangi terdiri daripada 3 notes (lapisan). Top note (lapisan atas) adalah bauan pertama yang kalian hidu (biasanya akan hilang selepas 20 minit). Middle note (lapisan tengah) adalah bauan yang lebih ketara (wujud selepas 15 minit). Base note (lapisan dasar) adalah bauan yang paling kuat dan kekal lama.

Jadi, jika kalian ingin minyak wanyi kekal harum sehingga base note, ikuti tips ini.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Lembapkan Kulit Sebelum Sembur Minyak Wangi

Haruman kekal berpanjang apabila ia disembur pada kawasan berminyak. Pastikan kulit kalian telah bersedia dan lembapkannya dengan losyen sebelum spray minyak wangi. Kalian hanya perlu pastikan losyen tersebut tanpa wangian (unscented), jika tidak ia akan bercampur bau dengan perfume dan aroma itu akan bertukar.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Kenalpasti Point Untuk Sembur

Semburan pada kawasan yang lembap pada kulit boleh membuatkan ia harum dan wangi pada jangka masa yang lebih lama. Untuk lebih spesifik, kalian boleh sembur pada kawasan nadi, kerana ada pembuluh darah yang berada di atas permukaan kulit.

Contoh point ini di pergelangan tangan, siku, leher, dada, belakang lutut, buku lali dan kelangkang. Pada point nadi ini, akan berlaku tindakbalas secara semulajadi dan membantu aroma menguap (evaporate) dari kulit.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Sapu Vaseline Pada Point Nadi

Sedia maklum, untuk kekal wangi sepanjang hari, kalian perlu melembapkan kulit. Jadi, cadangannya adalah lapisi sedikit vaseline pada point di kulit untuk ia ‘mengunci’ aroma.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Aroma ‘Keras’ Lebih Kekal Lama

Ada sesetengah orang gemar minyak wangi berbau lembut. Selain itu lebih suka perfume yang lebih keras. Aroma lembut seperti citrus atau jasmine akan meruap lebih cepat kerana molekulnya lebih kecil. Manakala aroma seperti kayu atau musk akan ‘mix’ dengan kulit kalian lebih lama.

Jadi, tidak hairanlah perfume lelaki lebih tahan lama baunya berbanding perfume wanita. Namun, perfume Tasneem Naturel adalah unisex dan boleh juga dipakai oleh kanak-kanak. Perfume Tasneem Naturel juga diperbuat daripada batang, bunga dan daun ros. Sebab itu lah, aromanya juga kekal berpanjangan.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Simpan Perfume Di Dalam Almari

Elakkan meletakkan botol perfume kalian di kawasan yang terdedah dengan cahaya. Ini kerana molekul dan aroma minyak wangi itu akan rosak. Jadi, langkah yang betul adalah menyimpan botol perfume dalam almari atau tempat yang gelap.

5 Tips Minyak Wangi Kekal Harum Sepanjang Hari

Reminder!

Jika haruman kalian sudah hilang semasa lunchtime, ingat kembali cara kalian memakainya dan DON’T DAB!

Semoga perfume hacks ini dapat memberi info pada kalian semua.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Perfume atau minyak wangi adalah campuran aroma dan bahan tertentu sebagai ‘pengikat ikatan’ untuk memberi bau yang selesa kepada tubuh badan. Pendek cerita, nak bagi badan kalian bau wangi dan harum.

Ada sesetengah orang begitu fanatik dan sensitif dengan minyak wangi samada dari segi bentuk botol, kepekatan pati minyak, jenis haruman, ketahanan bau, harga dan sebagainya.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Namun, pernah tak kalian mempunyai pengalaman di mana semasa menyembur minyak wangi terasa perit dan menyengat di hidung sampai terbersin?

Ia merupakan tindakbalas badan kalian terhadap bauan tersebut. Jika kalian mengalami respon sebegini, perfume tersebut menggunakan wangian sintetik.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perbandingan wangian sintetik dan wangian semulajadi

Dan, disebabkan itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk terbaharu iaitu minyak wangi. Perfume ini tidak sama dengan mana-mana minyak wangi yang ada di pasaran samada antarabangsa atau tempatan mahupun ‘inspired’. Wangian ini, essential oil perfume, dicipta sendiri oleh Founder Tasneem Naturel.

Ia diberi nama Rouzan dan Sabreen. Kedua-dua minyak wangi ini menggunakan ros sebagai bahan utama pembuatannya. Untuk Rouzan, wangiannya berasaskan kelopak, batang dan daun bunga ros. Manakala bunga ros, vanila dan patchouli adalah bahan wangian untuk Sabreen.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Rouzan dan Sabreen

Minyak Wangi Tasneem Naturel ini dikategorikan dalam kumpulan Parfum di mana 40% kepekatan cecair adalah bersumberkan pati minyak wangi. Maksudnya bahan tambahan untuk mengubah kualiti kepekatan itu sedikit.

Oleh disebabkan minyak wangi ini diperbuat daripada bahan semulajadi, Sabreen dan Rouzan ini macam ‘hidup’. Makin lama pakai, makin harum bau dia. Ala-ala connected dengan alam semula jadi. Hehe.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Cara Membuat Aromatherapy Perfume

Perfume ini juga dikenali sebagai minyak wangi aromaterapi. Apabila kalian menggunakan Sabreen dan Rouzan ini, ia bukan saja memberi bau yang wangi dan menyenangkan, malah beri kesan terapi. Essential oil daripada ros akan menyerap masuk ke dalam badan dan berfungsi untuk menenangkan hormon tubuh badan. Kesannya adalah si pemakai akan berasa rileks dan tenang sepanjang masa.

Sudah ramai yang menggunakan perfume ini. Rata-rata memberitahu minyak wangi Tasneem Naturel ini setanding dengan bauan antarabangsa.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Jika kalian ingin dapatkan Minyak Wangi Aromaterapi keluaran Tasneem Naturel, boleh hubungi ejen berdekatan atau Whatsapp +6017 984 5321 untuk membuat pesanan.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema