Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Perfume atau minyak wangi adalah campuran aroma dan bahan tertentu sebagai ‘pengikat ikatan’ untuk memberi bau yang selesa kepada tubuh badan. Pendek cerita, nak bagi badan kalian bau wangi dan harum.

Ada sesetengah orang begitu fanatik dan sensitif dengan minyak wangi samada dari segi bentuk botol, kepekatan pati minyak, jenis haruman, ketahanan bau, harga dan sebagainya.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Namun, pernah tak kalian mempunyai pengalaman di mana semasa menyembur minyak wangi terasa perit dan menyengat di hidung sampai terbersin?

Ia merupakan tindakbalas badan kalian terhadap bauan tersebut. Jika kalian mengalami respon sebegini, perfume tersebut menggunakan wangian sintetik.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perbandingan wangian sintetik dan wangian semulajadi

Dan, disebabkan itu lah, Tasneem Naturel mengeluarkan produk terbaharu iaitu minyak wangi. Perfume ini tidak sama dengan mana-mana minyak wangi yang ada di pasaran samada antarabangsa atau tempatan mahupun ‘inspired’. Wangian ini, essential oil perfume, dicipta sendiri oleh Founder Tasneem Naturel.

Ia diberi nama Rouzan dan Sabreen. Kedua-dua minyak wangi ini menggunakan ros sebagai bahan utama pembuatannya. Untuk Rouzan, wangiannya berasaskan kelopak, batang dan daun bunga ros. Manakala bunga ros, vanila dan patchouli adalah bahan wangian untuk Sabreen.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Rouzan dan Sabreen

Minyak Wangi Tasneem Naturel ini dikategorikan dalam kumpulan Parfum di mana 40% kepekatan cecair adalah bersumberkan pati minyak wangi. Maksudnya bahan tambahan untuk mengubah kualiti kepekatan itu sedikit.

Oleh disebabkan minyak wangi ini diperbuat daripada bahan semulajadi, Sabreen dan Rouzan ini macam ‘hidup’. Makin lama pakai, makin harum bau dia. Ala-ala connected dengan alam semula jadi. Hehe.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Cara Membuat Aromatherapy Perfume

Perfume ini juga dikenali sebagai minyak wangi aromaterapi. Apabila kalian menggunakan Sabreen dan Rouzan ini, ia bukan saja memberi bau yang wangi dan menyenangkan, malah beri kesan terapi. Essential oil daripada ros akan menyerap masuk ke dalam badan dan berfungsi untuk menenangkan hormon tubuh badan. Kesannya adalah si pemakai akan berasa rileks dan tenang sepanjang masa.

Sudah ramai yang menggunakan perfume ini. Rata-rata memberitahu minyak wangi Tasneem Naturel ini setanding dengan bauan antarabangsa.

Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan
Perfume Tasneem Naturel Paling Wangi Untuk Kegunaan Lelaki Dan Perempuan

Jika kalian ingin dapatkan Minyak Wangi Aromaterapi keluaran Tasneem Naturel, boleh hubungi ejen berdekatan atau Whatsapp +6017 984 5321 untuk membuat pesanan.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

Setiap Mak yang disahkan mengandung tentu sangat teruja dan tidak sabar untuk menyediakan barang keperluan bayi. Sehabis baik kalian tentu nak menjadi yang terbaik untuk setiap anak yang bakal lahir nanti.

Kelengkapan bayi adalah barang yang paling seronok untuk dibeli atau ‘window shopping’. Hal ini kerana terdapat pelbagai brand, pilihan dan warna yang menarik di pasaran. Contoh barang keperluan bayi adalah napkin, set pakaian, lampin pakai buang (diaper), kain bedung, dan peralatan jagaan harian bayi.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi yang comel begini tidak sepatutnya terdedah dengan produk yang mengandungi bahan kimia terlarang

Dalam keterujaan Mak membeli dan menyediakan keperluan bayi, harus diingatkan untuk membaca label dan bahan digunakan dalam produk bayi. Sedia maklum, kulit bayi sangat lembut, sensitif dan ‘fragile’ amat tidak sepatutnya terdedah dengan bahan kimia yang berbahaya.

Disebabkan keprihatinan terhadap Mak dan Ayah yang mementingkan nilai kesihatan bayi, Tasneem Naturel telah melancarkan produk jagaan harian bayi dan kanak-kanak, iaitu Set Baby Spa.

Set Baby Spa Wajib Ada Dalam Senarai Barang Keperluan Bayi Baru Lahir
Bayi pun feeling-feeling nak berspa

Set ini mudah diangkut bersama semasa ‘travel’ kerana saiz setiap botol adalah kecil, 30ml sahaja. Ia juga dianggap ‘trial pack’ dan sesuai untuk Mak dan Ayah yang baru ingin mencuba item ini.

Kesemua item dalam Set Baby Spa ni mengandungi essential oil yang akan memastikan bayi sentiasa tenang, selesa dan beroleh tidur yang lena. Ia penting untuk pertumbuhan kesihatan seseorang bayi.

Set Baby Spa ini mempunyai 3 item yang mewakili langkah jagaan yang teratur.

#Langkah Pertama – Mandian Seluruh Badan (Head To Toe)

Waktu mandi adalah masa yang terbaik untuk memantau perkembangan deria bayi. Pada waktu ini, bayi berpeluang untuk menyentuh, melihat, menghidu dan mendengar. Mandian Baby Spa boleh diratakan ke seluruh badan. Ia diformulasikan dengan bahan semulajadi yang bebas daripada paraben, SLS yang boleh mengakibatkan keradangan pada kulit bayi.

#Langkah Kedua – Mengurut Bayi (Massage Oil)

Tahukah kalian, melalui sentuhan dapat merangsang perkembangan, komunikasi dan pembelajaran si anak kecil? Bayi akan memberi respon yang baik dengan senyuman apabila Mak membelai pipinya dan menggosok lembut belakang badannya. Saat istimewa inilah yang akan mencipta ‘bonding‘ antara Mak dan anak.

Dalam set baby spa ini juga disediakan panduan teknik mengurut bayi, khas untuk Mak yang baru pertama kali ingin mengurut bayi kalian. Apabila dah diurut secara rutin, ia pasti menjadi momen yang ditunggu-tunggu oleh si anak kecil.

#Langkah Ketiga – Melembapkan Kulit Bayi (Losyen)

Penjagaan kulit bayi harus dititikberatkan. Ia mudah menjadi kering apabila terdedah dengan cuaca persekitaran. Pemakaian losyen yang dirumuskan dengan bahan semulajadi ini dapat mengelakkan kulit luka dan melecet jika berlaku geselan.

Saya akan berasa sangat bangga kerana produk Set Baby Spa ini dimiliki oleh setiap Mak di luar sana. Ia akan menjadi sebahagian daripada detik istimewa dalam hari kalian yang sibuk dengan urusan kerja, dan dapat meluangkan masa mengeratkan ikatan kasih sayang dengan si manja.

Yang penting, ia produk berasaskan bahan semulajadi dan Mak tidak perlu ragu-ragu untuk menggunakan pada bayi. Untuk dapatkan Set Baby Spa ini boleh hubungi saya +60179845321.

hilangkan batuk, anak meragam, sembelit, susah tidur, ekzema

Urutan Untuk Atasi Bayi Selsema

Saat paling sukar yang yang ditempuhi oleh kebanyakan Mak dan Ayah muda ialah bayi mereka selsema untuk pertama kali. Apabila hidung tersumbat, bayi akan berasa tidak selesa dan mengalami masalah untuk menyusu.

Memang tidak duduk senang kalian melihat bayi serba tidak kena. Nak diberi ubat, tidak digalakkan kerana masih kecil. Jadi, untuk mengawal emosi anak kecil, Mak dan Ayah perlu duduk bertenang dan sentiasa berada dengan bayi.

Ada beberapa langkah mudah untuk beri anak kecil selesa walaupun dalam keadaan hidung tersumbat.

Boleh rujuk gambar sebagai panduan urutan. Cara urutan untuk atasi bayi selsema ni sangat mudah dan tidak mengambil masa yang banyak.

Selain itu, Mak digalakkan untuk menggunakan minyak telon ataupun balm bayi agar anak kecil berasa selesa dan tenang semasa proses mengurut.

Langkah 1

Tuang sedikit minyak ke tapak tangan, atau calit balm bayi Tasneem Naturel, kemudian gosok pada dada anak kecil. Lakukan urutan dalam bentuk jantung, simbol love. Urutan juga perlu dibuat dalam keadaan lembut dan penuh kasih sayang.

Semasa mengurut dan melakukan pergerakan bentuk love pada dada bayi, Mak boleh menenangkan bayi dengan dodoian lagu kegemarannya.

Langkah 2

Kali ini, pada dada anak kecil, buatkan pergerakan tangan yang menyilang. Urutan ini berganti-ganti, tangan kanan disilang ke dada kanan bayi, manakala tangan kiri disilang ke dada kiri bayi, dan terus ke bawah dada.

Langkah 3

Dengan menggunakan 2 jari telunjuk, letakkan pada bahagian atas hidung. Lakukan urutan dengan lembut dan perlahan-perlahan dari atas ke bahagian bawah mata.

Kemudian, sambung terus pergerakan ke belakang telinga dan akan berhenti di leher.

Langkah ini perlu diulang sebanyak 3 kali.

Langkah Tambahan

Tiarapkan posisi badan anak kecil supaya mudah untuk mengurut di bahagian belakang dada. Sebaiknya anak kecil tidak berbantal dan hanya ditiarapkan di atas kain alas yang lembut. Ia sebagai langkah berjaga-jaga supaya tidak tertutup bahagian pernafasannya.

Mak boleh mula melakukan jenis urutan bentuk love yang sama pada bahagian belakang dada bayi.

Mak dan Ayah boleh tonton video berdurasi 1 minit ini untuk lebih memahami teknik urutan untuk atasi bayi selsema.

Selesai urutan untuk atasi bayi selsema. Mudah saja, kan? Apabila bayi hidung tersumbat, atau selsema, Mak dan Ayah boleh melegakannya dengan mempraktikkan cara urutan ini.

Semoga perkongsian urutan untuk atasi bayi selsema ini dapat memberi manfaat kepada ramainya Mak dan Ayah. Sebagai seorang Mak, saya memahami bagaimana situasi sebenar menjaga anak kecil semasa mereka tidak sihat.

Kalian pernah mencuba cara urutan ini, jom kongsikan pengalaman di sini.