3 LANGKAH UNTUK BERCUTI DENGAN JIMAT

Memang seronok kalau dapat bercuti. Tambah pula dengan harapan boleh menghilangkan stress dan bebanan di tempat kerja. Tapi sangatlah tertekan kalau pergi bercuti banyak pula kos yang kena tanggung.

Hari ini saya nak kongsi 3 langkah untuk bercuti dengan jimat.

1. Tempat yang dituju tidak terkenal tapi best untuk dilawati

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : cari tempat tidak terkenal tapi best

– Kebanyakan orang suka berkunjung pada lokasi tumpuan. Di saat percutian umum seperti cuti sekolah, pilihan tempat yang biasa-biasa mungkin langkah yang bijak.

Ini boleh mengelakkan kalian bersesak mencari lot parkir kereta. Mungkin juga dapat menghindari kalian berhimpit sesama pengunjung lain.

2. Sedia bekalan makanan sendiri

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : bawa bekalan makanan dari rumah


– Ternyata, makanan boleh menyebabkan kos percutian kalian lebih tinggi berbanding bajet yang disediakan.

Salah satu cara adalah membawa makanan dari rumah. Ataupun jika kalian menginap di homestay, mungkin boleh memasak sendiri. Lagi jimat!

3. Memilih aktiviti yang percuma

MIASOWI.COM
bercuti dengan jimat : buat aktiviti percuma


– Ada banyak tempat atau kawasan yang tanpa memerlukan duit.

Contohnya, pergi bersiar-siar di tepi pantai. Acara mandi-manda laut dan bermain pasir, tentu sekali digemari oleh anak kecil.

Ataupun, kalian boleh masuk kampung dan melihat gelagat orang-orang tua. Jika kampung ada sawah padi, kalian boleh menyertai menanam/menuai padi (jika kena dengan masanya). Ia memberi memori yang paling best.

Haa, macam mana? Best tak langkah untuk bercuti dengan jimat ni? Selalu kita asyik cuti aje, nak ke tempat yang sememangnya penuh orang ramai. Kalau cuti sekolah atau cuti umum, maka bertambah lagi lah orang keluar bercuti.

Semoga korang dapat idea untuk keluar bercuti.

Anak Susah Dengar Kata

Pernah tak berada dalam situasi ini:

Kalian di dapur sedang memasak lauk tengah hari. Manakala anak pula bermain di ruang tamu.

Kemudian kalian memberi arahan pada anak untuk mengemas permainannya, sedangkan sebelum itu anak tengah makan.

Kalian selesai urusan di dapur, dan menjengah keluar. Permainan bersepah dan masih tidak dikemas.

Kalian harus bersabar dan fikir sejenak sebab anak susah menerima arahan kalian.

1. Arahan tidak jelas.
– simpan ke mana? Apa yang perlu disimpan

2. Arahan banyak dalam satu masa.
– tadi beri anak makan, sekarang suruh kemas

3. Bonding kurang antara Mak dan anak.
– anak terasa terbiar mungkin..

4. Anak anggap Mak sebagai ancaman.
– asyik kena kemas saja, mungkin terasa tidak selesa

Semoga bermanfaat.

Mia Sowi,
Suka bagi arahan dari dapur

7 Petua Hilangkan Batuk Bayi Dan Kanak-Kanak Tanpa Ubat

Dalam masyarakat kita memang terkenal dengan pelbagai jenis petua. Lebih-lebih lagi para Mak yang selalu risau dengan kesihatan anak. Segala ikhtiar dan usaha dilakukan demi anak tercinta.

Dah jadi naluri seorang Mak yang tidak keruan melihat anak kecil yang kerap batuk dan selsema. Sehingga ada anak yang lemah tak bermaya. Macam-macam cara untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak, asalkan tidak memudaratkan, semua akan dicuba.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Di sini ada 7 petua untuk hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak untuk dikongsi bersama. Para Mak boleh ikut petua ini dan pilih yang sesuai dengan anak.

1. Rehat secukupnya.

Sedia maklum, anak kecil kalau dah jatuh sakit, memang lemah dan tak bermaya. Kita yang dewasa ini tengok pun kasihan. Jadi, mereka perlu mendapatkan rehat yang secukupnya untuk hilangkan batuk tersebut. Salah satu langkah yang wajib diikuti adalah menjauhi kawasan awam dan tempat tumpuan ramai kerana ia melambatkan proses penyembuhan.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

2. Tepuk percussion

Teknik ini memudahkan pengeluaran kahak dari peparu. Cara ini untuk melonggarkan kahak yang melekat pada dinding paru-paru. Selain itu, step ini juga mempunyai skill yang perlu dikuasai oleh Mak dan Ayah. Boleh baca di sini untuk info lanjut.

3. Mandi lemon

Petua paling mudah adalah memandikan anak. Tapi bukan sebarang mandi tau. Mandi dengan rendaman dan perahan lemon. Cara mandian ini memberi kesegaran dan kelegaan pernafasan anak. Ia membantu mood anak kembali ceria dan rileks.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

4. Urutan

Anak kecil suka pada sentuhan. Jadi, berilah sebanyak mungkin sentuhan pada mereka sewaktu tidak sihat. Lagi best, jika sentuhan itu bersama urutan. Ia mampu memberi keselesaan pada anak kecil.

5. Sedut hingus

Rasanya setiap rumah wajib ada alat sedut hingus kan. Kalau dulu zaman Mak kita, sedut hingusnya macam pam tekanan darah yang doktor tu. hehe. Tapi sekarang penyedut hingus ni mempunyai tiub yang panjang. Dengan menggunakan alat khas ini, ia boleh mengeluarkan hingus kerana anak kecil tidak pandai menghembus cecair keluar.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

6. Jaga pemakanan

Semasa anak batuk dan selsema, diet pemakanan perlu dijaga rapi. Jika anak masih menyusu badan, Mak perlu mengawal segala jenis makanan. Ketika ini, disarankan mengambil ‘real food’ atau makanan berkhasiat menguatkan antibodi. Mak mungkin boleh menyediakan sup ayam, moi sup yang diletakkan tulang daging atau ayam, dan sebagainya. Elak makanan ringan dan berminyak.

7. Guna CF Rub

Tasneem Naturel mengeluarkan satu produk balm bayi bernama CF Rub. Balm ini sebagai langkah pantas untuk baik dari hidung tersumbat dan bunyi grohh grohh di dada. Ia mengandungi essential oil yang membantu hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak.

Selain masalah batuk dan selsema, ia bagus untuk mencairkan kahak dan mengawal suhu ketika anak kecil demam. Hanya perlu disapu pada hidung, dada, belakang dada dan tapak kaki.

hilangkan batuk bayi dan kanak-kanak

Oh ya, jika kalian ingin mencuba CF Rub dari Tasneem Naturel, boleh whatsapp segera +6017 984 5321 atau klik di sini.