5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi

Minyak wangi ni bagi saya ia menjadi popular bukan sebab boleh mengatasi bau badan. Namun, ia boleh menginjakkan semangat. Jadi, ia bukan lah keperluan, tapi kemestian yang wajib ada untuk semua orang. Terasa macam seperti tidak lengkap keluar rumah tanpa semburan minyak wangi.

Jom selongkar sebab perlu guna minyak wangi dalam aktiviti harian kalian.

Meningkatkan Mood Mengikut Persekitaran

Cuba kalian bayangkan, jika mengantuk dan rasa lemau, pasti kalian mencari kopi yang boleh memberi tenaga, kan? Begitu juga dengan semburan minyak wangi. Ia akan mengembalikan kesegaran tubuh badan kalian.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Semburan perfume boleh mengubah mood

Aroma dalam perfume boleh memainkan peranannya mengikut bahan yang digunakan.

Perfume juga mencerminkan mood kalian dalam menyelesaikan rutin harian. Terdapat pelbagai jenis aroma yang berbeza yang boleh menggambarkan mood kalian; sedih, nakal, malu, gembira. Jadi, kalian perlu mengenalpasti perfume yang bakal dipakai untuk menentukan mood seharian.

Perfume Menambahkan Keyakinan Diri

Kebiasaannya kalau kalian berbaju baru, atau gaun cantik, tahap keyakinan kalian tinggi, kan. Sama juga jika kalian memakai minyak wangi. Ia akan meningkatkan keyakinan diri tanpa perlu risau dengan masalah bau badan.

5  Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Minyak wangi membuatkan si pemakai berasa lebih yakin

Aroma yang harum membuatkan si pemakai berasa lebih yakin apabila berdepan dengan orang ramai.

Bayangkan kalau kalian terlupa spray perfume untuk ke pejabat, nak bersalam laga-laga pipi dengan kawan-kawan pun rasa was-was, kan. Oleh itu, kalian perlu berwangi-wangian untuk menambahkan keyakinan.

Merangsang Keintiman Suami Isteri

Hubungan suami isteri bertambah intim

Point yang ini hanya untuk mereka yang sudah berkahwin saja tau. Kalian boleh menggunakan minyak wangi untuk meningkatkan hormon seksual. Di rumah pun boleh sentiasa wangi untuk orang yang tersayang.

Aroma mengasyikkan boleh mencipta kebahagiaan suami isteri.

Jadi, kalian boleh cuba buat pilihan perfume tertentu untuk sentiasa mewujudkan sifat kasih sayang di rumah. Usahlah kalian sembur perfume waktu nak keluar rumah saja tau. Inilah rahsia kebahagiaan alam rumah tangga. Haha.

Haruman Mampu Mengimbau Memori

Aroma sangat berperanan dalam mencipta kenangan. Setiap badan akan menghasilkan bau tersendiri dan perfume yang digunakan juga boleh membezakan setiap personaliti. Masakan tidak seseorang itu mampu rindukan bauan yang dipakai oleh pasangan.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Terkenang memori lalu saat ku cium aroma itu

Setuju tak dengan statement ni? Confirm naik thumbs up kan! Hihi.

Selain itu, terdapat sebahagian wanita yang memakai minyak wangi yang sama dengan ibu mereka. Ia bertujuan untuk menghidupkan kenangan lalu bersama ibu. Itulah sentimental value yang ada.

Ingin Kesan Aromaterapi

Terdapat minyak wangi yang bukan sahaja memberi aroma yang harum yang boleh menutup bau badan. Malah ia boleh memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai. Dan, sudah tentu keperatusan minyak pati yang digunakan adalah sangat tinggi.

5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi
Sabreen keluaran Tasneem Naturel yang memberi kesan aromaterapi kepada si pemakai

Perfume aromaterapi boleh membantu kalian berasa tenang dan emosi berada dalam keadaan yang stabil.

Contohnya adalah bau lavender dapat mengatasi masalah kemurungan yang dihadapi oleh sesetengah wanita selepas bersalin. Selain itu, ia juga membantu mengurangkan insomnia.

Disebabkan ini jugalah yang mengakibatkan ada sesetengah penggemar minyak wangi berasa ‘ketagih’ untuk menambah koleksi perfume yang mereka suka.

Jadi diharapkan 5 Sebab Perlu Guna Minyak Wangi ini dapat menyedarkan kalian kepentingan untuk menyembur perfume samada di rumah mahupun di luar rumah.

3 LANGKAH UNTUK BERCUTI DENGAN JIMAT

Memang seronok kalau dapat bercuti. Tambah pula dengan harapan boleh menghilangkan stress dan bebanan di tempat kerja. Tapi sangatlah tertekan kalau pergi bercuti banyak pula kos yang kena tanggung.

Hari ini saya nak kongsi 3 langkah untuk bercuti dengan jimat.

1. Tempat yang dituju tidak terkenal tapi best untuk dilawati

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : cari tempat tidak terkenal tapi best

– Kebanyakan orang suka berkunjung pada lokasi tumpuan. Di saat percutian umum seperti cuti sekolah, pilihan tempat yang biasa-biasa mungkin langkah yang bijak.

Ini boleh mengelakkan kalian bersesak mencari lot parkir kereta. Mungkin juga dapat menghindari kalian berhimpit sesama pengunjung lain.

2. Sedia bekalan makanan sendiri

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : bawa bekalan makanan dari rumah


– Ternyata, makanan boleh menyebabkan kos percutian kalian lebih tinggi berbanding bajet yang disediakan.

Salah satu cara adalah membawa makanan dari rumah. Ataupun jika kalian menginap di homestay, mungkin boleh memasak sendiri. Lagi jimat!

3. Memilih aktiviti yang percuma

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : buat aktiviti percuma


– Ada banyak tempat atau kawasan yang tanpa memerlukan duit.

Contohnya, pergi bersiar-siar di tepi pantai. Acara mandi-manda laut dan bermain pasir, tentu sekali digemari oleh anak kecil.

Ataupun, kalian boleh masuk kampung dan melihat gelagat orang-orang tua. Jika kampung ada sawah padi, kalian boleh menyertai menanam/menuai padi (jika kena dengan masanya). Ia memberi memori yang paling best.

Haa, macam mana? Best tak langkah untuk bercuti dengan jimat ni? Selalu kita asyik cuti aje, nak ke tempat yang sememangnya penuh orang ramai. Kalau cuti sekolah atau cuti umum, maka bertambah lagi lah orang keluar bercuti.

Semoga korang dapat idea untuk keluar bercuti.

Anak Susah Dengar Kata

Pernah tak berada dalam situasi ini:

Kalian di dapur sedang memasak lauk tengah hari. Manakala anak pula bermain di ruang tamu.

Kemudian kalian memberi arahan pada anak untuk mengemas permainannya, sedangkan sebelum itu anak tengah makan.

Kalian selesai urusan di dapur, dan menjengah keluar. Permainan bersepah dan masih tidak dikemas.

Kalian harus bersabar dan fikir sejenak sebab anak susah menerima arahan kalian.

1. Arahan tidak jelas.
– simpan ke mana? Apa yang perlu disimpan

2. Arahan banyak dalam satu masa.
– tadi beri anak makan, sekarang suruh kemas

3. Bonding kurang antara Mak dan anak.
– anak terasa terbiar mungkin..

4. Anak anggap Mak sebagai ancaman.
– asyik kena kemas saja, mungkin terasa tidak selesa

Semoga bermanfaat.

Mia Sowi,
Suka bagi arahan dari dapur

7 Petua Hilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-Kanak Tanpa Ubat

Dalam masyarakat kita memang terkenal dengan pelbagai jenis petua. Lebih-lebih lagi para Mak yang selalu risau dengan kesihatan anak. Segala ikhtiar dan usaha dilakukan demi anak tercinta.

Dah jadi naluri seorang Mak yang tidak keruan melihat anak kecil yang kerap batuk dan selsema. Sehingga ada anak yang lemah tak bermaya. Macam-macam cara untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, asalkan tidak memudaratkan, semua akan dicuba.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Di sini ada 7 petua untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Para Mak boleh ikut petua ini dan pilih yang sesuai dengan anak.

1. Rehat secukupnya.

Sedia maklum, anak kecil kalau dah jatuh sakit, memang lemah dan tak bermaya. Kita yang dewasa ini tengok pun kasihan. Jadi, mereka perlu mendapatkan rehat yang secukupnya untuk hilangkan batuk tersebut. Salah satu langkah yang wajib diikuti adalah menjauhi kawasan awam dan tempat tumpuan ramai kerana ia melambatkan proses penyembuhan.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

2. Tepuk percussion

Teknik ini memudahkan pengeluaran kahak dari peparu. Cara ini untuk melonggarkan kahak yang melekat pada dinding paru-paru. Selain itu, step ini juga mempunyai skill yang perlu dikuasai oleh Mak dan Ayah. Boleh baca di sini untuk info lanjut.

3. Mandi lemon

Petua paling mudah adalah memandikan anak. Tapi bukan sebarang mandi tau. Mandi dengan rendaman dan perahan lemon. Cara mandian ini memberi kesegaran dan kelegaan pernafasan anak. Ia membantu mood anak kembali ceria dan rileks.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

4. Urutan

Anak kecil suka pada sentuhan. Jadi, berilah sebanyak mungkin sentuhan pada mereka sewaktu tidak sihat. Lagi best, jika sentuhan itu bersama urutan. Ia mampu memberi keselesaan pada anak kecil.

5. Sedut hingus

Rasanya setiap rumah wajib ada alat sedut hingus kan. Kalau dulu zaman Mak kita, sedut hingusnya macam pam tekanan darah yang doktor tu. hehe. Tapi sekarang penyedut hingus ni mempunyai tiub yang panjang. Dengan menggunakan alat khas ini, ia boleh mengeluarkan hingus kerana anak kecil tidak pandai menghembus cecair keluar.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

6. Jaga pemakanan

Semasa anak batuk dan selsema, diet pemakanan perlu dijaga rapi. Jika anak masih menyusu badan, Mak perlu mengawal segala jenis makanan. Ketika ini, disarankan mengambil ‘real food’ atau makanan berkhasiat menguatkan antibodi. Mak mungkin boleh menyediakan sup ayam, moi sup yang diletakkan tulang daging atau ayam, dan sebagainya. Elak makanan ringan dan berminyak.

7. Guna CF Rub

Tasneem Naturel mengeluarkan satu produk balm bayi bernama CF Rub. Balm ini sebagai langkah pantas untuk baik dari hidung tersumbat dan bunyi grohh grohh di dada. Ia mengandungi essential oil yang membantu hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak.

Selain masalah batuk dan selsema, ia bagus untuk mencairkan kahak dan mengawal suhu ketika anak kecil demam. Hanya perlu disapu pada hidung, dada, belakang dada dan tapak kaki.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Oh ya, jika kalian ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel, boleh whatsapp segera +6017 984 5321 atau klik di sini.